Căminele de bătrâni, o rara avis în satele noastre!
După 25 de ani, cu bani de la Guvern a fost ridicat un centru rezidenţial pentru vârstnici din Prahova
Iată că de curând o minune s-a produs, totuşi, la Fântânele – Prahova. Cu fonduri de la Ministerul Muncii şi de la Consiliul Judeţean, după 25 de ani de... aşteptare, a fost dat în folosinţă un cămin permanent pentru pensionarii din judeţ aflaţi în dificultate. Este un fapt mai mult decât notabil, cu atât mai mult cu cât şi acest aşezământ a fost în lucru mai bine de doi ani de zile.
La numai trei kilometri de centrul comunei, ridicat într-o zonă mirifică, între dealurile Tohanilor şi cele de la Budureasca, o străveche aşezare românească, cu peisaje sălbatice, înconjurate de o mulţime de vii şi livezi roditoare, aşezământul de la Fântânele, unicat în judeţ şi în zonă, oferă celor 50 de bătrâni ce urmează să fie cazaţi aici condiţii dintre cele mai bune în domeniu. Este suficient, credem, să menţionăm câteva date de referinţă. Spre exemplu, camerele sunt utilate corespunzător cu mobilier modern, acestea au câte două paturi şi grup sanitar propriu, dar şi acces liber la cabinete medicale, la saloane de relaxare şi de terapie, la cabinete de fizioterapie şi de energo-terapie, dar şi la un salon de recuperare. Mai există aici şi o capelă, unde aceştia se pot ruga.
Unitatea mai dispune şi de trei centrale termice pe lemne, iar alimentarea cu apă se asigură din reţeaua de alimentare a comunei. Mai mult, vor mai fi aici şi un salon de activităţi sociale, o bucătărie ultramodernă, dar şi un... restaurant. Desigur, asistaţii vor beneficia de medici specialişti, de psihologi, de asistenţi medicali, de infirmiere şi altele, unitatea urmând să fie dotată şi cu microbuze.
Am menţionat toate acestea pentru a sublinia condiţiile excelente de viaţă oferite acelor vârstnici care vor veni la Centrul rezidenţial de la Fântânele – Prahova de acum şi până la iarnă.
Potrivit datelor comunicate de către însăşi doamna Rovana Plumb, ministrul Muncii, prezentă la momentul inaugural, valoarea totală a investiţiei este de peste 5,33 milioane de lei, dintre care ministerul a asigurat peste 4 milioane de lei, diferenţa fiind contribuţia directă a Consiliului Judeţean Prahova. „Nu am nicio îndoială că acest spaţiu generos răspunde necesităţilor persoanelor vârstnice. Noi avem un respect deosebit pentru toţi bătrânii noştri şi, în tot ceea ce facem, ne arătăm grija şi respectul nostru pentru persoanele vârstnice, cărora le vom acorda, în continuare, toată atenţia. De altfel, din ianuarie 2015 vom supune atenţiei publice un nou act legislativ dedicat protecţiei persoanelor vârstnice, în care un loc special îl vor ocupa aşezămintele speciale pentru aceştia, dar şi pentru personale vulnerabile din ţară... În acelaşi timp, vom amplifica colaborarea cu organismele nonguvernamentale, cu fundaţiile care se ocupă de protecţia persoanele, pe care le vom susţine, inclusiv cu proiecte de accesare a fondurilor europene. Cum tot astfel vom aloca peste 200 de milioane de euro pentru diferite servicii sociale, inclusiv pentru majorarea de îndemnizaţiilor, dar şi pentru extinderea sistemului de îngrijire la domiciliu a celor în nevoie.“
Răspunzând apoi unei întrebări din partea Revistei Lumea Satului, ministrul Muncii a mai spus că ministerul va asigura, împreună cu cel al fondurilor europene, susţinerea de proiecte pentru fundaţiile şi organizaţiile neguvernamentale în problema, precum şi în acţiunile acestora de a organiza şi de a susţine, mai ales în lumea satelor noastre, aşezăminte pentru persoanele vârstnice ori a celor cu dizabilităţi, care trebuie să se bucure de tot respectul nostru.
Cristea BOCIOACĂ