Romania

Crăițele, minunile din grădină

Crăițele, minunile din grădină
Distribuie:  

Crăițele sunt apreciate pentru coloritul intens al florilor, perioada lungă de înflorire, de la începutul verii până spre sfârșitul toamnei și mirosul care favorizează îndepărtarea paraziților. Sunt plante rezistente la perioadele scurte de secetă pe timpul verilor, iar umbra încetinește procesul de înflorire a crăițelor.

Înmulțirea crăițelor se face prin semințe. Semănatul se face în sere în lunile martie-aprilie. Perioada de germinare este de aproximativ o săptămână, la o temperatură de 15 grade C. Semințele pot fi semănate direct în grădină, la sfârșitul lunii aprilie. Se plantează la loc definitiv în grădină în luna mai, la distanțe de cca 30 cm pentru soiurile pitice și 50 cm pentru speciile înalte.

Udatul plantelor trebuie să fie moderat, doar când este nevoie. De asemenea, plivirea buruienilor se face în special în primele luni. Apoi se trece la lucrări de afânare a solului și fertilizare, aceasta fiind recomandată în primele luni de înflorire. Crăița preferă solurile bine drenate, cu orientare sudică. Sunt contraindicate solurile acide. Excepția zonei de plantare este cea montană. Crăițele nu manifestă preferințe față de plantele premergătoare, reușesc să se dezvolte după o cereală, dar şi după o prășitoare. Pot reveni pe aceeași solă după 4 ani.

Pregătirea terenului pentru cultura crăițelor se face cu o arătură de vară, atunci când urmează după o plantă cerealieră sau cu o arătură de toamnă, în cazul când cultura premergătoare a fost o prășitoare.

Terenurile mai puțin bogate în materii hrănitoare se îngrașă cu gunoi de grajd, bine fermentat, fosfor și potasiu. În lipsa gunoiului de grajd se face doar cu fosfor și potasiu, care se încorporează în sol odată cu arătura.

Primăvara, până se pun semințele, terenul este lucrat cu un cultivator și grapa pentru a se menține umiditatea în sol și a îndepărta eventualele buruieni.

Crăițele se înmulțesc prin semințe, fie direct în câmp, fie în răsadnițe calde și apoi plantate pe terenurile rezervate pentru cultură. În câmp, însămânțarea se face în aprilie cu semănătoarea, la intervale de 45-50 cm între rânduri și la adâncimea de 2-2,5 cm. Pentru a fi distribuite uniform pe teren, semințele de crăițe se amestecă în prealabil cu nisip fin foarte bine uscat, cenușă sau tărâțe.

Crăițe se pot planta și în cuiburi, la intervale de 45-50 cm între rânduri și la 25 cm pe rând. În fiecare cuib se pun 3-5 semințe, după care se presează ușor terenul cu tăvălugul.

Singura particularitate în obținerea unui răsad viguros de crăițe este de a-i păstra o talie mijlocie de 5-7 cm lungime, cu 2-3 ramificații.

Momentul optim pentru recoltarea florilor este atunci când ele sunt complet deschise și au un diametru de 2-2,5 cm.

Răsadurile de crăițe necesare unui hectar se obțin prin însămânțarea în a doua jumătate a lunii martie. Lucrările de înființare a răsadniței, semănatul și îngrijirea răsadurilor de crăițe sunt cele cunoscute şi folosite la majoritatea plantelor medicinale și aromatice înmulțite prin acest sistem. Singura particularitate în obținerea unui răsad viguros de crăițe este de a-i păstra o talie mijlocie de 5-7 cm lungime, cu 2-3 ramificații. Acest lucru se poate obține pe două căi: prin repicare în alte răsadnițe (ceea ce este foarte costisitor) și prin moderarea căldurii și umidității din răsadniță.

Plantarea răsadurilor se face prin luna aprilie, la intervale de 50 cm/25 cm între plante pe rând.

Florile de crăițe sunt ajutoare de nădejde pentru sănătatea noastră, dar și a plantelor din grădină. Rădăcina crăițelor secretă o substanță ce ucide viermii cilindrici (nematodele), iar din ea se produc insecticide ecologice. Crăițele au efect ierbicid asupra fasolei și alungă musculițele albe.


Beneficiile crăițelor pentru sănătatea noastră

  • Tratează afecțiunile pancreasului.
  • Infuzia de crăițe este eficientă în tratarea afecțiunilor pancreatice, dar și a afecțiunilor cauzate de funcționarea incorectă a pancreasului (vitiligo, psoriazis, neuro-dermită, vedere slabă).
  • Tinctura ameliorează simptomele diabetului.
  • Majoritatea persoanelor care suferă de diabet au probleme cu vederea.
  • Tinctura de crăițe acționează la nivelul vaselor sangvine de la nivelul ochilor și îmbunătățesc irigarea acestor organe, fapt pentru care vederea este îmbunătățită.
  • Preparatele cu crăițe acționează la nivel muscular și articular, tratând inflamațiile și ameliorând durerile provocate de artrite, miozite sau entorse.
  • Ceaiul de crăițe era și este utilizat pentru reglarea tensiunii arteriale.
  • Betacarotenul din crăițe este responsabil pentru îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul capilarelor.

Anca LĂPUȘNEANU

flori, floricultura, craite

Alte articole:

Nu mai cultivați această floare!

Colecție florală în Parcul Național Retezat

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Afacere floricolă de familie cu atestat de producător

Știați că… despre lalele

„Importăm peste 80% din materialul floricol“

Preoteasa florilor din Sascut