Cultura de lavandă - lumea în mov
Angela și Petrică Deznan, din localitatea Zimandcuz, județul Arad, pot spune că au propria lor lume în mov, începând cu anul 2015... Atunci au înființat o cultură de lavandă, Lavandula angustifolia, pe o suprafață nedefinită a unei grădini de țară, totul însumând 1.000 de butași.
Pasiunea pentru frumos, utilitate, beneficii
Angela Deznan are 50 de ani, iar soțul Petrică 53 ani. Amândoi sunt licențiați în sociologie și, cu toate că au locuit în Arad, în urmă cu 10 ani s-au mutat în proximitatea Aradului, la Zimandcuz.
„Cu toate că la bază avem o altă calificare, nu ne-a fost greu să ne orientăm și spre altceva, în cazul nostru spre cultura de lavandă. Desigur că, pentru îndeplinirea acestui mic deziderat, a fost determinantă pentru noi pasiunea pentru frumos. Așadar, acesta a fost punctul de greutate primordial pentru înființarea unei mici culturi de lavandă, neexcluzând apoi rostul și utilitatea culturii și, spre surprinderea multora, abia în al treilea rând ne-am gândit la beneficii. Regula de aur pentru un antreprenor sau om de afaceri este axată pe beneficii. Nu uitați, noi suntem sociologi și ne-am permis să inversăm polii, iar pe parcurs alături de noi se bucură de „frumos și utilitate“ și alții care știu, prin mulțumirea lor sufletească, să ne recompenseze munca. Așadar, împreună cu soțul în anul 2015 am înființat o cultură de lavandă pe suprafața nedefinită al unei grădini de țară, totul însumând 1.000 de butași. Cultura de lavandă deținută de noi face parte din specia True Lavander (lavanda englezească – Lavandula angustifolia). Această specie se numără printre principalele specii de lavandă din Europa și se pare că domină și în România“, nu spune cultivatoarea arădeancă.
Lavanda angustifolia este o plantă perenă considerată semiarbust cu un prognostic longeviv la noi în țară de aproximativ 18 ani. Ajunge la maturitate în anul patru de la înființare. Are rădăcina pivotantă, masă lemnoasă ce susține o coroană bogată ale cărei tije florale sunt lungi și drepte pe axul central, iar la capătul lor, aidoma spicului de grâu, sunt florile de culoare mov. Desigur că aceste flori pot fi și de alte culori (albastre, galbene, albe, roze), în funcție de specie și varietate, adaugă Angela Deznan. „Cei 1.000 de butași de lavandă i-am cultivat manual. Desigur că, pentru suprafețe întinse, se folosește tehnologie mixtă: mecanizată și manuală. Întreținerea culturii este foarte importantă, de aceea acordăm o mare atenție prășitului, pe care de regulă îl realizăm cu motosapa. În cazul ivirii inerentelor defecțiuni tehnice, folosim la propriu sapa! Este încă o unealtă sigură în combaterea buruienilor. Nu erbicidăm solul și nici nu tratăm planta, în pofida atitudinii altor deținători de culturi de lavandă care au ales aceste opțiuni. Pentru noi contează ca produsele rezultate ulterior să aibă o calitate cât mai bună.“
Sfaturi practice
În opinia familiei Deznan, cultivarea lavandei nu este un secret și nimeni nu trebuie să privească acest aspect ca fiind unul dificil, chiar dacă nu există la îndemână o bază de date informative. „Logica ne spune că pentru flori în general este nevoie de soare, iar în cazul lavandei de mult soare. Pe de altă parte, pentru aproape orice floare – plantată într-un loc în care băltește apa timp îndelungat, acest lucru duce la putrezirea rădăcinii și ca atare la moartea plantei. Așadar, pentru cultura de lavandă trebuie să rămânem în logica gândirii primare. Adică soare, fără multă apă și o prășire eficientă. În aceeași logică nu este recomandată o fasonare drastică în timpul vegetației, după recoltarea florilor. Riscăm să lezăm masa lemnoasă și să aducem o pagubă majoră plantei. De asemenea, nu este indicată fasonarea înaintea unui îngheț. Avem în vedere o plantare a butașilor în luna octombrie sau în lunile martie-aprilie. Astfel, evităm ca butașii să nu înghețe și nici să nu se usuce“, specifică cultivatoare.
Din lavandă se poate face o gamă impresionantă de produse. Dar pentru că în cazul familiei din Zimandcuz este mai mult pasiune și nu o industrie, se limitează la buchete de flori proaspete sau uscate, aranjamente florale, săculeți umpluți cu flori de lavandă, ulei, apă florală și altele. „La baza unei bune distribuții sau valorificări a produselor noastre de lavandă stă o bună comunicare și promovare. Este foarte important acest lucru. Distribuim direct de la cultură prin intermediul evenimentelor de sezon sau ne deplasăm în piețe de desfacere cu mult trafic public. Livrăm produsele noastre la florării sau alte puncte de desfacere.“
Costurile reale pentru înființarea unei culturi de lavandă sunt definite în procente financiare care țin cont în primul rând de mărimea suprafeței de cultivare. „Cu cât este mai mare suprafața de teren cu atât este mai mare investiția în butașii de lavandă. Apoi, costurile achiziționării de butași diferă atât de la producători la producători, cât și în funcție de specie. Adăugăm lucrările mecanizate sau cele manuale. Sunt costuri care diferă de la o zonă la alta. Avem în vedere, de asemenea, înlocuirea butașilor care s-au uscat. Putem vorbi de teren propriu pe care îl valorificăm, ceea ce reprezintă un foarte mare avantaj, sau de terenul achiziționat. Așadar, sunt costuri în funcție și de cele amintite mai sus. De aceea, recomandăm pentru această afacere pașii mărunți, dar siguri! Un plan bine gândit și, de ce nu, o analiză de risc. Cert este că se poate reuși în acest domeniu și noi considerăm că pe acest segment oricine poate avea o afacere de succes“, încheie Angela Deznan, cultivatoare de lavandă din Zimandcuz, județul Arad.
„Lumea în mov nu reprezintă doar o sintagmă ca indicator al unei afaceri. Reprezintă mult mai mult, un aspect relevant al frumosului care ne înconjoară, frumosul regăsit în simțuri olfactive și vizuale, parfum și culoare. Lumea în mov reprezintă un motiv în plus pentru socializare și reîntâlnire a celor rămași „în vatră“ cu cei plecați în „rosturile lumii“. A celor care transpiră sub soare și care au mâinile lipite de sapă, dar și a celor care transpiră sub sacou și au mâinile lipite de calculator. Lumea în mov este a tuturor, trăiește prin oamenii minunați care îi calcă pragul, sau care de departe îi urează numai bine... Astfel, Lumea în mov își transmite mai departe poezia și povestea izvorâtă din pasiune și dragoste față de această plantă, lavanda.“
Beatrice Alexandra MODIGA
lavanda, Arad, cultura lavandei, Zimandcuz
- Articol precedent: Ce promovează de la Fermă la Furculiță? Agricultura ecologică, lupta împotriva risipei și bunăstarea animalelor
- Articolul următor: Distanțe recomandate pentru plantarea legumelor