Romania

Bioenterom și Biolactorom - probiotice pentru stabilizarea florei intestinale –

Bioenterom și Biolactorom - probiotice pentru stabilizarea florei intestinale –

Odată cu venirea primăverii, prin trezirea la viață a naturii, își face simțită prezența o nouă generație de păsări și mamifere. În momentul apariției acestor tinere animale, indiferent de faptul că sunt păsări sau mamifere, venite pe lume prin ecloziune sau prin fătare, tubul lor digestiv este steril, fără floră intestinală. Popularea acestuia începe odată cu primele înghițituri de colostru pentru mamifere, respectiv și apă și furaje pentru păsări. Suprafața tubului digestiv, respectiv a intestinului este acoperită cu un strat de celule epiteliale. Aceste celule prezintă niște receptori pe care se fixează bacteriile, astfel încât în primele 24-48 de ore de viață întreaga suprafață este acoperită de bacterii ce nu mai permit fixarea altora tocmai prin blocarea acestor receptori celulari. Acest mecanism, prin administrarea unor probiotice în primele 3 zile de viață a animalelor, permite colonizarea intestinului cu o floră benefică acestuia, care împiedică dezvoltarea germenilor patogeni precum Escherichia coli, Salmonella spp., Pseudomonas, Clostridium etc., germeni care sunt eliminaţi prin tranzitul intestinal.

Efectele probioticelor

Romvac a dezvoltat două produse probiotice pentru stabilizarea florei intestinale: Bioenterom, produs care conține minimum 100 milioane de germeni vii de Enterococccus faecium/ml, și Biolactorom, un alt produs care conține minimum 100 milioane de germeni vii de Lactobacillus plantarum/ml, numiți și lactobacilii iaurtului. Aceste două produse se prezintă sub formă lichidă și se administrează după omogenizarea prin agitare, în doză de 1 ml la 1 l de apă de băut pentru păsări sau 1 ml la 1 l de lapte pentru mamifere, pe o perioadă de minimum 3 zile, în primele zile de viață.

La animalele de companie nou-născute, câini sau pisici, se poate administra în prima zi de viață, cu ajutorul unei pipete, o doză de 0,2- 0,5 ml la fiecare animal. Studiile clinice efectuate de colectivul de specialiști ai Facultății de Medicină Veterinară Cluj au arătat multiplele efecte benefice ale administrării acestor produse, cum ar fi echilibrarea florei intestinale, stabilizarea digestiei, creşterea conversiei furajelor şi absorbţia nutrienţilor, creşterea sporului zilnic în greutate, reducerea nivelului toxinelor în intestin și stimularea protecţiei barierei intestinale, realizarea unui spor de producție superior, stimularea imunității și reducerea mortalității, reducerea costurilor de producție consecutiv reducerii medicației etc.

Testările efectuate într-o fermă de creștere industrială a puilor broiler din județul Constanța au arătat că într-un ciclu de producție au fost obținute cu 64 de tone de carne mai mult comparativ cu anul anterior, atunci când probioticul nu a fost administrat.

Rezultate foarte bune au fost obținute de medicii veterinari și în tratamentul parvovirozei canine, una dintre cele mai grave boli infecțioase ale câinilor. Probioticele au fost administrate odată cu aplicarea terapiei antiinfecțioase, dar și cu rehidratarea prin perfuzii. După 40-50 de ani de medicină alopată, întreaga lume medicală, atât cea umană, cât și cea veterinară, a început să acorde o atenție sporită naturii. Aceasta oferă materie primă pentru produse de excepție, bacteriile probiotice fiind doar un exemplu din ceea ce se găsește în natură.

probiotice romvac 1

Cercetător științific Valentina FILIP, Romvac Company SA

medicina veterinara, Romvac, medicamente uz veterinar, probiotice, flora intestinala, BIOLACTOROM, BIOENTEROM

Alte articole: