Romania

Avem impozit, n-avem norme

Avem impozit, n-avem norme

De la 1 februarie, agricultorii persoane fizice, care au peste două hectare de culturi vegetale sau mai mult de două vaci sau şase porci în gospodării, sunt buni de plată. Teoretic lucrurile stau bine, în practică însă nimeni nu ştie ce trebuie să facă. Mai mult, lipsesc şi normele de aplicare a impozitului.

Impozitul se referă la agricultorii persoane fizice care îşi lucrează singuri terenul. „Ei lucrează, ei plătesc impozitul“, spune Nicuşor Şerban, un cunoscut agricultor din Ialomiţa care lucrează circa 5.000 ha de teren agricol. El a ţinut să clarifice unele aspecte legate de modalitatea de impozitare a persoanelor fizice, mai ales că nu s-a înţeles prea bine cum se aplică aceasta. „Agricultorii trebuie să depună declaraţia la Direcţia de Finanţe (Administraţia Financiară), unde specifică cât pământ au – explică Şerban. Tot aici trebuie plătit şi impozitul“. (N.r. – autorităţile au spus într-o primă fază că declaraţia se completează la APIA, unde ar urma să se şi plătească impozitul).

Specialistul mai susţine că estimarea privind normele de venit se face de către Direcţiile Agricole Judeţene, iar acestea vor fi diferite de la o regiune la alta a ţării.

Portiţe de scăpare

Chiar dacă, teoretic impozitul trebuie plătit de la 2 ha, agricultorii susţin că se pot găsi destule portiţe de eludare a legii. Aşa, de exemplu, poţi să ai 10 ha de teren şi să pui mai multe culturi fără să plăteşti nimic, cu condiţia să te încadrezi în limitele impuse de stat. Adică poţi să pui liniştit câte 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi sau sfeclă, 1 ha de tutun şi 1,5 ha de legume şi nu plăteşti impozit. Şi e doar una dintre scăpări. La animale, în schimb, există destule voci care susţin că, în loc să contribuie la consolidarea fermelor, impozitul va duce la fragmentarea lor, pentru că animalele vor fi trecute pe numele mai multor persoane.

Bine de ştiut

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent (n.r. administraţiile financiare locale), prin aplicarea unei cote de 16% la normele de venit, şi 5,5% pentru plata asigurărilor de sănătate. Agricultorul trebuie să depună declaraţia până la data de 25 mai a anului fiscal pentru anul în curs, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere. În cazul în care activitatea începe să se desfăşoare după 25 mai, declaraţia se depune în termen de 15 zile, de la data la care contribuabilul începe să desfăşoare activitatea. Agricultorii pot să plătească impozitul către bugetul de stat în două rate. Jumătate din impozit trebuie achitat până la data de 25 septembrie inclusiv, cealaltă jumătate urmând să fie plătită până la 25 noiembrie. Plata se face la administraţiile financiare locale.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2013

impozite, terenuri agricole

Alte articole: