Romania

Ferma de bovine Aubrac din Vulturi, județul Iași. Se vrea o fermă ca în Dallas

Ferma de bovine Aubrac din Vulturi, județul Iași. Se vrea o fermă ca în Dallas

Pe Iulian Mihai Vlas, un tânăr de 27 ani din localitatea Vulturi, comuna Popricani, județul Iași, crescător de bovine – rasa Aubrac, l-am întâlnit la primul PetEvent organizat la Iași pentru întreaga comunitate iubitoare de animale din regiunea Moldovei. Acesta deține o mică fermă, în dezvoltare, de bovine pentru carne de rasă Aubrac și visează să își mărească efectivul, să aibă o fermă ca în Dallas.

Aubrac – O rasă de bovine apreciată pentru carne

„Dețin o mică fermă de bovine pentru carne în dezvoltare din rasa Aubrac. Am început creșterea lor în luna august a anului 2020. Această rasă de bovine se numește Aubrac și este originară din Franța, fiind o rasă mai nouă în România, foarte putin promovată. Am ales să cresc această rasă datorită performanțelor pe care le are. O rasă de bovine pentru carne este apreciată și pentru calitățile extraordinare de adaptare, dar și pentru calitatea carcaselor. Fiind o rasă de bovine de talie mare, vacile ajung la 650-800 kilograme, iar taurii la 1.000-12.00 kg. Sporul mediu zilnic este de 1.300 grame/zi. Greutatea la naștere a vițeilor la femele este, în medie, undeva la 38 kg, iar la masculi 40 kg. Pentru a începe să îți faci o fermă de bovine pentru carne, nu neapărat de rasă Aubrac, ci și de altă rasă de bovine pentru carne, cel mai important factor este deținerea unei pășuni, proprietate sau concesiune, închiriată sau arendă. În al doilea rând, sistemul de creștere este simplu, animalele pășunând timp de 6 până la 8 luni, fiind respectate condițiile minime privind sănătatea acestora: a deparazitării la timp și bunăstarea animalelor. Prețul unei juninci gestante la achiziție a fost 1.900 euro per cap; vițelele sunt la un preț mai mic, undeva la 1.200 euro, cu vârsta de 10-12 luni“, ne spune crescătorul ieșean.

Pășunea – un factor esențial

Visul acestuia este de a ajunge la un număr cât mai mare de animale, să aibă o mică fermă ca în Dallas. „Atât timp cât o să avem pășuni voi mări și efectivul de animale pentru a putea produce carne de calitate. În momentul de față avem o pășune concesionată, în jur de 20 ha, plus terenurile pe care le valorificăm pentru producerea furajelor. Rasa Aubrac să știți că este la momentul de față cam cea mai apreciată la preț și la vânzarea lor, vițeii atingând undeva la 280-300 kg greutate la înțărcare, 7-8 luni de zile ca vârstă. Piața de desfacere este undeva la 13 lei/kg în viu la masculi, iar femele se vând de la 1.200 de euro pentru reproducție“, încheie Iulian Mihai Vlas.

Beatrice Alexandra MODIGA

Iasi, crescatori de vaci, ferma de bovine, Vulturi, Rasa Aubrac

Alte articole: