Romania

Un român are cea mai mare plantaţie certificată de goji în Portugalia

Un român are cea mai mare plantaţie certificată de goji în Portugalia
Distribuie:  

Totul a început în anul 2012 pentru Daniel Cojocariu, când s-a decis să înființeze o cultură de goji în regim biologic în Faro, Portugalia. Iniţial a plantat 350 de plante aduse din Nepal sub forma unor butaşi înrădăcinați, iar după o muncă asiduă de opt ani a ajuns să aibă peste 500.000 de plante în stoc.

Metoda… tradiţional chinezească

În prima fază, Daniel a închiriat un teren, apoi a cumpărat cu ajutorul unui portughez din Macao plante din Nepal, le-a înmulţit, după care a lansat proiectul actual de a vinde plante pe bază contractuală. Legat de tehnologia de cultivare, acesta precizează că a dobândit-o odată cu trecerea timpului, experimentând diverse soluri, cel mai adecvat și cu cele mai bune rezultate fiind cel nisipos. „Practicăm o distanţă de 1 metru între plante și 2.20 între rânduri, respectiv 4.500 plante pe hectar. Noi nu lucrăm cu plantele ca cei din România, ci le tundem pe etaje; practicăm metoda tradițional chinezească, lăsăm planta să crească până la 1.80 m, de unde coboară ramurile de producție până aproape de sol. Soiurile folosite sunt două originare din Tibet: Lycium Chinensis pentru a produce ceai și suplimente alimentare din frunze, iar din fructe dulcețuri şi băuturi alcoolice; Lyvium Barbarum este pentru fructele dulci, din care producem în fabrica proprie sucuri, dulcețuri, suplimente alimentare şi băuturi alcoolice dulci“, mai adaugă antreprenorul.

Cea mai mare pepinieră din Europa, cu un proiect unic

Goji Portugalia

Tânărul produce plantele cu certificat biologic și fitosanitar în pepiniera proprie, prin intermediul unui proiect unic, aceasta fiind cea mai mare pepinieră înregistrată în Europa.


„Produsele fitosanitare folosite fac parte din munca noastră și le împărtășim doar membrilor noştri deoarece sunt produse obținute în laboratoarele cu care noi colaborăm.“

În anul 2019 a avut o producție proprie estimată de 39 de tone, mai adaugă acesta. „Proiectul nostru a constat într-un contract pe care noi îl facem cu agricultorii de aici și nu numai, chiar și cu cei din România sau Republica Moldova; noi le vindem plantele noastre biologice și le garantăm cumpărarea întregii producții de fructe, cu o valoare determinată de cinci ani. Așteptăm în sensul acesta colaboratori de pretutindeni interesați de a lucra cu noi. Dorim să încheiem contracte de cumpărare a fructelor sub formă congelată sau sub formă de pastă. Pentru un hectar cu 4.500 de plante (4,50 €/plantă) investiția totală este de până la 35.000 de euro, cu totul inclus (plantele, sistemul de irigație, sistemul de susținere a plantelor similar viţei-de-vie, plantarea și prepararea terenului. Avem de departe cea mai mare cultură de goji în mod biologic din Europa cu cele 52 ha plantate și încă 128 ha în proiect finanțat din fonduri europene (sunt hectare adunate de la mulți fermieri care au proiecte în curs de aprobare)“, încheie Daniel Cojocariu.

Beatrice Alexandra MODIGA

goji, cultura de goji, Lyvium Barbarum, Lycium Chinensis

Alte articole:

Goji, cultura de nișă care aduce profit soților Militaru

Goji Bio Brașov, model de afacere prin puterea exemplului

Plantaţie de goji în suburbia Gura Bustei, judeţul Vaslui

5 culturi profitabile care se pot înființa toamna

Cânepa merită şansa de a fi revigorată

Zilele Horticulturii Bucureștene, un regal al florilor

Ziua Câmpului la paradisul agricol Agrichim

Galeriile rapiței 2016, o expoziție a performanței