Romania

Fă-ți singur grădina BIO

Fă-ți singur grădina BIO

Într-o lume tot mai poluată avem nevoie de o gură de aer proaspăt. Cum? Să grădinărim bio, atât cât se poate. Recurge la câteva trucuri și vei contribui la crearea unui mediu prietenos cu natura. Apa de ploaie, compostul realizat în propria gospodărie și plantarea unor plante aromatice sunt doar câteva soluții care ne pot ajuta în acest sens.

Apa de ploaie – sursa cea mai bună de udat

De cele mai multe ori, chiar dacă respecți rețetele de pământ, de fertilizat, expui planta la lumina de care are nevoie și nu o lași în curent, ea, planta, tot suferă. Care este oare motivul? Îți spunem noi, apa! Apa de la robinet conține o serie de săruri care nu sunt recomandate pentru plante. De aceea ideală este apa de ploaie, care este gratuită și nu afectează mediul. O poți aduna în recipiente mari, atunci când plouă, și o poți folosi, mai apoi, pentru plante, așa cum făceau și bunicii noștri cândva. Chiar dacă apa de ploaie nu mai este atât de pură, ca pe vremuri, tot este mai indicată decât apa de la robinet.

Fă compost, pământ de flori

Este ușor de realizat, dar e nevoie de ceva răbdare până se descompune compostul și de un loc de depozitare. Sapă o groapă în pământ sau pune într-o ladă din lemn resturile vegetale de la plantele pe care le-ai tuns toamna sau primăvara. Adaugă frunzele căzute doar dacă sunt fără boli și dăunători, eventual și câteva resturi menajere precum coji de banane sau de ouă. Lasă-le la descompus și afânează din când în când. Pune pământul obținut la plantele din grădină, balcoane sau terase și ele se vor dezvolta frumos și sănătos.

Alungă dăunătorii cu parfum de plante

Se știe că mulți dăunători nu atacă anumite plante tocmai din cauza mirosului emanat de acestea. Așadar, plantați în grădini sau jardiniere crăițe, levănțică, mușcate printre alte flori și veți avea un decor frumos și nu va trebui să face și tratamente chimice contra dăunătorilor.

  • Pentru a înlătura insectele care se hrănesc cu seva plantelor, pulverizați pe frunze un amestec format din 500 ml de apă și ½ căpățână de usturoi.
  • Uneori, chiar este indicat să lăsați găinile să umble în voia lor prin grădini. Acestea ajută la combaterea insectelor și au rol de erbicid natural pentru grădină și gazon.
  • Puteți ține la distanță dăunătorii cu ajutorul amplasării unor hrănitoare și căsuțe de păsări. Astfel veți atrage micile înaripate, inamicii numărul 1 al insectelor.
  • Pentru îndepărtarea anumitor dăunători, cum ar fi limacșii, folosiți metode ecologice precum cenușa de lemn, rumegușul sau acele de conifere. De asemenea, varul reprezintă un alt scut de protecție. Această metodă este deseori folosită în solarii.

gradina, gradini, gradina bio, gradina ecologica

Alte articole: