Obiecte inspirate din poveștile copilăriei
Este mai mult decât lăudabil faptul că meșterii populari nu își lasă de izbeliște pasiunea pentru obiectele tradiționale și continuă cu mândrie să-și practice meseria. Chiar dacă meșteșugul, țesutul, confecționatul, olăritul, croitul nu mai sunt printre cele mai actuale activități, acestea încă mai sunt păstrate în zilele noastre și transmise din generație în generație. Într-adevăr, nu există neam fără tradiție și obiceiuri, de aceea meșterii populari continuă să se dedice trup și suflet obiectelor pe care le meșteșugesc.
În comuna Unirea din județul Brăila ne-am întâlnit cu Mărioara Pîrlitu meșter popular pasionat de realizarea diferitelor obiecte de artizanat confecționate din diverse materiale textile, cum ar fi lâna, pânza, mărgelele, dar și din lemn sau semințe. „Dintotdeauna am fost pasionată de acest meșteșug. Admiram produsele artizanale pe la diverse târguri și eram curioasă cum reușesc meșterii să le facă. Astfel, din curiozitate am încercat să fac și eu câteva, iar în timp a devenit o activitate de bază și pentru mine; lucrez în acest domeniu de 3 ani“, a declarat Mărioara Pîrlitu.
Totodată, meșterița din Brăila ne-a împărtășit că se inspiră din poveștile copilăriei. De aceea, printre obiectele confecționate de ea vom putea găsi capra cu trei iezi, pupăza sau furnica. „Încerc să reproduc în tot ceea ce fac câte o poveste. Prima mea lucrare a fost capra cu trei iezi și desigur că am continuat în acest ritm. Totodată, îmi doresc să atribui fiecărui obiect câte un element tradițional și nu ezit să le înfrumusețez cu culorile tricolorului“, a precizat Mărioara Pîrlitu.
Obiectele confecționate de Mărioara Pîrlitu sunt la un preț accesibil. Acestea încep de la 15 lei. „Prețurile obiectelor nu sunt foarte mari. Totul variază în funcție de cum îmi găsesc materialele. Unele dintre ele sunt confecționate din lemnul pe care îl am în curte sau din diverse punguțe. Iar alteori mai merg la marginea satului și adun materiale pentru acoperișul căsuțelor, cum ar fi stuful sau păpurișul. Toamna culeg măceșe pentru a le folosi la iarnă, în special pentru ornamentele de Crăciun. De exemplu, dacă chiar și în drum găsesc ceva ce mi se pare interesant, îl iau și îl duc acasă. Și, chiar dacă nu folosesc materialul atunci, poate să treacă și un an, tot îi găsesc locul cumva. Însă unele materiale le achiziționez de la mercerie. De aceea, prețul produselor mele încep de la 15 lei“, ne-a explicat Mărioara Pîrlitu.
Meșterul popular din Brăila ne-a mai spus că există cerință pe piață pentru astfel de obiecte, iar acestea sunt promovate în special la diverse târguri sau pe Internet. „Această activitate este o adevărată pasiune pentru mine, de aceea încerc întotdeauna să îmi duc lucrarea la bun sfârșit și să le fac pe plac unora dintre clienți, dacă au comenzi speciale. De exemplu realizarea unui puișor croșetat durează aproximativ 30 minute, fiind confecționat din fire de catifea. O lucrare mai amplă îmi ocupă o zi. Consider că doar prin dăruire de sine poți face o treabă bună“, a conchis Mărioara Pîrlitu.
Liliana POSTICA
mesteri populari, povesti, copilarie
- Articol precedent: Meșter popular modern. Obiecte 3D confecționate din lână
- Articolul următor: Belei Nicolae, un artizan care crede în meșteșugul său