Unitățile de combatere a grindinei au intrat în alertă
Ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrate în data de 24 mai 2016, în intervalul 15.30-19.00, toate cele trei Unități de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au intrat în stare de alertă și au realizat cu succes activități de combatere a căderilor de grindină.
UCCG Moldova 2 Vrancea, inaugurată în toamna anului 2015, a realizat ieri primele activități de combatere a căderilor de grindină de la nivelul județului. Din 3 puncte de lansare - Bizighești, Boloteși și Panciu, s-au înregistrat 17 intervenții active în atmosferă, cu un consum de 48 rachete antigrindină care au protejat recoltele și comunitățile din zonă față de căderile de grindină. După cum se observă și pe imaginile radar transmise de Administrația Națională de Meteorologie prin rețeaua SIMIN, riscul de a se produce căderi de grindină a fost maxim, dimensiunea greloanelor variind pe alocuri între 3 și 5 cm diametru.
Tot ieri, în raza de intervenție a UCCG Moldova 1 Iași, în intervalul orar 15.40-19.48 au avut loc 7 intervenții active în atmosferă, fiind lansate 15 rachete antigrindină din punctele de lansare Hodora, Maxut și Valea Racului.
UPCCG Prahova a intervenit doar cu 3 rachete antigrindină, lansate din punctele Tohani și Pietroasele, în intervalul orar 18.30-19.00.
Eficiența intervențiilor a fost de 100%, în zona protejată de unitățile din cadrul SNACP nefiind înregistrate căderi de grindină.
Implementarea Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) a început din anul 2000, ca urmare a necesității adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torențiale, secetă, ș.a. Scopul SNACP este de a asigura protecția culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.
Reglementarea activității de intervenții active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervențiile active în atmosferă și prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii și a programului de dezvoltare a SNACP până în 2024, prin etape anuale. Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorității pentru Administrarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Imagine radar de alertă. Se observă mai jos formarea grindinei în formațiunile noroase din zona Bizighești, Vrancea.
Sursa madr.ro
antigrindina, combaterea grindinei
- Articol precedent: România, somată de UE să adopte măsuri de gestionare a deșeurilor și de prevenire a generării de deșeuri
- Articolul următor: Dublarea ponderii energiilor regenerabile ar aduce economii de 4.200 miliarde de dolari pe an