Aura Essențial, plantația cu lavandă de lângă Delta Moldovei
De curând am vizitat-o pe Monica Balla, de la Aura Essențial, în Movileni, județul Iași, lângă Delta Moldovei, unde m-au așteptat 6 hectare de lavandă ecologică pline de parfum, muzică, voie bună, mâncare. Totul a fost organizat în cadrul unui festival pentru întreaga comunitate din zonă, iar pentru noi a fost un bun prilej de a cunoaște povestioara miresmaticei plantații care îți fură privirea de îndată ce ajungi acolo.
„Avem două soiuri în cultură“
Totul a început inițial cu o plantație de nuci, ne spune ieșeanca. „Între timp, visul nostru cu nucile s-a transformat într-unul cu lavandă și ne-am decis să rămânem la această cultură pentru că este o plantă care nu necesită foarte multă apă, nu are mulți dăunători. În plus, ne place foarte mult. Pe cele 6 hectare cultivăm cca 30.000 de butași, dar mai avem încă 5.000 de butași separați care sunt comestibili. Distanța de plantare dintre rânduri este de 1,4 m și între plante de 70-80 cm. Cultivăm două soiuri, respectiv soiul Angustifolia și Vera. Soiul Angustifolia nu este comestibil, este mai mult dermatologic și farmaceutic, iar celălat, Vera, este comestibil. Pot să vă spun că lavada nu este o cultură pretențioasă în sistem ecologic. În schimb, buruienile care cresc trebuie prășite de 5-6 ori pe an. Noi facem acest lucru atât manual, cât și mecanizat, încercăm să le combinăm astfel încât să nu provocăm daune plantei.“
30 de tone de floare de pe șase ha
Plantația se află în anul patru de producție, iar rezultatele răsplătesc eforturile, adaugă tânăra antreprenoare. „Suntem mulțumiți, a fost o producție bună pentru că au fost și ploi, chiar dacă au mai și dăunat plantației. Anul trecut am avut o producție de 30 de tone de floare de pe suprafața totală de șase hectare. Producția obținută o procesăm în ulei esențial și apă florală, dar mai realizăm și produse precum: sarea de baie de Himalaya, lumânări cu ceară de soia, mai avem ulei de masaj, siropul de lavandă cu miere de salcâm ecologică și alte produse.“
Familia Balla are și o secție specială pentru a distila o cantitate atât de mare de floare, iar pe viitor intenționează să acceseze fonduri europene pentru a moderniza distilăria.
„M-am născut fermier. Tatăl meu este tractorist, sunt născută la țară și ne place aici pentru că e frumos, chiar dacă este muncă multă. Am ales să facem un business în această localitate pentru a fi mai aproape de copii, de familie, să avem mai mult timp pentru noi!“
Beatrice Alexandra MODIGA
lavanda, plantatie, Delta Moldovei
- Articol precedent: Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
- Articolul următor: Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri