Importanţa alimentaţiei sănătoase, subliniată de specialişti de Ziua mondială a nutriţiei
Un test din salivă pe baza căruia se va putea prevedea la copii şi adulţi eventualitatea dezvoltării unor boli grave va fi disponibil şi în România, a anunţat medicul nutriţionist Ligia Alexandrescu marţi, într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua mondială a nutriţiei.
În conferinţă, prof. dr. Chirilă Pavel a evidenţiat că, din păcate, România se situează pe un prim loc în Europa privind cancerul. Se estimează că sunt 480.000 de bolnavi cu cancer în România iar în Bucureşti mor anual 8.000 de pacienţi din cauza acestuia, a arătat medicul. Potrivit acestuia, din cele 480.000 de persoane cu cancer 150.000 nu s-ar îmbolnăvi dacă ar avea o viaţă echilibrată.
Prof. dr. Chirilă Pavel a menţionat că cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele de col uterin, plămâni şi creier iar o treime din toate aceste forme de boală sunt cauzate de un stil de viaţă şi o alimentaţie nesănătoase.
Alimentele sunt implicate în cancerul de tub digestiv din cauza nitraţilor din agricultură, precum şi a nitriţilor din mezeluri. Sărurile nitrice şi zahărul sunt principalele cauze de creştere a incidenţei cancerului, a exemplificat medicul.
Referindu-se la nitriţii din mezeluri, prof. dr. Pavel Chirilă a explicat că aceştia împreună cu PH-ul din stomac (aciditatea din stomac) produc nişte substanţe care determină apariţia cancerului de tub digestiv.
În ceea ce priveşte zahărul, acesta are un mecanism mai complex, slăbind capacitatea florei saprofite de a ţine piept factorilor cancerigeni.
Prof. dr. Pavel Chirilă a spus că sunt aproximativ 1.000 de aditivi alimentari, nu toţi cancerigeni, dar există studii despre benzoatul de sodiu şi despre aspartam care relevă că acestea ar avea un rol în declanşarea cancerului.
El a subliniat că alimentaţia care creşte aciditatea, e-urile şi alimentele rafinate cresc cantitatea de radicali liberi de oxigen toxici în corpul omului şi a accentuat că alimentaţia joacă un rol foarte important în sănătatea oamenilor.
La rândul său, Natalia Cucu, specialist în epigeneză, a accentuat faptul că procesarea alimentelor este periculoasă, influenţând sănătatea.
Ea a evidenţiat importanţa alimentaţiei încă din perioada reproductivă, pentru că aceasta poate transmite nişte greşeli până la a patra generaţie.
Potrivit acesteia, 99,9% din gene sunt identice, ceea ce ne diferenţiază unii de alţii fiind restul de 0,1%.
Natalia Cucu a subliniat şi necesitatea capacităţii de regenerare. "Trebuie să ne responsabilizăm atitudinea atât faţă de noi, cât şi faţă de generaţiile viitoare şi asta printr-un stil de viaţă cât mai sănătos", a afirmat ea.
Dr. Ligia Alexandrescu a făcut referire la metabolismul pancreasului, evidenţiind că trebuie să avem cinci mese pe zi, trei principale şi două mese de fructe. Din cele două mese de fructe, cea de dimineaţă este de preferat să includă fructe dulci, desigur, la cei care nu au probleme glicemice, iar cea de după-amiază, fructe mai puţin dulci.
Dr. Alexandrescu a subliniat şi importanţa calităţii somnului, precum şi pericolul stresului asupra stării de sănătate, starea de oboseală ducând la scăderea imunităţii. Trebuie să existe un echilibru între alimente, să se evite consumul exagerat de mezeluri şi să nu se renunţe la pâine, din secară sau intermediară, a susţinut medicul, care a adăugat că, totodată, trebuie citite foarte bine etichetele nutriţionale de pe produse.
Sursa: AGERPRES
- Articol precedent: Bio-România: Bine la producție, rău la consum
- Articolul următor: România se află pe locul 12 la nivel mondial la importul de produse agroalimentare (FAO)