Romania

Sezonul cald, raiul paraziților

Sezonul cald, raiul paraziților

Odată ce temperaturile au început să crească în termometre, lista dușmanilor prietenului tău îmblănit a devenit foarte lungă: purici, căpușe, țânțari, păianjeni, muște, furnici și viespsi. Fiecare parazit vine cu o cohortă de germeni și virusuri. Tu sau ei: care pe care?

Prevenție

Căldura și umiditatea adună pulberi în atmosferă – culcușul ideal pentru ouăle de paraziți. Pe umezeală se nasc generații forte de căpușe, iar pe căldură prosperă puricimea. Protejează-ți câinele și pisica sau or care alt blănos folosind substanțe antiparazitare aplicate periodic pe ceafă.

Deparazitați, cel puțin o dată pe lună, și spațiul în care patrupedul obișnuiește să se odihnească sau să se joace: așternutul, covoarele, cușca din curte, terenul din jurul ei, iarba. Stropiți conștiincios, cu soluții speciale, procurate de la farmacia veterinară. Optați pentru produsele fără miros; acestea nu degajă vapori și nu pătează. Animalul are voie în zonă doar după ce s-a uscat substanța respectivă, moment în care nu mai este toxică.

Contraatac

Ați observat paraziți în blănița lor? Deparazitați imediat și stropiți locul în care trăiește, săptămână de săptămână, până când nu mai sunt paraziți.

Puteți alege și varianta naturistă: spray sau gel cu uleiuri esențiale de trandafir, mușețel, sunătoare, pătlagină de uz uman, procurate de la magazinele de tip plafar. Alegeți un produs rezistent la apă, el va calma pișcăturile de țânțari, muște, furnici, viespi, păianjeni și va dezinfecta locul.

Deparazitarea internă

Aceasta este o etapă importantă și obligatorie. Vestea proastă este că paraziții externi inoculează în sânge, prin mușcătură, paraziți interni: căpușele transmit babesioză, iar puricii – ouă de tenie. Așadar, nu uitați de deparazitarea internă periodică.

casetă

Baia cu șampon antiparazitar este, și ea, o  soluție, dar nu folosită prea des. Acest tip de șampon poate irita pielea sensibilizată de atacul paraziților.

Recomandare: Udați foarte bine blana și pielea, apoi aplicați șamponul. Masați ușor și și evitați, pe cât posibil, axilele. De asemenea, nu aplicați pe cap șamponul deoarece poate ajunge în ochi și urechi. Cu o astfel de îmbăiere îl puteți scăpa pe blănos de prădători. După două zile îi puteți aplica substanță antiparazitare pe ceafă, ea va întregi efectul băii și îl va menține atât timp cât scrie în prospect (de la două săptămâni până la o lună).

Ruxandra HĂBEANU

paraziti, deparazitare, parazitoze, sezon cald

Alte articole: