Agrotehnica 19 Decembrie 2016, 10:03

Modalități de a conserva petalele de trandafir

Scris de

Trandafirii pot trăi o viață, atât cât păstrează amintiri ale unor momente frumoase. Dar ei pot trăi o viață și în petale, cu tot cu parfumul lor, mai suav și mai liniștit, chiar și după ce aceștia au fost culeși.

Petalele trandafirilor - terapie pentru liniștea organismului și rafinament în dulceață

Sunt numeroase efectele terapeutice ale florilor de trandafir. Așadar, dacă în grădina ta crește deja un trandafir Rosa Damascena de la FamousRoses.eu e bine să știi că acesta va reuși mai mult decât să te relaxeze cu parfumul său: te va bucura din borcane cu una dintre cele mai fine și rafinate dulcețuri. E bine ca dulceața să se facă din florile cele mai tinere, netratate, foarte parfumate, de la care se îndepărtează porțiunea albă a petalelor. Dar Rosa Damascena poate înălța un parfum dulceag și suav și dintr-o cană aburindă, numai potrivită pentru un moment de socializare sau de ascultare. Pentru ceai se pot folosi atât petale proaspete, cât și boboci uscați. Prin conținutul său ridicat de vitamina C, pectină, acid citric și acid malic, trandafirii consumați sub formă de ceai, în dulceață sau gem, stimulează procesele interne. Ei ajută la eliminarea toxinelor, la răcorirea și liniștirea organismului.

Aromoterapia uleiului din roze

Ulei de trandafiri

Uleiul de trandafiri, o substanță aleasă și nobilă, este un tratament folosit de aromoterapeuți pentru ameliorarea simptomelor depresiei, în calmarea nervilor și a sistemului nervos. Adăugat în apa de baie, folosit în inhalații și în dispozitive cu flacără destinate aromoterapiei, acesta calmează și îmbunătățește starea de spirit. Nu puțin cunoscut este și efectul afrodisiac al acestor flori, legenda spunând că frumoasa Cleopatra făcea băi în apă cu petale de trandafir pentru a-și seduce partenerii.

3 metode de uscare a petalelor de trandafir

Dacă vrei să te bucuri pentru un timp îndelungat de propriile petale de trandafiri adunate în săculeți parfumați, ai de urmat câteva metode pe care le vei stăpâni destul de ușor.

Poți usca petalele în borcane etanș, între straturi de silica gel, procedeu care poate dura de la 2 la 7 zile, sau de borax amestecat cu nisip fin sau mălai, de data aceasta timpul de uscare prelungindu-se, însă nemaifiind nevoie de un recipient etanș.

O altă metodă pe care o poți folosi este uscarea prin căldură. Pentru aceasta ai nevoie să încălzești cuptorul la 80 de grade Celsius și să introduci în acesta tava în care au fost așezate petalele. Uscarea se face în 3 ore, timp în care ușa cuptorului rămâne deschisă. Deși nu este cea mai bună alegere, uscarea cu fierul de călcat este foarte rapidă. Pentru aceasta, așezi petalele între două bucăți de hârtie absorbantă înainte de a fi călcate. Petalele mai pot fi uscate și într-un cuptor cu microunde, folosind o presă de flori sau două plăci ceramice.

Cea din urmă metodă este uscarea naturală, în aer uscat și cald. Între filele cărților, prin presare, trandafirii se usucă lent, dar ce surpriză frumoasă este când, răsfoind prin cărți, găsim rămășițele unor amintiri! Un deshidrator este și el foarte indicat, însă mai costisitor, la fel ca și uscarea prin înghețare profesională.

Din trandafiri se pot face infuzii, apă de distilare sau apă de roze rezultată după separarea uleiului eteric prin decantare, folosită pentru afecțiuni oculare, dureri de dinți, eczeme și urticarie, oțet aromatic, tinctură, loțiuni antiacneice și tonice pentru combaterea ridurilor, unguente pentru piele crăpată și multe altele. Trandafirii sunt astfel mai mult decât o desfătare a mirosului și a privirii, domeniul lor de aplicare în diferite forme fiind foarte vast, ceea ce face ca valoarea lui să crească necontenit.

Revista Lumea Satului nr. 24, 16-31 decembrie 2016 – pag. 22-2


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti