Goji Bio Brașov, model de afacere prin puterea exemplului
Dacă în urmă cu câțiva ani, atunci când vorbeam despre goji ne raportam la un fruct exotic, prea puțin cunoscut în România, astăzi lucrurile stau altfel pentru că tot mai multe persoane au îndrăznit să experimenteze și să înființeze plantații. Un astfel de exemplu este Adrian Nicolae, cel care între timp a devenit cel mai mare producător de goji din țară, a înregistrat un soi românesc de goji și oferă consultanță tuturor celor care doresc să înființeze plantații.
Adrian Nicolae (foto) nu este agronom de meserie, însă în doar 8 ani a reușit să devină unul dintre cele mai bune exemple în ceea ce privește dezvoltarea unei afaceri într-un domeniu nou, cel al cultivării plantelor de goji. Totul a început din dorința de a face ceva nou, atunci când s-a născut fiica sa, însă drumul spre succes a fost unul anevoios deoarece la acea vreme nu existau foarte multe informații despre această cultură. „În 2013 am certificat pepiniera, unde am produs material săditor suficient pentru a înființa plantația, însă lucrurile nu au decurs tocmai bine. La Augustin, acolo unde am avut prima plantație, nu făcusem o testare a solului, nici nu verificasem pH-ul apei și a trebuit să învățăm din mers. Investiția inițială a fost în jur de 50.000 euro, apoi nu am mai ținut cont pentru că ne-am dat seama că, din cauza solului și a zonei neprielnice pentru goji, urma să mut plantația în altă parte. Acolo practic am învățat ce nu trebuie, dar și ce trebuie făcut pentru a combate eventualele probleme dintr-o cultură de goji“, a declarat Adrian Nicolae.
Plantație nouă, rezultate mai bune
În acest moment Adrian are o plantație de 2,5 hectare, înființată cu soiul românesc Kronstadt, cel pe care l-a omologat între timp și oferă o uniformitate culturilor de goji, lucru care lipsea cu desăvârșire în România. Prin omologarea acestui soi, cei care înființează plantații pot obține aceeași calitate a fructelor și pot stabili o trasabilitate a ulterioarelor produse obținute din aceste fructe.
Noua plantație a fost înființată ținând cont de experiențele neplăcute atât în vechea plantație, cât și de experiențele altor colegi, de utilajele ce urmează a fi folosite, o freză cu palpator care are nevoie de spațiu pentru a curăța buruienile, iar distanța dintre stâlpi e dată de tractorul pe care îl va folosi. În cazul de față este vorba despre distanța de 2.20 m cu 1.20 m, un sistem semintensiv.
Pentru a realiza această plantație, plantele au fost obținute prin butășire și atent îngrijite pentru a oferi o producție cât mai bogată. „Plantele au fost curățate, de aceea sunt mai mici, pentru că în primul an ne interesează prinderea de pământ, deci să aibă o rădăcină cât mai bine formată; în cel de-al doilea an creăm crengi principale care să se îngroașe și astfel să poată susține crengile de anul următor, deci încercăm să-i formăm o structură solidă. Avem instalație de irigat prin picurare, un aspect esențial atunci când înființezi o plantație care să producă constant. Noi avem o tehnologie de cultură probată în mai multe zone din țară care are rezultate foarte bune, aplicăm și foliare, avem în acest moment răspunsurile care să facă productivă o plantație“, a mai specificat producătorul.
Plantele de goji fructifică continuu, de aceea acesta a specificat că trebuie să facem foarte bine deosebirea între a intra pe rod și pe producție. Plantele de goji fructifică încă din primul an, dacă sunt îngrijite bine, însă nu este vorba despre o producție abundentă, acest lucru se va întâmpla atunci când va avea o structură bine formată. Atunci poate fi vorba despre o producție care ar putea amortiza investiția.
Întrebat dacă este greu să menții această cultură în sistem biologic, deci să fii mulțumit de producțiile obținute, Adrian a specificat că în acest moment nu este dificil pentru că deja a găsit produsele de care au nevoie plantele și a găsit furnizori în țară care îi asigură necesarul.
Pepinieră, consultanță și model de afacere
În pepiniera omologată ecologic se obțin în fiecare an în jur de 100.000 plante din soiul Kronstadt. „Încercăm să ajungem cu plantele de un an la o înălțime suficientă, adică în jur de 45-50 cm, pentru a fi plantate în câmp în toamna aceluiași an. În general preluăm comenzi înainte, cu un avans minim și reduceri substanțiale.“
Plantele costă în jur de 10-13 lei, însă prețul diferă în funcție de numărul plantelor comandate, de perioada în care a fost semnat contractual, precum și de alte aspecte, pentru că, după cum a specificat pe tot parcursul discuției, Adrian oferă și consultanță constantă, iar legătura pe care o creează cu cei care achiziționează plantele de la el îl determină să îi numească colegi și chiar să discute planuri de dezvoltare alături de aceștia.
„Noi încercăm să oferim un sistem integrat, de la material săditor certificat, consultanță prin experiența pe care am avut-o și model de afacere prin puterea exemplului. Punem la dispoziție și soluția tehnică de susținere, recomandări în ceea ce privește sistemul de irigat, menținerea unei plantații sănătoase, un pachet complet care se încheie cu centrul de colectare și o soluție finală a investiției“, a mai precizat acesta.
Nu există boli specifice pentru cultura de goji, apar în plantații boli date de zonă, de culturile vecine. De exemplu, producătorul a întâlnit în plantațiile altor colegi gândaci de Colorado, precum și putregai cenușiu ori făinare.
Adrian îi încurajează pe toți cei care vor să înființeze o plantație de goji să se intereseze dacă solul le permite pentru că, dacă cel interesat dispune de cea mai importantă condiție, solul, poate avea numai de câștigat, mai ales dacă ține cont de faptul că în acest moment fructul de goji are cea mai mare valoare adăugată de pe piață și poate vinde en gros producția cu 25-30 lei/kg.
Analiza solului este cel mai important aspect atunci când cineva vrea să înființeze o plantație de goji pentru că este nevoie de un pH de peste 6 și să aibă o aprovizionare bună. De asemenea, cei interesați trebuie să țină cont de implementarea unui sistem de protejare a culturii, un sistem eficient de prindere a plantelor și alegerea materialului săditor certificat. De la 0, înființarea unui culturi întinse pe un hectar costă între 15.000-20.000 euro, iar costurile ulterioare de întreținere se ridică la 2.500-3.000 euro/an.
Larissa DINU (SOFRON)
goji, plantatie de goji, Goji Bio Brasov, model de afacere
- Articol precedent: Scurt istoric al ameliorării mărului
- Articolul următor: Aluni cu… alune italiene la Girov