Lucian Haritonov, tânărul care împletește metalul cu tradiția

Vă mai amintiţi de ştergarele bunicii de la ţară? Chiar dacă moda s-a schimbat şi tot mai puţini dintre noi mai avem aşa ceva în casă, un meşter popular s-a gândit să readucă în actualitate modelele populare. Numai că de această dată florile stilizate sunt ţesute pe… tablă. Astfel că cei care vor să-şi personalizeze locuinţa sau grădina pot opta pentru ceasuri, mese sau scaune, toate decorate în cel mai pur stil românesc. Ideea îi aparţine unui tânăr antreprenor, Lucian Haritonov.
Reporter: Cum ţi-a venit această idee: să coşi manual în tablă? De ce ai ales în mod special motivele populare?
Lucian Haritonov: Copilăria şi vacanţele mele au fost la ţară, înconjurat de astfel de lucruri cusute pe etamină şi pânză, dragostea mea pentru motive tradiţionale de acolo vine. După ani de zile în care am comercializat tone de produse din metal, am simţit nevoia de a contribui și eu și de a lăsa o amprentă asupra unor lucruri. Într-o seară oarecare, o tablă perforată din oţel şi amintirea etaminei de pe vremuri pe care cosea bunica mea au produs declicul.
Rep.: Care este, de fapt, mesajul pe care vrei să-l transmiţi prin acest concept?
L.H.: Conceptul care stă la baza Liniei Tradiţional este legat de simbolurile populare regăsite în costumul popular românesc din diferite zone ale ţării. Ne dorim ca obiectele de design Metal Creativ să reflecte, în primul rând, pasiunea şi dedicarea întregii echipe care lucrează la ele din faza de idee până la finisarea ultimului detaliu. Sunt produse care ies din tipare şi care au menirea de a locui cu imaginaţie fiecare spaţiu căruia îi sunt destinate.
Rep.: Cât de receptivi sunt clienţii cu privire la mobilierul tradiţional?
L.H.: De la începutul activităţii noastre ne-am bucurat de aprecierea celor cu care am intrat în contact. Iar faptul că motivele tradiţionale sunt integrate în obiecte cu un design modern constituie un plus.
Rep.: Care este motivul popular care te inspiră cel mai mult?
L.H.: Steaua în opt colţuri, hora de fete şi coarnele berbecului. La început am realizat câteva modelele memorate de-a lungul timpului. Ideile au curs pur şi simplu. Ulterior, împreună cu colegii, am început să folosim cărţi cu modele, să căutam poveştile despre originea modelului, ce reprezintă semnele respective, cine le purta şi cu ce ocazii, pentru că ne-am dat seama că şi povestea din spatele modelului este foarte importantă. Acum ne documentăm şi învăţăm mai multe despre motivele tradiţionale pe care le integrăm într-un design modern.
Rep.: Am observat că în varietatea produselor tale se regăseşte de mai multe ori modelul Steaua în opt colţuri. Mai exact, ce simbolizează?
L.H.: Steaua în opt colţuri simbolizează motorul timpului şi energia regeneratoare. În trecut, călătorii, păstorii şi navigatorii se orientau în spațiu după singura stea care nu-şi schimba niciodată poziţia pe cer: Steaua Nordului, călăuza fără de care ne putem rătăci. Steaua face parte din grupa motivelor fiziomorfe, subgrupa cosmic, cu elemente decorative ce redau reprezentări de corpuri şi fenomene cereşti. Se găseşte în diferite variante, fiind foarte răspândită pe tot cuprinsul ţării.
Rep.: Ce materiale foloseşti şi ce anume te inspiră când te apuci de lucru?
L.H.: Materialul principal folosit este oţelul combinat cu lemn, lână, vopsea etc. Alegerea a fost simplă și a pornit de la activitatea H Metal (business-ul mamă al Metal Creativ). Sursele de inspiraţie sunt foarte diverse; în general, suntem inspiraţi de tot ce ne înconjoară. Procesul creativ are loc împreună cu colegul meu Andrei Gheorghiu, discutăm împreună ideile şi alegem cea mai bună soluție… nu întotdeauna din punct de vedere tehnic putem realiza tot ce ne trece prin cap. Ne inspiră pasiunile noastre, obiectele pe care le întâlnim, oamenii cu care vorbim.
Rep.: Cât timp îţi ia să realizezi un astfel de mobilier?
L.H.: Perioada de realizare diferă în funcție de complexitatea şi dimensiunea piesei de mobilier. De obicei, fiecare obiect de design trece prin următoarele etape: proiectare – 2 zile, debitarea şi asamblarea reperelor – 2 zile, vopsitorie – 3 zile, cusut manual, între 2 şi 10 zile.
Ruxandra HĂBEANU
GALERIE FOTO
traditii, traditii romanesti, Lucian Haritonov, stergare
- Articol precedent: Olăritul - un meșteșug cu tradiție în Horezu, dar până când?
- Articolul următor: Ceramica de Horezu din mâinile Mariei Ștefănescu