Unbeaten 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 26 Feb 2021

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), o buruiană sub incidenţa legii

Planta de Ambrosia artemisiifolia Planta de Ambrosia artemisiifolia

Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, a carei prezentă se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de catre majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”. Ȋn România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe campurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de "iarba pârloagelor". Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual, Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochiilor iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei (Figura 1) precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european (Figura 2) se poate concluziona ca ȋn România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.

aria de raspandire ambrozie

Fig 1. Aria de răspândire pentru Ambrosia artemisiifolia *

 concentratie polen ambrozie.png

Fig 2. Concentrația de polen pentru Ambrosia artemisiifolia*

*sursa datelor: Allergo J Int. 2015; 24: 108–120.

Având ȋn vedere gradul mare de pericol determinat de răspândirea acestei plante, Senatul României ȋn şedinţa din 24 oct 2017 adoptă propunerea legisltativa privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească “măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei”

Strategia de control şi combatere – a acestei buruieni trebuie să ȋnceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei şi anume ȋnmulţirea numai prin seminţe. Prin urmare, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapă manuală sau mecanică) ce va duce la ȋmpiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales ȋn zonele noi invadate. Ȋn zonele ȋn care gradul de infestare cu ambrosia este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective a culturilor ȋn care această buruiană este prezentă. Ȋn sprijinul strategiilor de control ale acestei buruieni, companiile Dow AgroSciences şi DuPont pun la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au ȋn spectrul de combatere şi Ambrozia, cum ar fi:

CULTURA

PRODUS

DOZA

COMPANIE

Cereale paioase

Lancelot Super

33 g/ha

Dow AgroSciences

 

Mustang

0,4-0,6 l/ha

Dow AgroSciences

 

Lontrel 300

0,3-0,5 l/ha

Dow AgroSciences

Porumb

Principal plus

440 g/ha

DuPont

 

Titus plus

307 g/ha

DuPont

 

Arigo

330 g/ha

DuPont

 

Lancelot Super

33 g/ha

Dow AgroSciences

 

Mustang

0,4-0,6 l/ha

Dow AgroSciences

Sfecla de zahăr

Lontrel 300

0,3-0,5

Dow AgroSciences

Rapiță

Galera Super

0,25 l/ha

Dow AgroSciences

 

Lontrel 300

0,3-0,5 l/ha

Dow AgroSciences

O eficiență mai bună poate fi dată de folosirea unui adjuvant, precum și stadiul buruienii care trebuie să fie între 2 și 6 frunze la momentul erbicidării.

Ciprian Pacuraru

Category Manager herbicide Dow DuPont

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului