Romania

Crescătorii de vaci cer 398 tancuri de răcire

Crescătorii de vaci cer 398 tancuri de răcire

Până la data de 15 aprilie 2014 s-au înfiinţat 312 asociaţii ale deţinătorilor de vaci care au depus cereri la primării pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. Aceste asociaţii au 53.079 capete de vaci şi au solicitat 398 de tancuri.

Consilierul superior în cadrul Direcţiei Generale de Politici Agricole şi Strategii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Tănase Voicu, a explicat pentru revista Lumea Satului că nu toate cererile vor fi automat şi aprobate. Acestea vor fi analizate şi, în funcţie de îndeplinirea condiţiilor, vor fi aprobate sau respinse. Una dintre condiţii este aceea ca solicitanţii să nu fi beneficiat, în ultimii trei ani, de alte ajutoare de minimis.

„Cei care în cadrul ultimelor trei exerciţii financiare au beneficiat de alte ajutoare de minimis, cum ar fi cel din sectorul vegetal, nu pot beneficia de acest sprijin“, a precizat consilierul din cadrul MADR.

Până la 15 mai, asociaţiile care au făcut cererea trebuie să depună toate documentele la primării. Următorul pas va fi analizarea documentelor, aprobarea dosarelor care corespund, iar în final transmiterea dosarelor la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care va face plăţile.

În şedinţa Guvernului din data de 5 februarie a fost aprobată o Hotărâre de Guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.

Adoptarea acestui act normativ a venit ca o necesitate de asigurare a conformităţii laptelui românesc, având în vedere că, începând cu data de 1 ianuarie 2014, nu se mai poate livra lapte neconform. Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 859/06 noiembrie 2013 prevede acordarea în anul 2014 a ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri noi de răcire a laptelui producătorilor agricoli crescători de animale care deţin până la cinci capete vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună.

Valoarea totală a sprijinului financiar este de 68.879 mii lei, iar cuantumul este de maximum 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 litri/unitate administrativ-teritorială organizată la nivel de comună, instruirii necesare pentru utilizarea acestuia/acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare.

MADR a cerut implicarea Asociaţiei Comunelor din România – A.Co.R. pentru organizarea crescătorilor de animale şi asigurarea spaţiului necesar instalării tancurilor cu toate utilităţile necesare funcţionării acestora.

Ministerul a solicitat direcţiilor agricole judeţene să se implice în acţiunea de achiziţionare prioritară a tancurilor de răcire a laptelui, prin promovarea programului şi prin consultanţă gratuită acordată producătorilor agricoli, în toate etapele, de la constituirea formei asociative şi până la decontarea cheltuielilor.

Lidia Truică

crescatori de vaci, tancuri racire

Alte articole: