Agrotehnica 21 Ianuarie 2019, 12:35

Investiții considerabile în semințe certificate la Puiești, județul Buzău

Scris de

Costela Toma și soțul său italian s-au reîntors în țară, în localitatea Puiești, județul Buzău… De 5 ani investesc mii de euro în semințe certificate… Și, ca buni gospodari, cu suflet mare, nu stau pe gânduri și oferă din suflet și altor pasionați rodul muncii lor.

Costela, de mic copil, iubește neîncetat florile, iar acest lucru a determinat-o să investească în propria pasiune, povestește aceasta. „Iubesc florile! Am și o grădină, în care cultiv legume de la Buzău. Împreună cu soțul am adunat nalbe de colecție, hibiscus de grădină, știr ornamental comestibil, moțul curcanului, floarea-soarelui neagră etc. Practic, am acasă o grădină de vis! Cu toate că am stat 13 ani în Italia, de 5 ani am revenit în țară, alături de soțul meu italian, care este și el pasionat de flori“, ne spune Costela.

Aceasta este colecționară de maci, nalbe și trandafiri, pasiune pe care a dobândit-o de la mama sa. „Mama mea era o mare iubitoare de flori. Aveam de toate, de la leandri, mixandre, până la crini românești care parfumau micuța grădină din fața casei. Îmi aduc și acum aminte cum lângă fântâna din curte creșteau impunătoare și mărețe nalbe albe și roz. Dorința mea dintotdeauna a fost să am o grădină mare plină cu toate florile pământului, iar acest vis a prins contur în cele din urmă“, adaugă aceasta.

Paradisul florilor există... în grădina Costelei

În tot acest timp, aceștia se bucură de trei grădini pline de flori, de pe o suprafață de 2.400 mp în jurul casei, mărturisește aceasta. „Anul acesta vor fi pe rod 30 de pomi fructiferi și am cca 100 mp unde plantez diferite soiuri de legume. Eu iubesc cu patimă, pot spune, tot ceea ce se numește floare, de la primii ghiocei până la crizantemele târzii de toamnă. Am încercat să țin o evidență a tuturor speciilor, dar în timpul verii am pierdut numărul. Oricum, mă apropii de 200 de soiuri: flori anuale, perene, arbuști de ornament, suculente și cactuși. Totodată, mă mândresc cu colecțiile de maci de ornament, nalbe, hibiscuși de grădină, dalii, crini românești și imperiali, gladiole și tuberoze.“

Mii de euro în semințe

Multe semințe și bulbi au fost aduse din Italia, dar și din Olanda, Spania și Anglia. „Pe lângă munca asiduă, de zi-lumină, am investit mulți bani, chiar mii de euro, iar fiecare comandă a mea adusă de curier depășește 500 ron. Chiar și zilele acestea aștept o comandă de 13 crini Amaryllis. Fiind iubitoare de flori, particip la diferite piețe împreună cu grupul «Semințe cu suflet» pentru a oferi din tot ceea ce am tuturor persoanelor. Menționez că trimit semințe în toată țara din frumoasele mele flori. Dorința mea este ca în fiecare curte să fie un paradis de flori. Aș vrea să participăm la toate expozițiile, dar nu ne permite timpul“, conchide Costela Toma.

Pe lângă prețioasele semințe, cei interesați sunt sfătuiți de Costela cum să le cultive pentru a avea recolte cât mai bogate și să se bucure de darurile oferite de natură. Aceasta susține practicarea unei agriculturi la scară mică și, totodată, încurajează schimbul de informații despre tehnicile agricole ecologice, dar pledează și pentru revenirea la soiurile de legume autohtone, de altă dată.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti