Romania

AGROSEL recomandă: conopida, cea mai consumată legumă din sezonul rece

AGROSEL recomandă: conopida, cea mai consumată legumă din sezonul rece

Conopida este una dintre legumele care trebuie consumată cât mai des, mai ales în apropierea anotimpului rece, deoarece este renumită pentru calitățile sale nutriționale, fiind bogată în antioxidanți, vitamina C, fitonutrienți, calciu, fosfor, vitamina K, acid folic și vitamina B6.

Pentru reușita unei culturi de conopidă trebuie cunoscute și respectate cerințele față de factorii pedoclimatici. Astfel, conopida este o plantă de climat umed și răcoros, motiv pentru care în România județele cu cele mai mari suprafețe cultivate sunt Bihor, Timiș și Arad. Temperatura din aer și sol are o importanță mare asupra evoluției mugurelui florifer. O temperatură prea scăzută în perioada de producere a răsadurilor determină o blocare a creșterii, o formare prea timpurie a inflorescenței care rămâne mică. În același timp, temperatura prea ridicată a aerului la începutul diferențierii mugurelui florifer determină o intensificare a creșterii vegetative, dar cu același efect: inflorescență mică. Plantele de conopidă sunt sensibile la carențe de bor și molibden (tulpini goale, frunze mici și deformate).

Principalele caracteristici: rădăcina principală este pivotantă, pe tulpina scurtă cresc frunzele care alcătuiesc rozeta, iar în centru apare mugurele floral. Tulpina florală rezultă din ramificaţiile căpăţânii. La 22-25 de zile de la formarea tulpinilor florale au loc înfloritul şi polenizarea, iar după alte 35-40 de zile, maturarea fructelor şi a seminţelor.

Conopida preferă soluri cu un pH de 6,5, situație în care se reduce apariția atacului de Plasmodiophora brassicae, care produce boala numită hernie.

Se poate cultiva atât în câmp deschis, cât și în spații protejate, în cultură timpurie sau de toamnă.

Cultura timpurie a conopidei se seamănă încă din 20 ianuarie - 10 februarie, plantându-se în câmp protejat între 10-20 martie și în câmp liber în perioada de 1-10 aprilie.

Schema de plantare pentru cultura timpurie este de 60x30 cm (60 cm între rânduri și 30 cm între plante pe rând) în rânduri echidistante cu un număr de 55.000 de plante la hectar și 70 x 40 cm cu un număr de 36.000 de plante la hectar pentru cultura de toamnă.

La recoltarea conopidei se taie tulpina sub inflorescența învelită cu ultimele 4-5 frunze, care o protejează de pătare din cauza expunerii la lumină, precum și de vătămarea mecanică în timpul transportului.

Având în vedere cele de mai sus, AGROSEL, singura companie privată română specializată în ameliorare, producere și comercializare de semințe, oferă cultivatorilor interesați să facă performanță în domeniul culturii legumelor hibrizii de conopidă Cozia F1 și Sucevița F1.

agrosel conopida sucevita

Sucevița F1 – varietate de vigoare medie, cu uniformitate ridicată. Suportă bine temperaturile ridicate din perioada de vegetație. Maturitate după plantare: 85-90 de zile. Greutatea inflorescenței: 2-2,5 kg. Recomandată pentru cultura de vară-toamnă. Se poate con­suma conopida proaspătă sau conopida murată.

agrosel conopida cozia

Cozia F1 – hibrid de conopidă timpuriu, adaptat perfect la climatul din România. Produce inflorescențe albe, compacte, de foarte bună calitate, cu greutatea cuprinsă între 1-1,5 kg. Maturitatea după plantare: 70-75 de zile. Foliajul erect asigură o bună protecție inflorescenței. Hibridul poate fi cultivat cu rezultate excelente atât primăvara, cât și toamna. Recoltarea se poate face din a două parte a lunii iunie până în octombrie. Întrebuințare: consum în stare proaspătă sau murată.

Știați că:

  • Conopida face parte din familia Cruciferae, al cărei nume provine de la forma florilor care au 4 petale și sunt în formă de cruce grecească.
  • Există hibrizi cu inflorescențe de culoare verde, maro, galben sau mov.
  • Partea comestibilă este de fapt floarea care nu s-a dezvoltat complet.

Pentru mai multe detalii accesați:

https://shop.agrosel.ro/seminte-conopida-cozia-f1-1-000-sem.html

https://www.facebook.com/Agrosel.srl/

Ing. Zoltán Felföldi, Departament Cercetare

legume, sezon rece, Agrosel

Alte articole: