Agriplanta RomAgrotech 2022 - întâlnirea titanilor. Utilaje agricole prezentate în premieră în România
Desfășurarea impresionantă a utilajelor agricole de la târgul de anul acesta a fost, ca și în anii anteriori, piesa de rezistență a expoziției de la Fetești. Complementar utilajelor agricole, au fost amenajate standuri pentru sistemele de irigații, producere biomasă și peleți, semințe, îngrășăminte și pesticide și pentru a doua oară la Agriplanta au fost amenajate și standuri pentru animale, unde au fost prezentate diferite rase din speciile bovine, caprine, ovine. Cu toate acestea, ce a captat cu adevărat privirea a fost imaginea mastodonților din fier ai expoziției. La vederea lor înțelegi că, cel puțin din punctul ăsta de vedere, agricultura merge pe cai mari.
Combina X9 de la Ipso Agricultură, cea mai mare din lume
Cosmin Miroiu, departament marketing Ipso Agricultură: „Am venit cu o gamă largă de utilaje, avem aproape 50. Încercăm să acoperim toate nevoile fermierilor, așa că prezentăm de la utilaje mici, de 100 de cai putere (John Deer 5.100 M), până la utilaje de 400 de cai putere, pe șenile (8RX 410), pentru marii fermieri ai țării. Pe partea de implemente reprezentăm în exclusivitate brandurile Khun și Bednar și am adus semănători, utilaje de prelucrat solul. Avem o noutate absolută pentru România, respectiv cea mai mare combină din lume. Este vorba despre modelul X9 care a fost adus în premieră din America și a fost deja achiziționat de un client. Avem două sprayere autopropulsate de mari dimensiuni, ambele produse în America și care asigură garde mari la sol de 1,5-1,9 metri, cu rampe de erbicidat de 36 de metri. În cei 26 de ani de existență ne-am concentrat pe direcția de servicii, în special piese de schimb, service și agricultură de precizie și ne dorim să accelerăm pe această direcție. Considerăm că acesta este viitorul pentru noi, dar mai ales pentru clienții noștri.“
Semănătoarea Topaz 5000, cel mai nou produs Mecanica Ceahlău
Ionuț Moraru, director național vânzări Mecanica Ceahlău: „Am fost prezenți cu toată gama de utilaje produsă de Mecanica Ceahlău, de la utilaje pentru pregătit solul la utilaje de semănat, administrat îngrășăminte, erbicidat, prese de balotat, care reprezintă o noutate pentru portofoliul nostru de anul acesta și semănătorile de păioase și prășitoare. O premieră pentru România este o semănătoare de precizie pe care o avem în portofoliu de doar o lună. Topaz 5000 este o semănătoare universală pentru plante păioase, care are două lățimi de lucru, respectiv 5 și 6 metri. Este un echipament necesar pentru orice tip de culturi și vine în ajutorul fermierilor cu un bazin foarte mare, de 2.000 de litri. Această semănătoare poate administra în același timp și semințele, și îngrășămintele.“
Tractoarele din seria 6000 și seria 8, prezentate în premieră în această regiune a țării
Răzvan Stanca, director de vânzări NHR Agropartners: „Am venit cu toată gama de echipamente pe care noi o comercializăm, începând cu combinele de recoltat Deutz Fahr, cu combinele de recoltat struguri Gregoir, gama de tractoare Deutz Fahr și Same cu o capacitate pornind de la 40 de cai putere până la 340 de cai putere. Am prezentat aici și încărcătoarele telescopice JCB, plus o multitudine de utilaje de la diverse firme partenere pentru semănat și prelucrat terenul de la firma Poettinger, Einboeck. Toate mașinile expuse sunt noi, ultima normă de poluare, stagiul 5. Avem și două tractoare care nu au mai fost prezentate publicului din această regiune a țării, modelele din seria 6000 C, cu putere de 120-130 de cai putere și tractorul din seria 8, cu o putere de 260-280 de cai, de la firma Deutz Fahr.“
Inovația Optigep, un echipament care permite recoltare în cele mai dificile situații
Nikolai Grajdian, manager vânzări Optigep: „Am expus echipamente pentru combine care se folosesc la recoltarea florii-soarelui și porumb. Acestea sunt foarte performante, mai ales pentru faptul că pierderile de semințe sunt foarte mici. Sunt și situații mai dificile în timpul recoltării florii-soarelui când, spre exemplu, plantele au fost culcate la pământ și atunci recoltarea impune folosirea unui utilaj performant. Echipamentul pe care îl prezentăm se apropie foarte mult de sol, la o viteză mică și ridică toate plantele. Astfel putem realiza recoltarea chiar și în cele mai grele condiții. Avem și o variantă cu tocător care într-un singur ciclu de lucru recoltează și toacă resturile vegetale. Acest echipament este exclusivist, nu mai există în portofoliul altor producători. Este inovația companiei Optigep.“
Îmbunătățirile aduse în ultimul an echipamentelor Oros
Florin Constantinescu, reprezentant divizia pentru agricultură Oros: „Am venit la Agriplanta cu trei echipamente. Două pentru porumb, respectiv Cornado, pe 6 rânduri, rabatabil Oros Clasic HSA tot pe 6 rânduri, dar fix, și altul pentru floarea-soarelui. În cazul echipamentelor pentru porumb distanța între rânduri poate fi modificată, dar cea mai uzitată este de 70 cm. Echipamentul Sun pentru floarea-soarelui este pe 8 rânduri, cu tocător. Pentru echipamentul Oros Clasic HSA pe care îl producem de 25 de ani a fost conceput un alt design, respectiv al valțurilor de tragere a tulpinii de porumb. Există acum 8 cuțite pe fiecare valț, dintre care 4 profilate pentru o mai bună priză și 4 cuțite cu tăiș. În cazul echipamentului Cornado, pe lângă o viteză destul de mare de recoltat, 12-13 km/oră, asigură și o tocare foarte eficientă a resturilor vegetale.“
„Agriplanta s-a desfășurat pe o suprafață de 33 ha. Expoziția a fost amenajată pe 18-20 ha, iar restul suprafeței a fost practic o platformă de loturi pentru principalele culturi agricole. Anul acesta am reușit să organizăm și Agrozootehnica Show, unde am prezentat rase precum Holstein, Angus, Cap Negru de Teleorman, rase de ovine de la Institutul Palas. Încercăm astfel să readucem zootehnia în cadrul Agriplanta RomAgrotec. A venit momentul să ne concentrăm pe a produce și noi hrană de calitate pentru că sigur fermierii din România pot asta“, Corina Mareș.
Laura ZMARANDA
utilaje agricole, targuri, AgriplantaRomAgroTec
- Articol precedent: FarmConect România - Târgul Agriculturii Românești, la prima ediție
- Articolul următor: Agraria 2022. Marea revedere de la Jucu