Romania

Controale preventive ale inspectorilor sanitari veterinari

Controale preventive ale inspectorilor sanitari veterinari
Distribuie:  

În ultima perioadă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat o serie de controale oficiale pe linie de sănătate şi bunăstare animală. În conformitate cu notele Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA), prioritate a avut pesta micilor rumegătoare, în atenţie stând, în principal, exploataţiile de ovine şi caprine.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, ne-a declarat că încă în vară s-au făcut instruiri cu medicii veterinari, care au fost obligați să le prezinte mai departe crescătorilor de ovine și caprine măsurile minime de protecție și să verifice în paralel și starea clinică a efectivelor din exploatații.

Conform directorului executiv adjunct al  DSVSA  Suceava, dr. Dănuţ Corneanu, din  luna septembrie și până în prima decadă a lunii octombrie au fost verificate două centre de colectare a ovinelor, o exploataţie comercială şi 22 de stâne. În urma controalelor și a testelor efectuate nu s-au constatat suspiciuni privind prezenţa virusului pestei rumegătoarelor mici.

„Atragem atenţia asupra activităţilor ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală chiar şi la mare distanţă de focarele iniţiale. Suntem în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a preveni prejudiciul în sectorul zootehnic“, a subliniat directorul adjunct dr. Dănuţ Corneanu, accentuând că la capre mortalitatea este de 70%, iar la oi de peste 50%. „Orice suspiciune de boală trebuie notificată, în cel mai scurt timp, la DSVSA.“

Acțiuni de control în târguri și piețe agroalimentare

Și polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Suceava, în colaborare cu polițiști de ordine publică, specialiști din cadrul structurilor de investigare a criminalității economice și medici veterinari ai DSVSA Suceava, au desfășurat mai multe acțiuni de control în târguri și piețe agroalimentare. Acțiunea a vizat respectarea legislației privind protecția animalelor, combaterea activităţilor ilegale care pot genera focare de boală la animale, combaterea virusului pestei rumegătoarelor mici și identificarea persoanelor care comercializează sau transportă animale fără documente sanitare veterinare, dar și informarea publicului cu privire la obligațiile legale referitoare la comerțul cu animale vii și restricțiile în cazul apariției bolilor virale grave.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă a ovinelor şi caprinelor. Boala se manifestă prin tuse, apatie, diaree, dificultăţi în respiraţie, secreţii nazale şi oculare, bot şi nări uscate sau crăpate, precum şi prin febră. Totodată, din cauza leziunilor bucale, animalul nu mai mănâncă. Principala cale de transmitere a virusului este prin contact direct cu ovinele sau caprinele, dar şi prin inhalare.

În județul Suceava, unde sunt crescute aproximativ 230.000 de oi și 15.000 de capre, cifre vizând efectivele înregistrate oficial, pesta micilor rumegătoare nu s-a manifestat, dar alerta este majoră.

Crescătorii de oi și capre din județul Suceava sunt sfătuiți de doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc să nu cumpere efective noi în această perioadă, iar dacă e nevoie neapărat, să o facă doar după examinarea clinică a acestora de către un medic veterinar și cu instaurarea unei carantine de 21 de zile. Nu sunt recomandate schimburile sau împrumuturile de animale și se recomandă insistent dezinfectarea corectă mașinilor de transport animale și a spațiilor în care acestea sunt crescute, în special a saivanelor.

Pentru menținerea exporturilor de ovine și caprine în condiții de siguranță, ANSVSA a renegociat condițiile de export cu statele europene și non-europene care au relații contractuale cu România, mișcarea animalelor având loc pe culoare amenajate de autoritățile sanitar-veterinare și cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal.

Silviu BUCULEI

bunastarea animalelor, medicina veterinara, control veterinar, targuri, piete agroalimentare, inspectori sanitari veterinari

Alte articole: