Andreea Stör, pionierul designului floral din România
V-ați întrebat cum ar fi viața fără flori? Probabil că cei mai mulți dintre noi nu am făcut-o, însă această întrebare are o însemnătate aparte pentru Andreea Stör, omul de nota 10 al acestui număr al revistei noastre. Considerată unul dintre pionierii designului floral din România, Andreea a revoluționat acest domeniu și a ridicat ceea ce numeam până nu demult florărit la rangul de artă. De unde provine această pasiune, cum a reușit să își creeze o afacere în domeniu, cum îi inițiază pe cei care vor să cunoască tainele floristicii, dar și cum a reușit să devină un nume sonor pe piața internațională a designului floral sunt doar câteva dintre răspunsurile pe care aceasta ni le-a oferit.
Un aranjament, o revistă și un workshop
Am putea fi tentați să credem că florile reprezintă deja frumosul și nu prea poate fi îmbunătățită această imagine, însă nu este așa. Cu opere de artă am comparat primele aranjamente ale Andreei, evident fără a ști cine le-a realizat sau cine este ea mai exact. Apoi am cunoscut-o în cadrul unei conferințe unde a vorbit deschis despre ea și despre domeniul pe care îl reprezintă cu succes și mândrie, unde a oferit sfaturi pentru viitorii floriști și unde a demonstrat cum realizează anumite aranjamente. Acela a fost momentul în care mi s-a confirmat convingerea: aranjamentele marca Andreea Stör sunt opere de artă.
Povestea ei demonstrează că pentru a-ți urma pasiunile este nevoie mai întâi de curaj. Deși pornise pe drumul jurnalismului și studia la Cluj pentru a se forma ca specialist, s-a răzgândit, dar nu întâmplător, ci pentru a urma Facultatea de Horticultură-Peisagistică, unde a descoperit cu adevărat dragostea pentru flori. Apoi, drumul ei în viață s-a schimbat complet. Totul a pornit cu un aranjament, o revistă și un curs. Răsfoind o revistă de specialitate, a văzut un aranjament floral care a impresionat-o și a încercat să înțeleagă cum a fost realizat. Nu a reușit, chiar dacă, după cum declară, a întors revista pe toate părțile, iar acest lucru a ambiționat-o și mai mult. A aflat apoi despre organizarea unui workshop de desing floral, nu știa cum va ajunge acolo, cu ce bani, dar avea convingerea că acest lucru trebuie să se întâmple. „Am ajuns acolo și parcă am intrat într-un alt univers. Deși eram 30 de oameni, din 30 de țări diferite și fiecare vorbea pe limba lui, ne înțelegeam printr-un limbaj comun, acela al pasiunii pentru flori. După ce m-am întors în țară, am intrat într-o florărie și am întrebat de unde aș putea achiziționa flori de la un en-gros, nu am primit informația și atunci mi-am spus că nu se poate ca în România breasla aceasta să fie formată din oameni conservatori. Trebuie să existe colegialitate, asta mi-am spus. Și atunci mi-am propus să ofer celor interesați de domeniul floristicii ceea ce am avut eu parte în Germania“, susține Andreea. Și asta face de aproximativ 10 ani. Transmite pasiune prin fiecare aranjament realizat, dar mai mult decât atât, transmite cunoștințele dobândite celor care vor să activeze cu succes în domeniu.
„O floristă e mai mult decât atât, este o artistă“
Un aranjament floral sau un buchet pot deveni opere de artă dacă sunt realizate de persoane care au, pe lângă simț estetic, cunoștințe și pasiune. Pe această premisă se bazează și Andreea care între timp a devenit profesoară de floristică, dar și antreprenoare. Are o afacere înfloritoare, la propriu și la figurat, oferind aranjamente și buchete unice celor care vor să se bucure de artă prin flori, la evenimente speciale și nu numai. Iar pe cei care vor să se dezvolte în acest domeniu îi motivează, le transmite din cunoștințe, le dă aripi asemenea albinelor care polenizează florile. „Pentru a ajunge să fii florist trebuie să urmezi foarte mulți pași. În spate există zile și nopți nedormite, există chiar și eșecuri și dezamăgiri, însă este important de știut că atât timp cât există pasiune lucrurile vor merge în direcția bună. Nu e ușor să fii florist pentru că lucrăm și noaptea, în condiții de muncă fizică și trebuie să ținem cont că majoritatea persoanelor din această breaslă sunt femei. Iar ca floristă ești promotoarea frumosului autentic, cel dat de natură. Ești arhitecta florilor, iubitoare de oameni și ambasadoare de emoții. O floristă e mai mult decât toate aceste însușiri. Este o artistă!“, a declarat Andreea.
Prin cursurile pe care le coordonează, Andreea încearcă nu doar să îi învețe lucruri practice, ci și metode prin care floriștii, la început de drum sau nu, se pot dezvolta. „Asemăn floristica unui stil de viață. Nu este pentru oricine, într-adevăr, dar pentru cel implicat este mai mult decât un job, este mai mult decât a face o muncă oarecare. El știe că floristica reprezintă un domeniu în care educația nu se oprește. În momentul în care vrei să îți dezvolți o afacere, te dezvolți pe tine. Însă un florist trebuie să știe să se și vândă, pentru că degeaba faci lucruri frumoase dacă rămân mereu la tine. Noi, floriștii, suntem făcuți pentru a oferi celorlalți ceva frumos. Nici nu pot să îmi imaginez ce poate să existe mai frumos pe lumea asta decât să lucrezi cu plante, deci cu natura și cu oamenii“, a mai subliniat florista.
Indiferent cu cine discută despre acest domeniu, Andreea subliniază faptul că pentru a reuși este nevoie de educație continuă. Nu doar pe domeniu, ci și a propriei persoane, prin cursuri, reviste, programe și multă muncă. De aceea organizează cursuri pentru cei care vor să devină specialiști, iar prin cel mai recent proiect, Foundation in Floral design, îşi propune să formeze noua generație de floriști tocmai pentru ca acest domeniu să fie tot mai respectat și practicat inclusiv în țara noastră. Tot în vederea dezvoltării acestui domeniu a înființat Asociația Floriștilor Români care își propune să prezinte arta florală în spațiul public și să o integreze în stilul de viață cotidian.
Devotamentul, pasiunea și munca neîncetată au făcut ca Andreea Stör să devină un nume important al floristicii la nivel internațional. În speranța că imaginele completează cele scrise, închei prin cuvintele artistei: „V-ați întrebat vreodată cum ar fi oamenii fără floriști? Foarte simplu: ar fi o lume fără culoare și parfum și ar exista mirese care ar sta în fața altarului doar cu un telefon în mână ilustrând o poză cu un buchet de pe vremea în care aceștia încă mai existau.“
GALERIE FOTO
Loredana Larissa SOFRON
Revista Lumea Satului nr. 20, 16-31 octombrie 2016 – pag. 46-47
flori, Andreea Stor, design floral
- Articol precedent: Ion Brad, poetul Târnavelor şi al Blajului, la ceas aniversar
- Articolul următor: Pândind mingea de handbal între stâlpii horticulturii