Ziua Porților Deschise la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui - ediția a II-a
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui a organizat online cea de-a doua ediție a Zilei Porților Deschise, la finele lunii mai. În cadrul evenimentului, specialiști din toată țara au răspuns invitației pentru un dialog cu privire la importanța pajiștilor permanente, care sunt direct legate de viața socio-economică și conservarea mediului în care trăim.
Pajiştile – o resursă naturală colosală
În cadrul evenimentului Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și actualul președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Șișești“ București, a apreciat eforturile specialiștilor de la SCDP Vaslui. „Soluțiile de salvare a pajiștilor nu vin din politică sau alte decizii administrative. Ele trebuie să fie susținute de decizii verificate în sistemele de cercetare. Nu putem avea performanță și eficiență în agricultura României cu produse de import de cercetare“, a specificat Valeriu Tabără.
Zona de silvostepă a Moldovei este una aparte, cu un climat special, arid, în care verile sunt foarte călduroase, precipitațiile sunt foarte puține și foarte prost distribuite, a menționat Costel Samuil, secretar științific al SCDP Vaslui. „Ca atare, găsirea unor soluții concrete, obținerea unor soiuri de la specii adaptate acestei zone nu erau doar importante, ci obligatorii. Iar acest lucru se face de către SCDP Vaslui de la bun început, încă de la crearea ei. Are în portofoliu crearea a trei specii importante, poate cele mai bune specii care sunt acum adaptabile acestei zone, care reușesc să rezolve o parte din problema acestor pajiști“, a adăugat Costel Samuil.
Soiuri noi brevetate
SCDP Vaslui se mândrește cu o serie soiuri de graminee și leguminoase perene dezvoltate aici, fiind create și omologate 8 noi soiuri de plante destinate refacerii pajiștilor, 5 dintre ele deja brevetate. Pentru ultimul dintre acestea, sparceta Sersil, Doina Silistru (ing. cercetător principal gradul I) a primit brevetul de invenție. „Am pus suflet pentru a păstra această stațiune, din cele patru câte existau la nivel național. Stațiunea de la Vaslui este singura care a mai rămas în activitate (…). Trebuie să evidențiem rolul important al pajiștilor, mai ales socio-economic și din punct de vedere protector. Atât timp cât am fost om politic am militat pentru susținerea cercetării științifice în general, dar mai ales din agricultură. Cei care fac politicile agricole și cei care lucrează pământul trebuie să-și dea mâna pentru binele tuturor. Practic, pajiștea reprezintă viața“, a adăugat Doina Silistru.
SCDP Vaslui are nevoie în continuare de susținere financiară
Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui, a precizat: „Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști Vaslui are nevoie în continuare de susținerea financiară de la bugetul de stat, de achiziția de noi utilaje moderne, care să asigure transferul rezultatelor cercetării științifice în practică.“
Simona Dumitriu a mai evidențiat și munca cercetătorilor de la stațiune în această perioadă și eforturile pe care le fac pentru a oferi fermierilor, crescătorilor de animale din această zonă un material genetic de calitate, punctând deschiderea pe care o are SCDP Vaslui în implementarea unor parteneriate cu alte institute și cu Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași.
Scurt istoric
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajiști (SCDP) Vaslui este singura unitate din ţară care studiază şi creează soiuri noi la speciile Bromus inermis (obsigă nearistată), Agropyron pectiniforme (pir crestat), Onobrychis viciifolia (sparcetă), specii adaptate condiţiilor de stepă şi silvostepă. Staţiunea elaborează tehnologii de multiplicare a seminţelor de obsigă nearistată şi de sparcetă din categorii biologice superioare, precum şi tehnologii moderne de cultură a pajiştilor. Elaborează tehnologii de îmbunătăţire a pajiştilor permanente, a celor afectate de eroziune şi de alunecări de suprafaţă. Cum din cele aproximativ cinci milioane de hectare de pajişti, 67,5% sunt situate pe versanţi, iar pe 63% din suprafaţa acestora se manifestă fenomenul de eroziune, se impun continuarea şi intensificarea activităţii de creare de noi soiuri la speciile de graminee şi de leguminoase perene de pajişti, care rezistă pe aceste terenuri. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Vaslui a fost înfiinţată în 1981, având atunci 1.030 hectare. Începând cu 1990, SCDP Vaslui şi-a diminuat suprafeţele ca urmare a ocupării abuzive şi a retrocedării terenurilor, ajungând în prezent la 253,54 ha.
Beatrice Alexandra MODIGA
- Articol precedent: Premiile Europene pentru Patrimoniu - Europa Nostra 2021. Biserica de lemn din satul Urși, printre câștigători
- Articolul următor: Nouă legătură rutieră Buzău-Prahova