Romania

Noua lege privind Camerele Agricole stârneşte încă multe nedumeriri

Noua lege privind Camerele Agricole stârneşte încă multe nedumeriri
Distribuie:  

După ce Comitetul Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole a câştigat în primă instanţă procesul intentat Ministerului Agriculturii, se pare că lucrurile nu vor intra prea curând pe făgaşul firesc, mai ales că ministerul a făcut recurs. Pe de altă parte, ministrul Daniel Constantin spune că, până la începutul lunii iunie, ordonanţa de urgenţă va fi adoptată. Nu se ştie însă cu ce bani se vor desfăşura alegerile.

Ioan Glăman, preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole, spune că este un lucru bun că procesul s-a câştigat în prima instanţă, chiar şi pentru simplul motiv că ministerul este obligat să emită ordinul pentru înfiinţarea Camerelor Agricole. De altfel, acesta este şi unul dintre motivele, alături de asigurarea banilor pentru desfăşurarea alegerilor pentru Camere, pentru care s-a ajuns la acţiunea în instanţă. Mai precis, CNI cerea respectarea vechii legi (Legea nr. 283/2010, republicată).

„Legea spune că, dacă nu sunt sume în bugetul Ministerului Agriculturii, acesta se poate adresa Parlamentului“, susţine Glăman. El afirmă că ministerul ar trebui să susţină măcar în prima fază înfiinţarea acestor camere, după care să fie lăsate să se descurce pe cont propriu. Este greu de crezut însă că se va întâmpla aşa, dată fiind miza economică şi mai ales politică a acestei acţiuni.

Glăman are şi o mare nedumerire. În condiţiile în care CNI nu există pentru oficialii de la Agricultură, nu este clar cine va organiza alegerile, pentru că noua lege publicată pe site-ul Ministerului Agriculturii nu spune cine organizează alegerile.

Cioloş: „Vin fonduri europene pentru consultanţă“

Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a declarat la confe­rinţa LAPAR că i se pare esenţial ca România „să aibă o structură de consiliere“. Cât despre Camerele Agricole, Cioloş a insistat că acestea trebuie să fie constituite şi conduse de către agricultori şi nu de stat, pentru că trebuie să existe o anumită coerenţă, indiferent de cum se schimbă Guvernul. E important ca agricultorii să aibă o structură care să îi reprezinte şi care să transmită ceea ce au ei nevoie, a spus Cioloş.

Aceeaşi părere a fost exprimată recent şi de Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR. „Aceste Camere Agricole, dacă se numesc agricole, să fie ale agricultorilor, să fie conduse de agricultori şi pentru interesul acestora. Nu are ce căuta picior de om politic în aceste Camere. Nu ştiu de ce Consiliile judeţene au un interes din ce în ce mai mare pe tot ceea ce mişcă în judeţele respective. Ei depun toate eforturile ca prin această lege să dea dispoziţie să fie gestionate de Prefecturi şi să le folosească când au ei nevoie“, a declarat Baciu.

Comisarul european pentru Agricultură mai afirmă că viitoarea PAC a luat în calcul posibilitatea ca agricultorii să aibă acces la susţinerea financiară pentru a plăti consultanţa în scopul obţinerii de fonduri europene. Ar putea fi gândită o structură între Camerele Agricole şi cotizaţiile agricultorilor, plus fondurile europene care ar putea veni pentru a susţine activitatea de consultanţă sau chiar bani de la Guvern, a mai precizat Cioloş.

Glăman spune însă că sunt slabe speranţe ca viitoarele Camere Agricole să mai poată obţine bani europeni în acest an şi chiar anul viitor, pentru că este clar că va mai trece ceva timp până se vor înfiinţa, iar în plus înainte de depunerea proiectelor este necesară o activitate de cel puţin şase luni.

Constantin: „Ordonanţa apare curând“

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a precizat – la insistenţele agricultorilor prezenţi la conferinţa LAPAR – că ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Camerelor Agricole va fi adoptată în 1-2 săptămâni (n.r. - conferinţa LAPAR a avut loc pe 16 mai), fără să dea şi alte detalii.

La sfârşitul lunii aprilie, ministrul afirma că nu se luase o decizie în ceea ce priveşte structura Camerelor Agricole, dacă vor rămâne ONG-uri sau vor fi structuri în subordinea Consiliilor Judeţene.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2013

camere agricole

Alte articole: