Semănatul de calitate, baza recoltelor bogate

Semănatul este principala lucrare prin care se pun bazele nivelului și calității recoltelor. Asta presupunea ca terenul să fie afânat, mărunțit și nivelat din toamnă, capabil să înmagazineze maximum de umiditate în perioada toamnă-iarnă, iar în primăvară să se zvânte devreme și uniform favorabil însămânțării, în special a culturilor din urgența I, în epoca optimă.
Putem spune despre semănat că a fost de bună calitate atunci când sămânța a fost corect repartizată pe suprafață, la aceeași adâncime, pe un substrat de sol așezat, cu ascensiune capilară la nivelul seminței, când germinarea semințelor și răsărirea plantelor au avut loc în timp uscat, exploziv, uniform, cu plante viguroase, cu realizarea densității stabilite, cu acoperirea rapidă a terenului și înăbușirea buruienilor.
Pentru realizarea acestor condiții este necesar:
a) Să se folosească sămânță de calitate, procurată numai de la comercianți autorizați, însoțită de buletin de analiză și tratată cu insecto-fungicide (bactorizată, în cazul leguminoaselor).
b) Să se respecte epoca optimă de semănat specifică fiecărei culturi și ținând seama de evoluția schimbărilor climatice.
c) Să se folosească semănători bine pregătite și corect reglate la care s-au efectuat probe cu semințe pentru a realiza parametrii optimi privind distanța între rânduri și între plante pe rând, adâncimea uniformă și densitatea stabilită.
d) Semănatul să se efectueze într-un pat germinativ pregătit corespunzător cerințelor fiecărei culturi, adică:
- terenul afânat numai până la adâncimea de semănat;
- sămânța să fie încorporată pe un teren așezat, să beneficieze de ascensiunea capilară, să aibă densitatea aparentă de 1,2-1,3 g/cm3;
- stratul de sol care acoperă sămânța să fie afânat pentru a pătrunde aerul și căldura și să fie ușor străbătut de tinerele plante.
e) Deplasarea agregatului de semănat să se facă perpendicular sau oblic față de direcția de deplasare a agregatului de pregătit patul germinativ, să se realizeze rânduri drepte, paralele, echidistante prin reglarea corectă a marcatoarelor.
f) Lățimea de lucru a semănătorii de plante prășitoare să fie corelată cu lățimea de lucru a cultivatorului, ținând seama și de lățimea de lucru a combinei de recoltat.
g) Ecartamentul tractorului trebuie reglat astfel ca roțile să calce pe jumătatea intervalului dintre rânduri.
h) La intrare în parcelă motorul să fie turat ca axul prizei de putere să pună în mișcare exhaustorul, să absoarbă semințe pe discul cu orificii și să asigure boabe de la începutul rândului.
i) Viteza de deplasare în lucru să fie cât mai uniformă.
j) La semănatul culturilor în rânduri dese se va asigura o zonă de întoarcere egală cu una sau două lățimi de lucru ale semănătorii care se vor însămânța la sfârșitul lucrării
de-a curmezișul terenului.
k) În cadrul agriculturii conservative semănatul se va efectua cu semănători speciale (Strip tiller) care lucrează benzi de 10-20 cm și resturile vegetale rămân pe intervalul dintre rânduri.
Aceste semănători trebuie:
- să taie stratul de resturi vegetale pe zona rândului;
- brăzdarele să pătrundă la adâncimea stabilită;
- să asigure contact intim al seminței cu solul, fără resturi vegetale.
l) În cadrul agriculturii de precizie, semănătorile moderne digitalizate, pe baza hărților întocmite în urma analizei agrochimice riguroase, pot asigura însămânțarea cu rata variabilă, cu cantități de semințe distribuite în funcție de starea de fertilitate a fiecărei porțiuni din parcelă.
Brăzdarele asigură plasarea precisă a seminței în brazdă perfect curățată și preconsolidată. Din spate vine rola de tasare care apasă sămânța, asigurându-i un contact intim cu solul.
Prof. dr. ing. Vasile POPESCU
- Articol precedent: Agricultura din Italia. Paradisul aromelor de la Montagnana
- Articolul următor: Certitudinea succesului. Hibridul de floarea-soarelui P64LE162, marca Pioneer®