Romania

„Alunecările de teren au ajuns o veritabilă fatalitate!“

„Alunecările de teren au ajuns o veritabilă fatalitate!“
Distribuie:  

În 22 de localităţi din Prahova pământul continuă să o ia la vale, iar autorităţile tot aşteaptă bani de la Ministerul Agriculturii. Ploile din această primăvară au provocat în mai multe zone ale ţării grave inundaţii şi alunecări de teren. În Prahova acest fenomen a afectat 22 de localităţi din zona colinară şi din cea de munte. De la Azuga şi Breaza, la Boldeşti – Scăeni, de la Telega la Chiojdeanca, la Cornu şi Bertea, la Şotrile şi Valea Doftanei pot fi văzute imagini dezolante ale mişcării pământului. Au fost afectate nu doar terenuri agricole şi păşuni, ci şi numeroase drumuri, case şi străzi, obiective turistice, punând în pericol şi vieţile oamenilor. Astfel, judeţul ocupă azi primul loc pe ţară la stricăciuni de acest fel. Pagubele au fost inventariate, însă acţiunile necesare întârzie.

Interviu cu ing. Dumitru Bolocan, director ANIF, filiala Prahova

– Care sunt problemele la nivelul judeţului şi cum pot fi ele rezolvate?

– În Prahova există amenajări de combatere a eroziunii solului pe mai mult de 35.000 ha, dintre care o mare parte au fost afectate acum puternic de precipitaţiile din primăvară. Noi cunoaştem bine această situaţie, de aceea am întocmit şi trimis Ministerului Agriculturii o notă de fundamentare, cu solicitarea fondurilor necesare.

– Despre ce lucrări vorbim?

– Este vorba de lucrări specifice de combatere a eroziunii solului la Chiojdeanca – Salcia, la Breaza – Proviţa de Sus şi la Telega – Meliceşti, acolo unde sunt şi mari probleme cu alunecările de teren. Mai avem în vedere, ca pe o mare urgenţă, la Azuga, o zonă unde va fi realizată Autostrada Ploieşti-Braşov. Dacă în primul caz ne-ar fi necesare circa două milioane lei, în cel de-al doilea suma este destul de mare, 4,5 milioane de euro. În principal, fonduri europene. Mai avem în vedere şi alte zone din judeţ, între care Cornu, unde recent au fost şi mari distrugeri...

– Apropo de comuna Cornu, o localitate turistică unde şi-au ridicat case numeroşi bucureşteni şi ploieşteni, primarul, dl Cornel Nanu, ne-a spus că aici distrugerile au fost foarte mari atât în localitate cât şi în împrejurimi, iar din vechea amenajare de CES, realizată acum câţiva ani, s-a cam ales praful...

– Ştim bine situaţia de la Cornu. Primarul, însă, nu ne-a trimis până acum nicio informare pe această temă, ca să vedem ce putem face noi. Ştim că vechea amenajare a fost realizată prin CJ Prahova, şi nu de către ANIF, şi din ea n-a mai rămas acum nimic. Multe drumuri şi străzi sunt grav afectate, chiar şi drumul către Mănăstirea Cornu. Aşteptăm o informare şi vom vedea. În orice caz, acum nu cred că vom mai putea face prea mult.

– ­Totuşi, care sunt priorităţile instituţiei pe care o reprezentaţi?

– Există un plan de priorităţi. Aşa cum situaţia o cere şi ne şi indică chiar şi centrala ANIF Bucureşti priorităţile sunt legate de protecţia comunelor şi a oraşelor, acolo unde pot fi afectate şi vieţile oamenilor. Acest lucru trebuie să fie bine înţeles de toată lumea. Fondurile sunt oricum mici şi trebuie cheltuite cu mare grijă. Spre exemplu, la Chiojdeanca şi Salcia pământul pleacă oricând la vale şi pot fi şi victime omeneşti. Aici trebuie să intervenim rapid, chiar în anul acesta. Deci este vorba de investiţii noi, care impun mari eforturi. Sperăm să le realizăm, aşa cum ne-am propus. Nu ne putem, însă, pronunţa asupra momentului executării acestora.

La o recentă întâlnire de la Centrala ANIF ni s-a promis înfiinţarea unei unităţi specializate, cu dotare minimă pentru lucrări urgente. Deocamdată, este doar o discuţie. Vă daţi seama că dacă am fi avut la îndemână acum aşa ceva puteam face multe lucrări urgente, am fi intervenit rapid şi alta ar fi fost situaţia din teren. Dar iată că alunecările de teren par pentru mulţi o veritabilă fatalitate, cu consecinţele de rigoare.

Cristea BOCIOACĂ

Prahova, alunecari de teren

Alte articole: