Soiuri de prun străine, larg răspândite în livezile din România

În livezile din România, în afară de soiurile de prun autohtone, pe care le-am descris într-unul dintre numerele precedente ale revistei noastre, cele mai răspândite și longevive sunt cinci creații străine: Anna Späth, Stanley, d’Agen, Rivers timpuriu (Early Rivers) și Renclod Anthal. Aproape toate servesc drept genitori în programele de ameliorare.
Anna Späth: Originar din Germania, este un soi care se cultivă de mult timp și cu mare succes în România, fiind astăzi inclusiv utilizat pe scară largă în livezile din zona de câmpie și a dealurilor mici și mijlocii. Pomul are vigoare mijlocie, dezvoltă o coroană invers piramidală, cu rodire pe buchete de mai și ramuri mijlocii. Este autofertil, înflorește târziu, foarte productiv (20-25 tone/ha), rezistă la ger și secetă, este pretențios la căldură și tolerant la Plum Pox Virus (dezvoltă boala doar pe frunze). Fructul este sferic, mijlociu (35-45 g), albastru-roșietic, cu gust potrivit de dulce, sâmbure neaderent. Se recomandă pentru consum în stare proaspătă și industrializare. Maturarea fructelor are loc în a doua jumătate a lunii septembrie. Atenție, cultivat pe soluri impermeabile, produce fructe de calitate inferioară.
Stanley: Este un soi autofertil și polenizator universal, de origine americană, intens cultivat în toate zonele țării. Pomul prezintă vigoare medie, coroană conic răsturnată, ramuri de schelet potrivit de dezvoltate, garnisite abundent cu buchete de mai. Intră repede pe rod, produce mult și constant, este sensibil la monilioză și ușor sensibil la vărsatul prunului. Înflorește în epoca mijlocie tipică prunului. Fructul este mijlociu ca mărime, elipsoidal, ușor asimetric, cu pielița violacee aproape neagră, cu gust dulceag, slab aromat, sâmbure mare și neaderent. Fructele se colorează cu mult înainte de maturarea deplină, ceea ce înșală cultivatorul și consumatorul. Se maturează în decada a treia a lunii august, fiind folosit pentru industrializare.
d’Agen: Soiul este o selecție locală din Franța, precoce, productiv, rezistent la ger și secetă, sensibil la vărsatul prunului. Fiind, pe de altă parte, iubitor de căldură și pretențios la umiditate, nu se recomandă să fie cultivat în zona dealurilor mai înalte de 300-400 m și nici pe solurile compacte. Pomul este de vigoare mijlocie, dispune de o coroană globuloasă, cu ramuri de schelet scurte și oarecum subțiri și rodire predominantă pe buchete de mai. Înflorește târziu, este autosteril, astfel că necesită polenizatori precum Stanley, Early Rivers, Anna Späth, Renclod Althan, Vinete românești, Gras ameliorat. Fructul este mic (sub 30 g), invers ovoid, de culoare roșietică, pulpă bogată în zahăr. Se recomandă pentru deshidratate, distilare, gemuri, marmeladă. Se maturează la sfârșitul lunii august.
Early Rivers (Rivers Timpuriu): Soi originar din Anglia, este rezistent la ger, pretențios față de condițiile de sol și climă, sensibil la secetă, ușor sensibil la vărsatul prunului. Pomul este de vigoare mare, cu coroana rară, invers piramidală, rodire pe buchete de mai și ramuri mijlocii. Este autosteril, deci are nevoie de polenizatori (Anna Späth, d`Agen, Renclod Althan, Stanley). Produce moderat, epoca de maturare fiind situată în prima decadă a lunii iulie, fiind aproape cel mai timpuriu soi. Coacerea este eșalonată. Fructul este mijlociu ca mărime, sferic, albastru, dulce, cu sâmbure neaderent. Este destinat consumului în stare proaspătă.
Renclod Althan: Este obținut în fosta Cehoslovacie, fiind rezistent la ger, moderat rezistent la secetă, sensibil la vărsatul prunului și la monilioză. Pomul este viguros, cu coroană larg globuloasă, ramuri de schelet lungi, groase, prezintă tendințe de degarnisire. Rodește pe buchete de mai și ramuri mijlocii.
Înflorește târziu, este autosteril, polenizatorii recomandați fiind Early Rivers, Anna Späth, Vânăt de Italia, Vinete românești, Stanley. Intră repede pe rod, asigurând o producție constantă. Fructul, care se maturizează în iulie, este mare, dulce intens, aromat, cu sâmbure mic și semiaderent. Este destinat pentru consum în stare proaspătă.
Maria BOGDAN
pruni, cultura prunului, prune, livezi de pruni, soiuri de prun
- Articol precedent: Kaki, o specie pomicolă rentabilă
- Articolul următor: Tehnologia culturii de gălbenele