Corfu, insula măslinilor și a curei heliomarin - peisagistice

Într-un scurt concediu, la final de aprilie și început de mai ale acestui an, am vizitat Insula Corfu din Grecia.
De la distanță din feribot am fost impresionat de verdele intens al unei vegetații lemnoase care, cu mici excepții unde erau câteva stâncării calcaroase, acoperă întreaga insulă de la nivelul mării până la 906 m altitudine, cât măsoară Pantokrator, cea mai înaltă culme din partea nordică.
Istoria acestor locuri este deosebit de frământată, începând cu legendarul Ulise, eroul de la Troia, naufragiat pe plaja Ermones, unde a fost salvat de Nausica, fiica regelui Feacilor, urmat de invaziile și dominațiile: romane, ilire, vandale, normande, venețiene, franceze și engleze.
Mai aproape de noi, venețienii au stăpânit insula între 1386 - 1797, construind două fortărețe impunătoare și primăria.
În cele peste 4 secole venețienii au continuat să defrișeze întregul fond forestier format din specii de stejari și pini mediteraneeni, obligând populația locală prin convingere sau legi și pedepse aspre să planteze în locul pădurii naturale măslini pentru prețiosul ulei necesar metropolei serenisimei republici. Astfel, peisajul actual puternic antropizat este dominat de măslini seculari, protejați împotriva eroziunii pluviale de terase de piatră prelungi sau semicirculare.
Din acest strat vegetal continuu, format de coronamentul măslinilor, răzbat din loc în loc spre cer chiparoși columnari, care aduc un plus de frumusețe peisajului.
De acest peisaj încântător s-au îndrăgostit și înalte fețe încoronate ale Europei, cum a fost împărăteasa Austriei și Ungariei Elisabeta (Sissi) soția împăratului Franz – Iosif I de Habsburg, care între anii 1889 și 1891 a construit o frumoasă reședință de vară la Ahilio, lângă capitala insulei.
Plajele aurii din golfuri liniștite atrag în perioada estivală mii de turiști cazați îndeosebi în pensiuni agroturistice cocoțate pe stânci sau înecate în verdeață și flori multicolore, cu terase panoramice însorite, îndreptate spre Marea Ionică.
Taverne primitoare cu produse și muzică grecească te îmbie la tot pasul să le treci pragul. În capitala cu același nume există o sumedenie de muzee, biserici vechi, magazine artizanale și de alte mărfuri atrăgătoare, care te fac să deschizi larg punga pentru a le achiziționa ca amintire sau utilitate.
Într-un cuvânt, Corfu mi-a lăsat una dintre cele mai frumoase impresii din multele insule grecești pe care le-am vizitat de-a lungul timpului.
Teodor MARUȘCA
GALERIE FOTO
- Articol precedent: Păltiniș - un loc pentru suflet, minte și trup
- Articolul următor: Simfonia florilor pe domeniul de la Avrig