Romania

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 aprilie 2013

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 aprilie 2013

Caracteristici termice şi hidrice

În general, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sudul, sud-estul şi vestul teritoriului, temperaturile medii diurne se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale. La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va fi cuprinsă între 8...14°C la nivelul întregii ţări, limite optime însămânţărilor de primăvară (porumb).

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul mediilor climatologice în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul teritoriului vor fi posibile valori peste normalul perioadei.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, în sudul şi estul teritoriului agricol, sunt posibile deficite de apă în sol.

Gradul de aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor) va prezenta valori optime, apropiate de optim şi local satisfăcătoare, în toate regiunile agricole.

Caracteristici fenologice

Potenţialul hidrotermic din aer şi sol va determina, în general, o evoluţie normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la cerealierele de toamnă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. De asemenea, în zilele cele mai reci, în zonele centrale şi nordice, ritmurile biologice ale plantelor se vor desfă­şura uşor mai lent.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă vor parcurge fazele de înfrăţire şi alungire a tulpinii, cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu bună şi medie. În culturile tardive se vor semnala formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind medie şi slabă.

Recomandări de specialitate:

• Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară;

• Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la cerealierele de toamnă;

• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (tratamente fitosanitare).

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dr. Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2013

vremea

Alte articole:

Atenție! Se anunță o vară fierbinte

Vremea stabilește noi tipare în agricultură

Vremea și solurile, în viziunea unui specialist

Cum resimt fermierii vremea anormală

Vreme capricioasă pentru culturile horticole

2015 - anul cel mai fierbinte din istorie

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 februarie 2014

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 ianuarie 2014

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 decembrie 2013