Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

O absolventă de Drept vrea să fie în topul tinerilor fermieri de success

O absolventă de Drept vrea să fie în topul tinerilor fermieri de success
Distribuie:   

Nineta Talpoș are 22 ani, anul acesta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu și se pregătește pentru susținerea examenului de admitere în Barou pentru a deveni avocat. Pentru Nineta, viața ei a fost mereu o balanță între școală și activitatea de la fermă. Crescând într-o familie dedicată creșterii animalelor, a fost influențată de această tradiție. În ferma familiei Talpoș din comuna Marpod, județul Sibiu, întâlnim un efectiv de aproximativ 700 de oi din rasa Țurcană și 200 de vaci din rasa Charolaise.

„Părinții mei sunt crescători de animale de când se știu, iar tatăl meu s-a îndrăgostit de oierit, meseria pe care a ales să o practice. Atât eu, cât și fratele meu ne-am implicat activ în viața de la fermă de când am fost copii. Chiar dacă eu am ales un alt drum pentru carieră, în timpul liber mă întorc mereu la fermă și mă implic în treburile zilnice“, ne spune Nineta Talpoș.

Rasa Charolaise câștigă teren în ferma de la Marpod

În ferma de la Marpod, familia Talpoș deține un efectiv de aproximativ 700 de oi din rasa Țurcană și 200 de vaci din rasa Charolaise.

„În anul 2017, din cauza provocărilor legate de lipsa forței de muncă, părinții mei au decis să diversifice activitatea fermei și să se concentreze pe creșterea vacilor și să scadă din efectivul de oi, pentru că au observat că sunt mai ușor de gestionat. Astfel, au achiziționat 25 de vaci din rasa Charolaise, direct din Franța. Ceea ce i-a impresionat la această rasă este faptul că sunt niște vaci care sunt ușor de crescut pentru că sunt docile și se adaptează ușor, dar și datorită caracteristicilor specifice: culoare albă, sunt animale masive, cu un trup musculos și picioare puternice. Au o rată de creștere mare: talia de 135-140 cm la vaci şi 142-155 cm la tauri, cu o greutate corporală cuprinsă între 700-1.000 kg la femele şi 1.000-1.650 kg la masculi“, mai adaugă tânăra din Sibiu.

Carnea de vacă Charolaise este cunoscută și apreciată pentru că este dietetică, având un conținut de grăsime de 10%, în comparație cu 15-30% la alte rase de vaci, motiv pentru care a optat pentru ele și familia Talpoș.

„Datorită faptului că vacile Charolaise sunt ușor adaptabile, le ținem la pășune în gard electric inclusiv și în sezonul rece pentru că este o rasă rezistentă la temperaturi extreme. Cu toate acestea, tineretul și vacile gestante le adăpostim în fermă pe timpul iernii. Vacile din această rasă au un metabolism care le permite valorificarea mai multor tipuri de furaje, astfel în sezonul rece le hrănim cu fân și siloz din porumb, furaje pe care le realizăm din producție proprie.“

Dezvoltarea unei astfel de ferme de succes necesită timp, efort și dedicare, încheie Nineta Talpoș, tânăra de 22 ani.

„Mai avem mult de muncă, iar acest lucru se aplică și pentru cei care doresc să investească într-o fermă de acest gen. Pe viitor, intenționăm să mărim efectivul de animale și să identificăm soluții mai eficiente și mai avantajoase pentru comercializarea produselor, astfel încât acestea să fie apreciate la adevărata lor valoare.“

Distribuția produselor din fermă se desfășoară astfel: de la vaci se valorifică vițeii pe care îi vând intermediarilor. De la oi se produce o gamă variată de produse lactate, precum telemea, caș și brânză de burduf, precum și produse din carne. În plus, vând și mieii.

Beatrice Alexandra MODIGA

crescatori de animale, sibiu, rasa turcana, Rasa Charolaise, Marpod

Alte articole: