Evoluţia vremii în intervalul 16-30 aprilie 2013

Caracteristici termice şi hidrice
În general, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul, sud-estul şi vestul teritoriului, temperaturile medii diurne se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale. La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va fi cuprinsă între 8...14°C la nivelul întregii ţări, limite optime însămânţărilor de primăvară (porumb).
Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul mediilor climatologice în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului vor fi posibile valori peste normalul perioadei.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, în sudul şi estul teritoriului agricol, sunt posibile deficite de apă în sol.
Gradul de aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori optime, apropiate de optim şi local satisfăcătoare, în toate regiunile agricole.
Caracteristici fenologice
Potenţialul hidrotermic din aer şi sol va determina, în general, o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, în zilele cele mai reci, în zonele centrale şi nordice, ritmurile biologice ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de înfrăţire şi alungire a tulpinii, cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu bună şi medie. În culturile tardive se vor semnala formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind medie şi slabă.
Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară;
• Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la cerealierele de toamnă;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fitosanitare).
Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2013
- Articol precedent: Viorica Podgoreanu, solista care a îmbogăţit folclorul cu cântece din satul prahovean
- Articolul următor: Avem impozit, n-avem norme