Romania

Cartoful de Lungulețu a intrat sub zodia masterului

Cartoful de Lungulețu a intrat sub zodia masterului

Producătorul de cartofi și legume Aurel Mirică, din localitatea Lungulețu, județul Dâmbovița, are acum și consoarta dar și băiatul conectați la masterul în agronomie. E minunat să vezi o discuție între cei trei despre cum și cu ce să trateze ogorul, despre ce sămânță să folosească și ce avantaje sau impedimente are fiecare, despre planul de cultură și fiecare abordare tehnologică. O adevărată familie de fermieri ai viitorului, dar care păstrează seva tradițională a deja brandului de cultivator de cartof din Lungulețu.

Primii cartofi din piață erau cei de Lungulețu

Și, într-un anume fel, așa a și rămas. Deși au apărut și cartofari de solar care îndrăznesc să penetreze piața în momente favorabile. Dar înainte de apariția cartofilor din Lungulețu nu se putea vorbi totuși de cartofi noi românești.

Aurel Mirică a crescut printre tufele de cartof. La început cu bunicul, apoi alături de tatăl său. Acum lucrează peste 40 ha, împreună cu cei doi ingineri agronomi, dintre care 35 ha cu cartofi. Au redus suprafața alocată cartofului la 35 ha după experiența negativă de anul trecut, 2014, când prețul de vânzare al cartofilor a fost sub costurile de producție. S-a vândut cu o medie de 38 de bani/kg, în condițiile în care cel mai mic cost de producție este undeva la 45 bani/kg. Asta fără a mai adăuga cheltuielile de ambalare și depozitare. În plus, au reluat cultivarea cartofilor pentru chipsuri, cultură care le oferă o anumită garanție a desfacerii, dar și a unui preț constant. Anul acesta au avut 20 ha cu acest soi de cartof. Pe lângă cartofi, au avut și 3 ha cu morcovi, deși anul trecut au fost probleme și cu recoltatul (din pricina ploilor), dar și cu desfacerea. „Anul acesta a fost pentru morcov excelent față de anul trecut (a vândut cu o medie de 1,5 lei /kg), din toate punctele de vedere“, remarca Aurel Mirică. Dacă anul trecut a semănat multă ceapă, primăvara aceasta a făcut imposibil semănatul acesteia. Așa că a completat cu pepeni olandezi, din sămânță, în așa fel încât producția să înceapă atunci când în marile bazine de pepeni, în special Dăbulenii, se termină marfa. Pot depune mărturie că pepenii de aici sunt grozavi, pentru că m-am întâlnit cu familia Mirică la Ziua Cartofului Agrico și i-am încercat.

Familia Mirică, nelipsită de la întâlnirile cartofarilor

Forumuri, zile ale cartofului și tot felul de târguri specifice cum ar fi Agriplanta, IndAgra. Peste tot unde pot afla noutăți, dar și unde pot face schimb de idei cu alți cultivatori. Sunt membri în Federația Națională Cartoful din România. De altfel, pe Aurel și Georgeta Mirică i-am cunoscut la Ziua Verde a Cartofului în 2014. Abia apoi pe băiatul lor, Cosmin, care a fost ales Fermierul Anului la prima ediție organizată de MADR. L-am întrebat atunci dacă este neam cu Aurel Mirică și a răspuns zâmbind că este fiul acestuia. Cosmin a mai preluat și din terenul tatălui, dar a mai și achiziționat teren, astfel că se îndreaptă spre 60 ha pe care cultivă tot cartof și legume. În Lungulețu e foarte greu de adunat teren, iar în ceea ce privește comasarea e aproape imposibil. La APIA sunt înregistrați oficial 703 fermieri în Lungulețu. De altfel, familia Mirică este strâns implicată în afacerea juniorului care este masterand în horticultură. Un tânăr frumos și de ispravă pe care l-au cunoscut și în costum, dar și în salopeta de fermier.

Anul acesta mai zâmbesc și cartofarii

E adevărat că acest fapt se întâmplă parcă din ce în ce mai rar. Și, chiar dacă lumea cartofului pare mult mai „adunată“ decât alte ramuri ale agricultorilor, totuși în ceea ce privește o „cartelare“ pe filiera cartofului nici nu poate fi vorba. Micile dar și marile interese nu converg aproape niciodată. E totuși important că în ultima vreme vocea lor a căpătat consistență și iată că așa au apărut și primele măsuri pozitive în politica agricolă, în special pe segmentul seminței de cartof.

La Lungulețu seceta a fost destul de aprigă, însă familia Mirică a investit în instalații de irigat. Astă-vară i-am surprins când mutau conductele de 6 m lungime cu un cărucior special. Tractorul era pus în viteza 1 pe greu, iar Aurel Mirică, împreună cu fiul său, descărcau și mutau din mers conductele. Problema e că loturile sunt depărtate între ele și toată ziua trebuie să mute la instalații. Pe solele mai mari au instalații cu tambur. Folosesc soiul Riviera, poate cel mai timpuriu soi, pentru cartofi de consum. Dar spuneam că, în ciuda secetei, cartofarii zâmbesc pentru că prețul e mai mult decât dublu față de anul trecut, o medie de 90 bani/kg. E adevărat că au investit mai mult, ținând cont de costurile irigării, dar pe partea cealaltă atacul de mană a fost mult redus față de anul trecut. Așa că la final a fost ok!

Condiționarea, etichetarea și depozitarea, următorii pași

Asta pentru a avea o centură de siguranță pentru anii cu supraproducție, dar și pentru a putea livra marfa direct în supermarket. Se înțelege că viitorul fermierilor fără asociere s-ar putea să fie din ce în ce mai sumbru, însă și la Lungulețu reticența în ceea ce privește asocierea este principala hibă în calea inițiativelor gen cooperativă sau Dor de Gust. În plus, spune fermierul, primul pas va fi acela de a-și crea propriile sale spații de depozitare, condiționare și etichetare pentru a putea avea altă putere de negociere în relația cu retailerii. Are în vedere o procesare minimă, gen cartofi feliați congelați, care nu presupune o investiție foarte mare. Și, „din dorința de a cultiva și produce cât mai sănătos, dar și de a satisface piața“, Cosmin Mirică alături de părinții săi se află în perioada de conversie cu o suprafață de 4 ha de un an. Pe cele 4 ha aflate în primul an de conversie s-au cultivat morcovi, ceapă și pepeni.

Au investit foarte mulți bani în utilaje „ultimul răcnet“ pentru a eficientiza, atât cât permite situația locală, activitatea. Acum culeg varza și conopida (pe doar o jumătate de hectar), dar mai au și morcovi de scos și depozitat. Aproape tot anul au de muncă. Anul acesta au avut și loturi experimentale împreună cu Pepsico, iar o parte din teren a fost cultivată cu sămânță de cartof. Sunt așa multe de spus, dar cel mai frumos ar fi să puteți asista la discuțiile dintre băiat și tată mediate de specialistul cu diplomă de master în horticultură, Georgeta Mirică.

Tudor CALOTESCU

cartofi, Cartoful de Lunguletu

Alte articole: