Cele mai frumoase cascade din Carpații Orientali și Occidentali
În numărul trecut al revistei noastre v-am prezentat cele mai frumoase 20 de cascade din Carpații Meridionali. Vom continua periplul nostru prin țară pentru a vă arăta alte 22 de căderi de apă spectaculoase din Carpații Orientali și din Apuseni (Carpații Occidentali). Trebuie să vă spunem că în zona Bihor-Cluj sunt două superlative, Vălul Miresei și Oșelu, ultima fiind și extrem de greu accesibilă, iar în Harghita se găsește o cascadă (Toplița) cu apă termală, unică în țara noastră și a doua ca formațiune de acest fel din Europa (după o cădere de apă din Italia).
Maramureș, Harghita, Neamț, Vrancea și Buzău
Cascada Cailor (Maramureș) este situată în apropierea stațiunii turistice Borșa, în partea de nord-est a Munților Rodnei. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste abruptul „Podul Cailor“, în mai multe trepte, rezultând una dintre cele mai mari cascade din România, cu o cădere de 90 m și o altitudine de formare la 1.300 m. Cascada este accesibilă din mai multe direcții, dinspre Borșa-Complex cu telescaunul sau pe jos ori dinspre zonele mai înalte ale Munților Rodnei.
Cascada Covătari sau Runcu (Maramureș) se află în zona munților Gutâi, pe cursul pârâului Runcu, fiind formată în sectorul de defileu, zonă în care apa cade printr-o strungă înaltă de aproximativ 20 de metri. Cascada are un debit bogat, constant și coboară printr-un culoar format în stânci de andezit. Accesul se face din satul Săpânța, cu mașina și apoi pe jos, cca 8 km, pe un traseu turistic marcat cu bandă roșie, dar și dinspre cabana Agriș ori dinspre Cheile Tătarului.
Cascada Toplița (Harghita) este o cascadă cu apă termală, unică în țara noastră și a doua ca formațiune de acest fel din Europa (prima este în Italia). Este situată în sud-vestul orașului și poate fi observată și din tren, fiind foarte aproape de o cale ferată. A fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic. Este deosebită atât pe timp de iarnă cât și în anotimpurile călduroase.
Cascada Duruitoarea (Neamț) este situată în comuna Ceahlău, căderea de apă măsurând aproape 25 m, fiind despărțită de un prag în două părți distincte: pragul superior are aproximativ 20 m, iar pragul inferior – 5 m, răsfirând apa în evantai, peste stâncă. Accesul este posibil prin trei trasee turistice marcate, cu plecare din stațiunea Durău, iar drumul pe jos durează 2 ore.
Cascada Putnei sau Săritoarea Putnei (Vrancea); declarată monument al naturii în anul 1973, cascada este o arie protejată de interes național, de tip geologic și peisagistic, situată pe teritoriul administrativ al comunei Tulnici, în apropiere de Lepșa. Are circa 80 de metri lungime, iar apa se strânge într-un lac cu adâncimea de aproximativ 12 metri. Din păcate, ca urmare a activității umane excesive, au fost distruse multe specii de plante de stâncărie, printre care și floarea de colț.
Cascada Mișina (Vrancea) este o arie protejată de interes național, situată în comuna Nistorești, la o altitudine medie de 1.200 m. Cascada are 12 m înălțime, iar accesul este posibil pe ruta Năruja-Podu Nărujei-Rebegari-Nistorești- Vetrești-Herăstrău-Valea Neagră.
Cascada Pruncea (Buzău) este situată pe râul Cașoca, fiind o cădere de apă de mici dimensiuni, 5-6 metri, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Peretele din partea stângă are o deschizătură ce era folosită drept ascunzătoare pentru haiducii locali din vremea lui Tudor Vladimirescu. Pentru a ajunge la ea trebuie părăsit DN10 Buzău-Brașov spre localitatea Cașoca, în dreptul Barajului Siriu.
Cascada La Șipot (Buzău) se află în comuna Chiojdu, este o cădere de 5-6 m, într-o zonă până nu de mult oarecum necăutată de turiști. Lucrurile s-au schimbat odată cu amenajarea unei pensiuni cu 58 de locuri de cazare.
Hunedoara și Alba
Cascada Lolaia (Hunedoara) este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara, având 13-15 metri înălțime. Această vale a colectat apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Accesul este facil, cu plecare din Cârnic.
Cascada Clocota (Hunedoara) se află la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, fiind o cădere de aproximativ 38-43 metri înălțime și o lățime de 22 metri. Apa Clocotei nu îngheață niciodată și asta pentru că ea colectează toate cele 16 izvoare termominerale din zonă, dar și un râuleț. Potrivit specialiștilor, apa cascadei este una pură, plată.
Cascada Vârciorog (Alba) este o spectaculoasă cădere de apă de peste 15 metri înalțime, situată într-o padure de conifere, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare. Aceasta se găsește în Arieșeni, în apropierea satului Vamvucești, la 5 kilometri distanța de centrul comunei.
Cascada Pișoaia sau Vidra (Alba) este o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului, în Munții Apuseni, nu departe de masivul Găina și în apropierea Dealului cu Melci. Rezervația acoperă o suprafață de 5 ha. Punctul de acces este satul Nemeși, comuna Vidra. Căderea de apă are 18 metri înălțime.
Cascada Pătrahaitești sau Buciniș (Alba) este o splendidă cădere de apă în 2 trepte, de 14 metri înălțime, situată la poalele Vârfului Curcubata Mica. Traseul este usor accesibil, o bună parte din el se poate face și auto, plecarea fiind din satul Arieșeni-Vârtop și apoi, pe jos, pe circuitul marcat, încă 5 km.
Cascada Șipote sau Cascada de travertin Șipote (Alba) este situată în Munții Trascăului, pe Valea Arieșului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Porțiunea finală a șirului de cascade poate fi văzută din drumul național DN 75, la trecerea peste linia ferată a Mocăniței. Cascada este un fenomen carstic complex și cuprinde: un bazin de colectare a apei, o parte a Platoului Bedeleu, plin de doline și ponoare periodice, situat la 1.100-1.200 m altitudine, 3 izbucuri situate 400 m mai jos, sub peretele de stâncă, cu debit mediu, un pârâu de 800 m lungime, care coboară de la 700 m la 430 m altitudine, pe o albie abruptă, cu vărsare în Arieș, un mare număr de cascade de până la 15 m înălțime, răsfirate pe stânci sau baraje de travertin.
Cluj și Bihor
Cascada Vălul Miresei sau Răchițele (Cluj) este plasată la 1.000 m altitudine, pe versantul estic al masivului Vlădeasa, pe Valea Seacă, în arealul localității Răchițele, din comuna Mărgău. Este una dintre cele mai frumoase din România, având o cădere de apă în două trepte, de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață.
Cascada (și lacul) Ciucaș (Cluj) sunt atracții turistice naturale de importanță locală. Ele se găsesc pe cursul inferior al Văii Hășdate, în aval de Cheile Turzii, nu departe de satul Cornești, la sud-vest de Turda. Are o înălțime de doar 5 m, iar la baza acesteia se află un mic lac în care se acumulează apa ce vâltorește pe cascadă.
Cascada Oșelu (Bihor) este situată pe pârâul cu același nume, afluent al văii Boga, în Parcul Natural Apuseni. Pârâul Oșelu a tăiat, în munții pe care îi străbate, un adevărat canion, presărat cu mai multe cascade și căderi de apă, cea mai accesibilă și spectaculoasă fiind cascada care a preluat numele pârâului. Căderea de apă este aproape verticală, în trepte, ultima dintre ele având o înălțime de 10 metri. Canionul Oșelu are șapte cascade și o diferență de nivel de 180 m. Parcursul lui necesită cunoștințe tehnice de coborâre pe coardă și echipament folosit pentru parcurgerea canioanelor.
Cascada Bulbuci (Bihor) se află într-un cadru natural de excepție, pe Valea Bulbuci, afluent al Văii Boga. Apa cade în două trepte, formând cascade de diferite dimensiuni, lungimea lor totală fiind de 30 de metri, dar ultima treaptă este cea mai frumoasă și cea mai înaltă.
Cascada Bohodei (Bihor) este situată în Munții Bihor, pe Valea Aleului, la o altitudine de 1.350 m, având o înălțime de 80 m, fiind cea mai mare din Munții Apuseni. Caderea apei nu este verticala, ci se prelinge pe stânca înclinata, în mai multe trepte. Cadrul natural unde se găsește cascada este unul deosebit de frumos și de sălbatic.
Cascada Iadolina (Bihor) este situată pe Valea Iadului, chiar în apropierea drumului forestier ce pornește din Stâna de Vale spre Barajul Leșu. Căderea de apă este în trepte. Traseul este destul de lejer, dar lung, ar putea dura până la 4 ore doar dus.
Cascada Săritoarea Ieduțului (Bihor) se formează pe Valea Ieduțului, un afluent al Iadului, fiind o cădere de apă de 15m. Pentru a se ajunge la aceasta se urmează o potecă marcată cu punct albastru, pornind de la drumul forestier ce traversează Valea Iadului, de la Stâna de Vale spre Lacul Leșu. De la drumul forestier, traseul nu este foarte lung, însă urcușul este destul de pronunțat.
Cascada Miss (Bihor) este una dintre principalele atracții turistice din apropierea Stânei de Vale. Această cascadă se formează pe valea unui afluent al Iadului. Se poate ajunge la Cascada Miss pe o potecă turistică marcată, pornind din drumul forestier ce străbate Valea Iadului, de la Stâna de Vale până la Lacul Leșu. De la drumul forestier se mai merge aproximativ 1 oră. Cascada are o cădere de apă de aproximativ 25 metri.
Maria Bogdan
cascade, Carpatii Orientali, Carpatii Occidentali, cascade in Romania
- Articol precedent: Thailanda, locul în care nu te plictiseşti (I)
- Articolul următor: Dubrovnik: gastronomie, vinuri, arhitectură, investiții în infrastructură