Va fi SC Fabrica de Zahăr Bod salvată de primăria Brașov?
În cadrul unei ședințe convocate de primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, în luna noiembrie s-a discutat aprobarea cumpărării unor imobile situate în comuna Bod, str. Fabricii nr. 1, proprietatea SC Fabrica de Zahăr Bod, aflată în faliment.
De ce este oportună investiția
Reamintim faptul că Fabrica de Zahăr de la Bod (județul Brașov) a intrat în faliment în anul 2017, la solicitarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi a Engie România. În anul 2011, societatea a intrat în insolvenţă şi nu a reuşit să se mai redreseze, având atunci datorii de peste 90 milioane de lei. Acum, primăria vrea să o cumpere.
Câteva dintre argumentele care susțin că este oportună această investiție pentru Municipiul Brașov au fost enumerate de însuși primarul Allen Coliban, în cadrul ședinței: „Dacă ne uităm la comportamentul investitorilor mari care caută oportunități și zone în care să-și dezvolte facilități în producție, în principal, dar și logistice, în secundar, vom vedea că aceste investiții nu se fac în municipii, ci în zona metropolitană. Marii investitori caută zone largi, ca să nu aglomereze, să nu rămână blocați în infrasctructura orașului. Un astfel de teren este cel al Fabricii de Zahăr Bod, într-o perspectivă strategică a viitoarelor investiții care deja au fost anunțate și sunt cunoscute. Mai puțin perspectiva de timp la care ele vor fi duse la îndeplinire, mă refer la nodul intermodal de marfă de la Bod, la viitoarea autostradă care va veni dinspre Moldova, dar și la faptul că există infrastructură feroviară, de care industria mare are foarte mare nevoie și care este foarte costisitoare dacă este dezvoltată în absența ei. Prin urmare, toate aceste elemente sunt întrunite la Bod, în zona Fabricii de Zahăr. În plus, vor exista în perioada următoare bani pentru amenajare, reconversie, investiții în zona aceasta a infrastructurii pentru afaceri și pentru industrie, atât în contextul PNNR, cât și în contextul Programului Național Regional. Vorbim despre o investiție mică din perspectiva valorii, 600 de mii de euro, și mare, dacă ne raportăm la suprafața de teren, respectiv 30 ha (n. red. Fabrica însumează 60 de ha)“, a declarat acesta în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Brașov din data de 22 noiembrie a.c.
Suma primită prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, o soluție?
Primăria Brașov a primit din partea Guvernului suma de 10 milioane de lei prin Legea bugetului de stat pe anul 2021. Banii au fost „programați“ pentru achiziția de teren cu destinația „activități industriale“, iar cel de la Bod ar întruni această condiție. Însă primarul Brașovului a anunțat atunci că are în plan să înființeze un parc industrial la Brașov, nicidecum la Bod sau în altă localitate din județ. În noul parc al Brașovului, primarul spunea că, printre altele, ar putea veni chiar producătorii de autobuze electrice.
Fabrica de Zahăr Bod se află în lichidare și a trecut deja prin mai multe etape de licitație la care nu s-a prezentat nimeni, vreo șase consecutive. Un caz similar s-a întâmplat și la CET care, din 2013 până în prezent, a trecut prin faze de licitație unde nu a venit nimeni. Au început să apară speculanți în momentul în care s-a auzit public de intenția Municipiului de a cumpăra. „Cum am putea trece de astfel de speculanți? Prezentând o ofertă în ultimul moment. Există deja investitori interesați, care doresc să se extindă sau să relocheze și au purtat discuții cu municipalitatea în acest sens“, a explicat primarul decizia sa din al 12-lea ceas de a cumpăra Fabrica de Zahăr.
Primăria Brașov i-a solicitat lichidatorului CENTU SPRL, la data de 5 octombrie, documentele justificative ale bunurilor aflate în anunțul de vânzare prin licitație. Apoi s-a constatat că sunt necesare documente suplimentare pentru a le supune analizei și deciziei Consiliului Local Brașov, conform prevederilor Codului Administrativ, în vederea luării unei decizii. În acest sens, s-a demarat procedura achizițiilor publice, întocmirea unor rapoarte de evaluare, conform prevederilor legale, și toate celelalte demersuri.
Lichidator CENTU S.P.R.L. a anunțat că vinde prin licitație publică cu strigare următoarele active din patrimoniul FABRICA DE ZAHAR BOD SA – în faliment:
Vânzarea în bloc a următoarelor proprietăți imobiliare: proprietatea imobiliară compusă din construcții speciale și teren aferent în suprafață de 106.178 mp cadastral 107244 al comunei Bod; proprietatea imobiliară stație epurare ape uzate, compusă din platformă industrială, canal, decantoare, 5 stavilare decanton, 3 filtre decanton, drum acces, magazii, birouri, wc, zona cale ferată, rețea gaz și teren în suprafață de 204.464 mp, înscrisă în Cartea funciară 101656 a comunei Bod; proprietatea imobiliară compusă din pavilion administrativ, regim de înălțime: D+P+E; Ac = 736 mp, Ad = 2.208 mp, parcare, magazie, cabină poartă, corp central 2, spațiu comercial, clădire loto (fosta tutungerie) cu Su =21,8 mp , Scd 30,83 mp, denumită magazie cu teren de 2.375 mp, situată în comuna Bod, str. Fabricii nr. 1, județul Brașov, înscrisă în CF 100448; proprietatea imobiliară compusă din dispensar medical și corp central I și teren aferent în suprafața de 318 mp înscrisă în CF 101654 număr top 10815/1/1/20 a Comunei Bod, la prețul total de 3.100.000 lei, fără tva.
Vânzarea în bloc a următoarelor bunuri: terenuri intravilane și construcții aferente denumite baze de colectare a sfeclei de zahăr aflate pe raza județelor Brașov și Covasna, astfel: Budila – 512 mp, Prejmer – 1.786 mp, Bodoc – 8.667 mp, Covasna – 3.503 m.p., Moacsa – 3.502 mp și în Șercaia construcție în suprafață de 49 mp, la prețul total de 450.000 lei fără tva.
Licitații suprapuse
Primarul a atras atenția și asupra confuziei ce se face între Antrepriza Zahăr Bod Srl, care este un operator, și SC Fabrica de Zahăr Bod SA, alt operator. La un moment dat, fostul proprietar al fabricii a făcut această manevră de a muta facilitățile de producție pe o altă entitate, pe Antrepriza Zahăr Bod Srl, la care acționari sunt aproximativ 300 de persoane distincte, iar partea de terenuri și de datorii către ANAF a rămas pe SC Fabrica de Zahăr Bod SA. Ceea ce se scoate acum la licitație are ca beneficiar statul român.
Așadar, sunt două licitații suprapuse: una pentru SC Fabrica de Zahăr Bod SA, care are hale, terenuri, cale ferată etc., și alta este pentru Antrepriza Zahăr Bod Srl, care are în mare parte facilitățile de producție și care este în fază de evaluare și urmează să fie o licitație și pentru respectivele active.
Zahărul din Ucraina, ambalat la Brașov
Un reprezentat al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Brașov și Covasna, Mihai Tatu, spune că există un investitor care acum ambalează zahăr din Ucraina în unitățile de producție ale Fabricii de Zahăr Bod. Acesta ar vrea să ia terenul ca să își dezvolte afacerea pentru că în prezent zahărul este distribuit în cadrul pachetelor cu ajutoare UE. „Acesta și-a declinat intenția să cumpere fabrica și antrepriza, dar nu își poate exprima decizia finală deoarece Antrepriza e în stadiu de evaluare. Dacă se vinde acest teren, a spus că nu mai are intenția să cumpere pentru că, fără cealaltă parte, antrepriza nu mai e funcțională“, a explicat reprezentantul asociației.
„Rugămintea noastră ar fi, dacă s-au primit cele 10 milioane de lei (datoria cumulată a Fabricii Bod nu depășește 6 milioane de lei), să cumpărați fabrica, dar să o și puneți în funcțiune, astfel încât să ne putem continua și activitatea deoarece am investit în utilaje. Acum cultiv sfecla la Brașov și transport sute de kilometri la Luduș, deși am o fabrică la 7 km distanță. Eu am de recuperat 5,4 milioane de lei din această fabrică la masa credală, pe care i-aș investi tot aici“, a spus reprezentantul cultivatorilor care prin societatea sa cultivă 400 de hectare cu sfeclă de zahăr.
Anca Lăpușneanu
Brasov, zahar, Fabrica de Zahar Bod, productie de zahar
- Articol precedent: Noutățile din bradul de Crăciun al Domeniilor Ostrov
- Articolul următor: MADR a intensificat controalele de conformitate cu standardele de comercializare pentru fructele și legumele proaspete