Romania

Cătina, ginsengul românesc din plantația Elexius

Cătina, ginsengul românesc din plantația Elexius
Distribuie:  

Am vizitat recent o plantație de nișă la Elexius, companie specializată în cultivarea și producția de produse ecologice de cătină: suc de cătină congelat, ulei pur BIO din cătină și pulbere din frunze, în localitatea Lichitișeni, comuna Vultureni, județul Bacău. Am stat de vorbă cu Camelia Mihaela Popa, inginer horticol și administrator al companiei, și cu Constantin Baciu, manager tehnic agricol. Plantația de cătină de la Lichitișeni are o suprafață de cca 28 ha pe care sunt cultivate soiurile Cora, Mara, Dora și Andros. Toată plantația este certificată organic, la fel și unitatea de procesare.

Cătina este un produs căutat pe piață, în special de producătorii de biocosmetice și creme care folosesc vitamina C. Am început în anul 2015 și am terminat întreaga plantație în 2019. Când am terminat de plantat prima parte din suprafața de teren, în jur de 16 ha, ne-am spus că ar fi mai rentabil să vindem un produs finit. Am început să căutăm echipamente care să scoată o cantitate cât mai mare de ulei care să își păstreze ingredientele, respectiv Omega 7, Omega 9, uleiurile volatile, vitaminele B6, B2. Am ajuns la concluzia că echipamentele prin extragere cu CO2 sunt cea mai bună variantă. Încercăm să ne extindem plantația de cătină, să extragem în continuare uleiul și să intrăm pe piață cu produse gata ambalate, la sticluță, atât pe partea de online, cât și în magazinele fizice“, specifică Camelia Mihaela Popa.

„În principiu, hala de procesare conține două tuneluri de congelare rapidă, două depozite. Avem un spălător, o mașină de făcut suc, trei cuptoare în care se deshidratează cătina, două tocătoare în care se mărunțește la o granulație foarte mică astfel încât să putem extrage uleiul cu ajutorul mașinii de extracție cu CO2. Aceasta este cea mai modernă metodă și suntem singurii și primii din România care au așa ceva“, a adăugat inginerul Constantin Baciu.

Anul trecut, în plantația de la Lichitișeni s-a recoltat eșalonat, mai adaugă inginerul horticol Camelia Mihaela Popa. „ Am avut o producție de cca de 65 tone, o parte din ea a fost valorificată sub forma uleiului de cătină, dar și sub formă de materie primă congelată. O parte din producție am procesat-o în suc pe care l-am comercializat către sectorul HoRECa. Am început colaborări și cu parteneri din afară, dar și cu ferme din România care au achiziționat uleiul. În prezent, produsul se distribuie vrac.

Beatrice Alexandra MODIGA

catina, catina romaneasca, Plantatia Elexius, plantatii de catina

Alte articole:

Cum întreținem eficient o cultură de cătină

De ce ar trebui să utilizăm totuși cătina românească?

Soiuri de cătină

Conacul Goruni - bunătăți cu tradiție…

Colecția de cătină din Bacău, unică în Europa

Cătina albă de râu, o afacere sănătoasă și profitabilă

Fructele de pădure, o afacere socială

Cânepa merită şansa de a fi revigorată