Recoltarea culturilor de vară și dezmiriștitul, executate în flux continuu

Lucrarea de dezmiriștit este necesară și importantă atât în cadrul agriculturii convenționale, cât și în sistemul de lucrări minime ale solului. Se execută cu grapa cu discuri la 6-8-10 cm adâncime, în funcție de cantitatea de resturi vegetale și de umiditatea existentă sub cultura recoltată. Este indicat ca grapa cu discuri să meargă imediat, în spatele combinei sau cel târziu a doua zi. Sub cultura recoltată încă se mai găsește umiditate și fiecare zi de întârziere aduce pierderi de apă din sol de 1-2 puncte procentuale (10-50 m3/ha apă pierdută).
Actualele grape cu discuri prevăzute cu tăvălugi în spate asigură o bună tocare a miriștii și rădăcinilor și realizează un amestec al tocăturii cu stratul superficial al solului, formând un foarte bun mulci care este mărunțit, nivelat și așezat de tăvălugul din spatele grapei. Materia organică din stratul de mulci intră în descompunere aerobă și formează humus și substanțe nutritive.
În terenul dezmiriștit se pot realiza următoarele:
– în perimetrele irigate se înființează culturi duble cu soiuri (hibrizi) extratimpurii de porumb, soia, fasole, floarea-soarelui care se recoltează toamna târziu pentru boabe;
– se pot înființa culturi (leguminoase) pentru îngrășământ verde;
– sau se înființează culturi verzi care se pot menține pe teren până în primăvara viitoare;
– în lipsa acestora se lasă terenul să înverzească cu buruieni și samulastră care protejează solul și sunt tocate înainte de a forma semințe, asigurând cantități importante de masă organică pentru sol.
Prin urmare, este foarte important să se mențină terenul permanent verde pentru multiplele avantaje.
Foloasele lucrării de demiriștit sunt numeroase, și anume:
a) Prin stratul de mulci se asigură o bună acumulare și conservare a apei, din precipitații, în sol;
b) Se realizează condiții pentru germinarea semințelor de buruieni, asigurând reducerea gradului de îmburuienare a terenului;
c) Covorul vegetal format asigură protecția solului, valorifică energia solară până toamna și îngrășămintele neconsumate de cultura principală, reducând substanțial din emisiile de CO2.
d) Se asigură condiții pentru o intensă activitate microbiologică din sol și în special de nitrificare, realizând peste 100 kg/ha nitrați.
e) Se evită levigarea îngrășămintelor și a nitraților care sunt consumați de covorul vegetal și se întorc în sol odată cu masa vegetală tocată;
f) Prin dezmiriștit sunt distruse cuiburile de insecte, spori, ouă. Se preturbă ciclul de dezvoltare a acestora, reducând din potențialul de boli și dăunători;
g) Se asigură condiții favorabile pentru culturile postmergătoare, cu sporuri semnificative de producție;
h) Lucrarea de dezmiriștit ușurează efectuarea celorlalte lucrări, crescând productivitatea și reducând consumul de carburanți.
Toate acestea motivează ca lucrarea de dezmiriștit să fie prezentă în programul de lucru al fiecărui fermier.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
humus, soluri, recoltare, mulcirea solului, dezmiristit
- Articol precedent: Recomandări tehnologice pentru cultura de tomate, ardei și castraveți
- Articolul următor: ITC, o companie mică cu ambiții mari