Romania

Cum se menține recolta în silobag la o calitate înaltă

Cum se menține recolta în silobag la o calitate înaltă
Distribuie:  

Principalul responsabil în păstrarea calității inițiale a boabelor în silobag este dioxidul de carbon. Acesta se formează în interior, după închiderea ermetică a sacului, fiind un conservant natural prin definiție. Astfel, Grain Bags România garantează o stocare eficientă a cerealelor, fără a exista alte probleme, precum mucegaiul.

Unde se poate amplasa silobag-ul

Silobag-urile vin ca răspuns la temerile fermierilor care nu dispun de un spațiu mare de depozitare. Astfel că, pe un singur hectar se pot stoca 5.000 tone de cereale. Silobag-urile pot fi amplasate direct pe câmp, pe o suprafață bine drenată, tare și uniformă. Spațiile ideale pentru amplasarea acestora sunt pietrișul nisipos, nisipul, betonul și asfaltul.

În silozul de tip sac se pot stoca deopotrivă cereale, furaje, borhot de bere, tăiței de sfeclă, pastă de porumb, porumb siloz, floarea-soarelui, diferite tipuri de deșeuri, sare pentru drumuri și alte materii depozitate în condiții ermetice.

Recolta, depozitată în silobag chiar și 2 ani

Pentru a-și păstra proprietățile și a răspunde cu succes nevoilor fermierului, depozitarea silobag-urilor trebuie făcută cu atenție.

În primul rând, terenul trebuie să fie foarte bine curățat în prealabil, asigurându-ne că nu rămân obiecte ascuțite sau alte lucruri care ar putea perfora sacul și ar pune astfel în pericol calitatea recoltei depozitate. În al doilea rând, terenul trebuie să fie în permanență bine drenat. Dacă aceste reguli simple sunt respectate, silobag-ul va păstra cerealele și furajele în condiții foarte bune chiar și doi ani.

Ce se întâmplă în interiorul silobag-ului după închiderea sa

Silobag-urile sunt silozuri ermetice de stocare, asemeni unor saci de plastic (industriali din polietilenă coextrundată, cu protecție UV), având forma unui tub (cu lungime între 60-120 metri, diametru între 1.2-3 metri și capacitate de stocare de 100-400 tone) de 60 m lungime și 2.74 m diametru.

Datorită închiderii ermetice a silobag-ului, acesta asigură o conservare anaerobă. Mai exact, grație cerealelor care respiră, în decurs de 10-20 de zile, în interiorul silobag-ului, nivelul de oxigen scade și va crește concentrația de dioxid de carbon. În acest mod se va forma în interior un mediu anaerob în care toți dăunătorii vor muri. Dioxidul de carbon este un conservant natural prin definiție, ce va asigura o stocare de calitate înaltă, fără mucegai.

Condițiile meteo nefavorabile nu distrug silobag-ul

Depozitarea silobag-urilor în aer liber este indicată indiferent de condițiile meteorologice. Nici ploaia, nici viscolul și nici soarele nu constituie un pericol pentru recolta depozitată. Uriașii saci sunt rezistenți atât la ploaie, la zăpadă, cât și la razele directe ale soarelui. Nici căldura de +50°C, nici frigul de -50°C nu îi va afecta.

(I.B)

recolte, silobag, calitate inalta

Alte articole: