Care sunt cele mai comune cauze ale creșterii în greutate și ale obezității (I)
Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume, fiind asociată cu o serie de afecțiuni comune, cunoscute sub numele de sindrom metabolic. Acestea includ hipertensiune arterială, glicemie crescută și un profil ridicat al lipidelor din sânge. Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc mult mai mare de boli cardiace și diabet de tip 2, comparativ cu cele a căror greutate se află într-un interval normal.
Obezitatea este o epidemie și în ultimele decenii tot mai multe cercetări s-au concentrat asupra cauzelor și modului în care aceasta ar putea fi prevenită sau tratată.
Care sunt cauzele comune ale obezității și cum le putem combate, explică nutriționistul Ionuț Ignat.
„Principala cauză a obezității este lipsa educației nutriționale. Odată cu evoluția industrializării alimentare a crescut și densitatea calorică a alimentelor, dar și valabilitatea lor; prin urmare, abuzul alimentar, mai precis depășirea aportului energetic necesar zilnic, este inerent. În asociere cu o creștere direct proporțională cu sedentarismul, consumul energetic redus a creat un dezechilibru între import și export energetic, iar organismul uman s-a adaptat noilor condiții și a sporit stocarea energiei suplimentare în țesutul adipos. Deși există și elemente ce țin de genetică și chiar și patologii care predispun la creștere în greutate, ele pot fi ușor controlate prin reglarea import-exportului energetic... adică prin educație nutrițională bazică!“
Iată principalii factori care pot cauza creșterea în greutate, obezitatea și bolile metabolice.
Dependența de alimente
Alimentele îndulcite cu zahăr și bogate în grăsimi stimulează centrii de recompensă din creier. Adesea, aceste alimente au fost comparate cu droguri precum alcoolul, cocaina, nicotina și canabisul, ce pot provoca dependență la persoanele predispuse la obezitate. Prin pierderea controlului asupra comportamentului alimentar, apare dependența, o problemă complexă și foarte greu de depășit. Surplusul de greutate apare atunci când mâncăm mai multe calorii decât ardem prin activitate. Acest dezechilibru contribuie cel mai mult la creșterea în greutate.
„Pe parcursul vieții, unele persoane creează o relație dezechilibrată cu alimentația, de ordin emoțional. Motivul este unul foarte simplu: mâncarea crește nivelul de dopamină – un neurotransmițător care oferă organismului o senzație de bine (temporară). Treptat, în funcție de valurile vieții, apelăm din ce în ce mai des la această „alinare“ sau chiar „sărbătorire“ și creăm un raport dezechilibrat care nu mai ține cont de senzația de foame/sațietate (dată de hormoni), ci de una emoțională – dată de neuro-transmițători. Suntem supărați – alinăm cu mâncare, suntem bucuroși (tot timpul se poate mai bine!) – sărbătorim cu mâncare și, treptat, al nostru hipotalamus, similar ca la adicții, începe să „solicite“ din ce în ce mai multă dopamină, blocând semnalizările clasice de la alți hormoni care reglează sațietatea, cum ar fi colecistokinina, leptina sau adiponectina. Uite așa se creează adicțiile alimentare (clinic tulburarea alimentară numită hiperfagie), cea de dulce fiind doar o „variație psihică“ (unii creează dependențe de schimbare de gust dulce/sărat, alții de grăsimi, alții de cantitate/volumetrică (senzația de plin în stomac permanentă). Aceste adicții – în asociere cu o densitate calorică foarte crescută în fast-food (pentru că vrem întotdeauna să potolim demonul adicției repede!) și cu lipsa de mișcare – duc la creșterea în masă adipoasă“, explică nutriționistul.
Lipsa activității fizice
Lipsa activității fizice aduce kilograme în plus și, în final, obezitate. În lipsa exercițiilor fizice, corpul începe să stocheze energia suplimentară sub formă de grăsime și nu o va putea folosi. Pe lângă obezitate, lipsa exercițiilor fizice poate duce și la apariția bolilor cardiace, colesterol ridicat, diabet și alte boli cronice.
Lipsa somnului
Cheia pentru o sănătate excelentă este să dormim bine, ceea ce ne poate ajuta, de asemenea, și la menținerea unei greutăți sănătoase. Studiile au arătat că, cu cât dormim mai puțin, cu atât suntem mai predispuși la supraponderabilitate și obezitate. Acest lucru este cauzat parțial de faptul că hormonii care sunt eliberați în timpul somnului ajută la controlul apetitului și utilizării energiei de către organism. (Va urma)
Ionuț IGNAT – specialist în nutriție clinică și tulburări alimentare
alimentatie, obezitate, hipertensiune arteriala, crestere in greutate
- Articol precedent: Care sunt cele mai comune cauze ale creșterii în greutate și ale obezității (II)
- Articolul următor: Cum supraviețuiesc micile brutării artizanale în industria morăritului și panificației