Agricultura viitorului, producţii mari pe timp de secetă
Iată un deziderat greu de atins până acum, dar care devine realitate graţie oamenilor de ştiinţă care-şi desfăşoară activitatea în domeniul ameliorării plantelor de cultură. Pioneer, unul dintre marii furnizori de seminţe din România, dar şi din lume, a lansat în cadrul unei întâlniri de lucru cu fermierii o nouă generaţie de hibrizi şi programe de monitorizare a condiţiilor pedoclimatice în ferme, cu care speră să cucerească piaţa.
Staţiile meteo vor indica hibridul potrivit
Proprietara celei mai mari rezerve de germoplasmă la nivel mondial, Pioneer este la ora actuală numărul 1 în ameliorarea porumbului şi compania dominantă în toate arealele aride şi semiaride din lume. Din păcate, schimbările climatice din ultimii ani aduc şi unele zone din ţara noastră pe harta suprafeţelor constant secetoase, în care culturile au mereu de suferit din cauza lipsei apei. Datorită acestui fapt, Pioneer îşi dezvoltă noi strategii cu care să câştige încrederea fermierilor.
„În România compania se apropie de o cotă de piaţă de 40% la porumb, însă noua gamă Aquamax ne va ajuta cu siguranţă în următorii 3-4 ani să depăşim 50% din piaţă“, a declarat Jean Ionescu, director de vânzări la Pioneer.
Studiile realizate de companie duc acum la lansarea unui program care să ajute fermierii să lupte cu schimbările climatice. „În ultimii ani au fost monitorizate precipitaţiile şi temperaturile şi s-a constatat că în fiecare an temperaturile au crescut cu 4 grade, iar precipitaţiile au scăzut cu 15%. Ceea ce înseamnă că nu ne putem lupta cu natura, dar putem crea produse care să se adapteze mai bine acestor condiţii“, a afirmat Maria Cârjă, director de marketing Pioneer. În felul acesta s-a ajuns la hibrizii AQUAmax lansaţi anul acesta, la ameliorarea cărora s-a lucrat timp de 10 ani.
Compania deţine peste 40 de staţii meteo în România, însă „de anul viitor va fi lansat un program în cadrul căruia vor fi instalate staţii meteo în cele mai mari ferme, astfel încât să poată fi analizate condiţiile meteo şi, în funcţie de ceea ce are fermierul în ferma lui, vom încerca să-i dăm hibridul cel mai potrivit. Nu vom mai vorbi de zone de cultură, ci vom încerca să ne adaptăm la microzonele de cultură în funcţie de evoluţiile climatice“, a menţionat Maria Cârjă. Programul se va derula pe foarte mulţi ani şi se va extinde în cât mai multe ferme.
Hibrizii AQUAmax, campioni în lupta cu seceta
Faţă de toţi ceilalţi hibrizi din portofoliul companiei, cei din gama AQUAmax au fost creaţi sau, mai bine zis, dotaţi cu caracteristici care le permit să producă chiar şi în condiţii de secetă pedologică. Dacă vorbim de aspectul plantei, aceasta „are un foliaj bogat, unghiul de inserţie este din ce în ce mai mic, pentru a reduce expunerea aparatului foliar la soare şi pentru a evita evapotranspiraţia, iar planta rămâne verde până la maturitate, ceea ce înseamnă că se poate recolta şi la umiditate de 11%. Sunt hibrizi cu polenizare de 100%, boabele au o inserţie foarte adâncă, iar rahisul este din ce în ce mai subţire. Privind în sol, sistemul radicular este mult mai bogat, iar rădăcinile explorează un volum mult mai mare de teren. Chiar dacă rădăcina principală la toţi hibrizii ajunge la 2 m adâncime, la hibrizii AQUAmax rădăcinile secundare sunt foarte dezvoltate şi sunt ca nişte pompiţe“, explică Maria Cârjă.
În această gamă se înscriu hibrizii 9175 cu FAO 300, P0216 şi P0412, aceştia intrând în categoria FAO 450-480, fiind hibrizi semitardivi. Hibridul P0216 care îl va înlocui pe Florencia are polenizare 100%, cu un nivel de producţie de cel puţin 12 tone/ha fără irigare şi 16 tone/ha în condiţii de irigare, la o densitate de 75.000 de seminţe la hectar.
„Avantajul lor cel mai mare este în anii secetoşi. Vă recomand să nu cumpăraţi hibrizi AQUAmax dacă consideraţi că mergeţi pe o producţie de 3-4 tone, pentru că nu se justifică. AQUAmax trebuie cumpăraţi pentru producţii foarte ridicate“, a precizat directorul de vânzări, Jean Ionescu.
Noii hibrizi Express de floarea-soarelui
În noua generaţie de hibrizi de floarea-soarelui cu tehnologia Express există 4 hibrizi: P64LE11, P64LE19, P64LE20 şi P64LE25. Primul dintre aceştia este varianta lui A90 cu Express, cel de-al doilea are rezistenţă la Orobanche până la rasa H, un aspect important mai ales în cazul în care sunt intemperii şi nu se poate aplica Pulsar. Pentru prevenirea infestării cu Orobanche specialiştii recomandă să aveţi grijă cum folosiţi utilajele. „În cazul în care vă duceţi cu utilajul la cineva care are cultura infestată cu Orobanche, o rasă mai agresivă de rasa E, plecaţi de acolo cu discul, plugul, combina, pentru că o puteţi inocula în solul dumneavoastră, iar ceea ce este cel mai rău este că supravieţuieşte chiar şi 25 de ani“, afirmă Jean Ionescu.
Hibridul P64LE25 reprezintă varianta îmbunătăţită a clasicului P64LE50; el a fost introdus anul trecut în portofoliu şi este cel mai productiv hibrid Express. Fermierii care aplică tehnologii performante pot obţine 4 tone/ha. El are o toleranţă excelentă la secetă, iar dintre toţi hibrizii Express semitimpurii este cel mai tardiv.
Toţi hibrizii au rezistenţă totală la erbicidul Express, sunt heterozigoţi, cu rezistenţă primită atât de la mamă, cât şi de la tată, rezistenţă totală la mană, sunt creaţi special pentru zonele aride şi semiaride, iar procentul de autopolenizare este de minimum 85%.
Despre tehnologia Express cei de la Pioneer spun că este cea mai bună atât din punctul de vedere al productivităţii, cât şi al combaterii buruienilor dicotiledonate anuale şi perene. „Express-ul tribenuronmetil 50%, în doză de 30g/ha, îl recomandăm din faza de 2 frunze a florii-soarelui, până la 8 frunze, nu pentru că ar deveni toxic după această fază, ci pentru că planta îşi dezvoltă foliajul şi acoperă buruienile. Express-ul, fiind un produs de contact, nu mai pică pe buruieni şi atunci eficacitatea lui este scăzută. Ştim cu toţii că nu putem duce un hibrid spre potenţialul maxim de producţie, fără aplicarea a cel puţin 1 tratament fungicid Tanos sau Acanto Plus“, a explicat Cătălin Răboj, director de vânzări pe regiunea sud-est, vorbind despre tehnologia de aplicare a erbicidului Express.
Hibridul de porumb „cel mai cel“
„Dacă la K67 obţineaţi 14 tone, P0216 şi P0412 sunt hibrizi care dau 18 tone boabe/ha, adică sar cu 4 tone peste vechea genetică“, spun specialiştii.
Cel mai timpuriu hibrid AQUAmax, T9175, este un hibrid simplu, ce se recoltează imediat după floarea-soarelui şi nu se seamănă mai mult de 65.000 de seminţe/ha. „Cine ştie că va fi un an ploios sau are posibilitatea să irige să ia în calcul maturitatea de 300 până la 350 FAO şi un minim de 68.000-70.000 seminţe/ha, iar într-un an ca acesta 80.000 seminţe/ha“, sfătuiesc reprezentanţii companiei.
Cel mai vândut hibrid din România, PR37Y12, este un hibrid foarte constant ca producţie, „dacă are condiţii bune, rupe cântarul“, cum se mai spune. Vârful de performanţă a fost obţinut la Târgu-Mureş în 2011, unde s-au obţinut 24 tone/ha, cu 22-23% umiditate. Acest PR37Y12 este considerat un hibrid care realizează uşor o producţie de 7-8 tone/ha într-un an mediu pentru porumb. Însă cine doreşte un plus de valoare faţă de PR37Y12 poate alege PR37N01, unul dintre cei mai constanţi hibrizi semitimpurii.
Un alt hibrid, P9578, este urât ca aspect, dar fabulos pentru cei care cred în densitate mai mare la semănare, cea mai mare productivitate la el obţinându-se la 77.000 de plante, adică o însămânţare cu 85.000 de seminţe. În plus, acest hibrid polenizează foarte bine, iar viabilitatea polenului se opreşte la 36-37°C.
Patricia Alexandra POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2013
- Articol precedent: Luna august în pomicultură
- Articolul următor: Premise pentru 35-40 t/ha la sfecla de zahăr