Romania

Călătorie în ţinuturile mayașilor (II)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (II)

Nicaragua, un ţinut încă în așteptarea turiştilor

După o noapte petrecută în cosmopolitul Ciudad de Panama am călătorit în Nicaragua, un ţinut mai puţin explorat de turişti, dar cu un potenţial fantastic care sigur va fi luat în seamă de cei dornici de natură şi aventură.

Am aflat că turiștii vin aici pentru a vizita vechile orașe coloniale, a explora jungla sau a lua parte la o fiesta populară, dar în special pentru a admira vulcanii.

Colonie spaniolă timp de trei secole, Nicaragua și-a câștigat independența, dar nu s-a dezis de tradiția sa hispanică, fapt ce a influenţat cultura şi tradiţiile sale.

De la declararea independenţei în anul 1821, ţara a traversat perioade de tulburări politice, dictatură şi criză, cu apogeul între anii 1960 - 1970, prin aşa-numita Revoluţie din Nicaragua.

Somoza şi Sandino sunt liderii de care se leagă numeroasele conflicte ale secolului 20. Violeta Chamorro este prima femeie preşedinte din America Centrală, aleasă în mod democratic, iar Daniel Ortega este preşedintele actual căruia Parlamentul din Nicaragua i-a oferit dreptul la un număr nelimitat de mandate.

Diversitatea biologică, clima caldă tropicală şi activitatea vulcanilor fac ca Nicaragua să reprezinte o destinaţie turistică din ce în ce mai căutată. Oamenii sunt primitori, costurile pentru un turist străin sunt destul de mici şi, dacă îţi place natura, aici e locul ideal să-ţi petreci timpul. Mâncarea este deosebită şi relativ ieftină. Am degustat și romul, băutura tradiţională în ţările Americii Latine, socotit pe vremuri băutura preferată a marinarilor, piraţilor şi a negustorilor de sclavi.

La pas prin Granada

Fondată de Francisco Hernández de Córdoba în anul 1524, Granada este situată în vestul statului Nicaragua, pe malul Lacului Nicaragua. În perioada colonială a fost una dintre cele două capitale ale Americii Centrale, fiind un prosper port comercial cu acces la Oceanul Atlantic.

În decursul istoriei Granada și-a disputat supremația în Nicaragua cu orașul León. Disputele dintre conservatori şi liberali au dus la numirea orașului Managua capitala statului, situat între cele două orașe rivale. Orașul este centru turistic și agricol, renumit prin culturile de cafea, cacao, banane și tutun. Granada este numit și La Gran Sultana datorită influențelor în arhitectura colonială a stilurilor maure și andaluze. Centrul oraşului este plin de viaţă şi culoare, cu o mulţime de obiecte de artizanat pe care le poţi cumpăra. Am vizitat şi catedrala Inmaculada Concepción în stil neoclasic şi am urcat pentru o vedere panoramică în clopotniţa bisericii Merced.

Calle la Calzada, strada principală a orașului, plină de biserici şi clădiri cu o arhitectură aparte, pare încremenită parcă în timp. Casele sunt vopsite în culori vesele, cu multe flori peste tot şi nu sunt prea înalte. Am fost cazaţi într-un hotel, fostă vilă colonială, cu plante exotice, hamace, mobilier vechi ce ne-a oferit o atmosferă caldă, primitoare, prietenească.

Nicaragua are încă multe locuri frumoase. Propun să le descoperim împreună. Aşadar, călătoria continuă.

GALERIE FOTO

Teofilia Banu

Revista Lumea Satului nr. 12,16-30 iunie 2016 – pag. 54-55

calatorii, Nicaragua

Alte articole:

Călătorie rurală prin Delta Dunării (IV)

Călător prin Europa (II)

Călător prin Europa (I)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (V)

Trei unicate de văzut între Herculane și Bozovici

Călătorie în ţinuturile mayașilor (IV)

Călătorie în ţinuturile mayașilor (III)

Nicăieri nu-i ca… Acasă în Bucovina