Opțiunea unui tânăr fermier din județul Vaslui: Tehnologii pentru o agricultură sustenabilă: no-till și minimum-till

Avem soluri foarte fertile care sunt sursa principală de bogăție. Fermierii le pot proteja asigurându-se că activitatea microbiană înflorește. Ajutând solul să-și îndeplinească funcțiile, putem contribui la cultivarea culturilor, menținând în același timp o înaltă calitate a solului în scopuri ecologice. Inginerul agronom Vlad Cîrjonțu este unul dintre tinerii care a ales în ferma sa vegetală să folosească o agricultură sustenabilă, realizând practici prietenoase pe cele cca 130 ha aflate în comuna Costești, județul Vaslui.
Agricultura, un „microb“ în sânge
Tânărul fermier ne-a povestit cum l-au ajutat cursurile Facultății de Agricultură din Iași, să-și îndrepte atenția către conservarea apei în sol și, mai ales, cum au dat roade noțiunile din timpul studenției, în propria fermă.
„Cursurile Facultății de Agricultură m-au ajutat să-mi orientez atenția către conservarea apei în sol, către structura solului, iar acestea pot fi realizate mai ușor prin cadrul tehnologiilor no-till (fără lucrări de prelucrare a solului) sau minimum-till, care rezolvă aceste probleme prin minimizarea perturbărilor solului, păstrând, în același timp, materia organică și microorganismele benefice în straturile superioare ale solului.
Într-adevăr, la început e greu să intri în domeniul agriculturii, dar odată cu timpul cred că e ceva de care nu poți să te mai lași, mai ales dacă ai acest microb în sânge, indiferent de ce o să faci în viață, până la urmă tot la agricultură te întorci. Este un domeniu frumos! Eu nu m-aș vedea făcând altceva“, specifică inginerul agronom Vlad Cîrjonțu.
Fermierul administrează o fermă de familie de cca 130 ha în comuna Costești, județul Vaslui, iar pasiunea pentru agricultură a fost o moștenire de familie.
„Am ales să studiez agricultură pentru a continua activitatea fermei de acasă și pentru a o dezvolta după noile standarde ale agriculturii europene. În ultimii ani am încercat cu tehnologia de minimum-till; noi folosim un gruber dezmiriștitor pentru a pregăti patul germinativ, pentru culturile de toamnă, rapiță și grâu. Avem și un scarificator pe care îl folosim o dată la trei ani pentru culturile de primăvară, iar în ceilalți doi ani alegem arătura pentru culturile de primăvară.
Primul contact cu no-till și minimum-till le-am avut în cadrul cursurilor de agrotehnică, acolo am reușit să aflu mai multe beneficii ale acestor practici, despre conservarea apei în sol, despre structura solului“, ne mărturisește tânărul fermier din județul Vaslui.
Un sol sănătos
Viața microbiană a solului este principalul secret al fertilității sale. Un gram de sol conține un milion de specii de bacterii, 100.000 de specii de ciuperci, 1.000 de specii de nevertebrate (acarieni, colembolani, nematozi etc.), dintre care cei mai importanți actori necesari pentru fertilitatea solului sunt râmele. Un sol sănătos poate avea până la douăsprezece râme pe m3 de sol.
Acest microcosmos aerează solul, descompune reziduurile de plante și le transformă în materia organică asimilată ulterior de plante. Și acest proces este îngreunat de lucrările solului. Dacă răsturnarea brazdei are un impact pozitiv asupra vieții bacteriene, determinând crearea unor medii de viață diferite care să ducă la multiplicarea speciilor, stimulează și apariția bacteriilor care transportă boli periculoase pentru plante!
În afară de aceasta, îngrășămintele distrug rețeaua fragilă de fungi microscopici care ajută plantele să capteze mai bine materia organică. Semănarea directă reduce diversitatea bacteriană, dar favorizează speciile implicate în fertilitate, crește vitalitatea ciupercilor și îmbunătățește eficacitatea lor în degradarea materiei organice.
Beatrice Alexandra MODIGA
Vaslui, no tillage, tehnologii agricole, minimum till, agricultura sustenabila
- Articol precedent: Fermieri campioni la rapiță cu hibridul potrivit
- Articolul următor: Termene de implementare prelungite pentru mecanismul de licențiere a produselor agricole pentru unele produse din Ucraina și pentru măsurile cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare