Doamna care dăruieşte speranţă şi vise

Pentru că este martie, o lună dedicată femeii şi mai cu seamă mamei, am ales să continuăm poveştile oamenilor de nota 10 aducând în atenţia dvs. eforturile unei doamne deosebite. Mia Scarlat este dovada că faptele bune se petrec dincolo de luminile reflectoarelor, acolo unde umbrele nu pot fi ridicate decât de razele speranţei şi ale iubirii.
Povestea ei se identifică cu cea a copiilor pentru care a devenit protector, mentor, prieten, într-un cuvânt mamă. Cine este însă această doamnă?
Fondatoare şi preşedinte al fundaţiei Mia's children, doamna Scarlat este în esenţă un om care a înţeles că pentru a triumfa răul este suficient ca oamenii buni să nu se implice. Această înţelegere i-a dat forţa necesară pentru a începe o luptă împotriva abandonului şi pentru a schimba, dacă nu politicile sociale, cel puţin percepţia societăţii asupra copiilor care provin din familii dezorganizate sau care nu au cunoscut deloc intimitatea unui cămin. Om simplu, altruist, Mia Scarlat nu pare să fie fundamental diferită faţă de noi ceilalţi. Diferenţele se văd însă abia după ce afli că acest om a schimbat prin educaţie şi dezvoltare spirituală armonioasă destinele copiilor pe care i-a avut în grijă.
„Să poţi aduce fericire în ochii unui copil, să poţi să faci ca o fiinţă umană să renască din durere şi umilinţă, să descoperi adevărata comoară ce se află în fiecare dintre aceştia – iată satisfacţia de a servi, de a dărui, de a modela caractere, de a contribui la schimbarea răului în bine, de a aduce lumină şi iubire, de a dărui speranţă şi vise celor care nu le-au ştiut!“.
Mărturiseşte că a cunoscut suferinţa în toate formele ei, dar şi că a descoperit „leacul“ care vindecă rănile provocate de neînţelegere şi indiferenţă. Din iubire faţă de proscrişii destinului, Mia Scarlat şi soţul ei s-au implicat începând cu anul 1992 în programe de voluntariat în orfelinate. Realitatea tristă a vieţii într-o astfel de instituţie i-a determinat să înfiinţeze şase ani mai târziu fundaţia Mia's children, o organizaţie a cărei existentă este susţinută prin donaţii. În căminul improvizat din dăruirea a doi oameni, copiii adunaţi din locuri pe care imaginaţia cu greu le poate cuprinde au descoperit ce înseamnă cu adevărat căldura unei familii, au parte de educaţie, de îngrijire medicală şi consiliere. Pas cu pas, sub protecţia doamnei Scarlat, aceştia îşi construiesc viitorul. Astăzi au alături o echipă care îi ghidează, care îi inspiră şi îi motivează. Sub îndrumarea voluntarilor de la Mia's children, copiii cunosc frumuseţea picturii şi a muzicii, două arte care sunt terapie pentru suflet. Programele pe care fundaţia le promovează contribuie la dezvoltarea armonioasă a personalităţii copiilor şi la integrarea lor în instituţii de învăţământ.
În calitatea pe care o ocupă, de filantrop, dar şi de manager al fundaţiei, Mia Scarlat spune că sunt multe bariere de depăşit, iar aşteptările pe care le are de la societate nu sunt de natură economică. Deşi contribuţia financiară este vitală, cea mai mare nevoie a copiilor pe care îi are în grijă este comunicarea cu oameni care le pot da un sens şi valoare. Pentru a putea schimba ceva este nevoie de o voinţă generală şi înţelegerea faptului că dăruind vei primi. Mia Scarlat urmează această cale de multă vreme. Poate este timpul să facem şi noi la fel!
Laura Zmaranda
- Articol precedent: „Împăduririle şi perdelele forestiere de protecţie“
- Articolul următor: Tristeţea călătoriei cu trenul