Romania

Restaurantul din Oglinzi, reflexia succesului unei absolvente de agricultură

Restaurantul din Oglinzi, reflexia succesului unei absolvente de agricultură
Distribuie:  

Ana Roxana Apostoae din Oglinzi, județul Neamț, absolventă a Facultății de Agricultură, a întocmit un plan de afaceri bun și a accesat prin Programul Educație și Profit suma de 40.000 euro nerambursabili, pe care i-a investit într-un restaurant în mediul rural, dedicat în special elevilor din localitate.

Innotech Student: 40.000 euro pentru ideea ta de afaceri

Antreprenorii români începători și experimentați au avut la dispoziție, în anul 2022, cel puțin 7 linii de finanțare a micilor afaceri: fonduri europene, fonduri nerambursabile de la stat, credite bancare cu garanții de stat și fonduri de capital de risc. Astfel, prin Programul Educație și Profit, o serie întreagă de studenți, masteranzi și doctoranzi s-au putut înscrie în proiecte europene derulate de universități și alți administratori de granturi pentru a putea obține fonduri europene cu valori maxime de 40.000 de euro, până la 100.000 euro. Un astfel de proiect a fost și șansa reală a Ana Roxana Apostoae, pe atunci studentă la specializarea Inginerie economică în agricultură (ID), după cum ne spune chiar antreprenoarea.

Planul de afaceri câștigător, în domeniul HoReCa

„Programul Educație și Profit a fost șansa vieții mele și, prin urmare, am încercat să fac tot ce ține de mine pentru a avea un plan de afaceri cu care să pot obține finanțare, dar bineînțeles că nu aș fi reușit fără ajutorul primit pe tot parcursul acestor doi ani și mă refer încă din faza de înscriere la curs, în perioada cursului, la întocmirea planului de afaceri și apoi în tot ceea ce privește perioada de implementare, fiecare din colaboratorii acestui proiect având un rol esențial în tot acest parcurs. Afacerea mea este în domeniul HoReCa, mai exact un restaurant în mediul rural. Acest restaurant a fost gândit în special pentru elevi și cadrele didactice (școala situându-se vizavi), iar în prezent începem atragerea de alți potențiali clienți prin adăugarea mai multor produse de patiserie“, specifică antreprenoarea din județul Neamț.

Dorința de a fi antreprenor încă de pe băncile facultății

Pentru Ana Roxana, domeniul HoReCa are farmecul lui, mai ales când ai o pasiune pentru gătit, dar ne spune că este și foarte greu, deoarece munca în acest domeniu implică responsabilitate pentru produsele pe care le prepari, efort fizic și psihic.

„Ideea acestui business o aveam înainte de a începe facultatea, dar cu siguranță pe parcursul celor 4 ani am reușit să-mi lărgesc cunoștințele despre ce înseamnă a avea o activitate, ce responsabilități sunt și, bineînțeles, ce caracteristici trebuie să aibă un administrator de firmă. Și un lucru esențial pe care l-am învățat în facultate: cum să întocmești un plan de afaceri, ceea ce, la timpul respectiv, mă întrebam la ce o să îmi folosească mie să știu să întocmesc unul. Ei bine, am primit răspunsul mult mai devreme decât mă așteptam și nu pot să fiu decât recunoscătoare tuturor profesorilor care «m-au chinuit» cu aceste lucrări de semestru, pentru că datorită lor, am reușit să întocmesc un plan de afaceri de 40.000 euro“, mai adaugă aceasta.

Ajutor pentru comunitatea locală

Un restaurant în mediul rural este o adevărată provocare, încheie Ana Roxana Apostoae, absolventă a Facultății de Agricultură USV Iași.

„Spre deosebire de oraș, la sat încă se mai conservă stilul de viață de odinioară, gătit acasă. Când am dezvoltat ideea aceasta de business am mizat efectiv pe elevi și până în prezent s-a dovedit o alegere bună. În ceea ce privește clientul adult, am încredere că lucrurile se vor schimba și în privința lui, doar că trebuie mai multă răbdare și o abordare diferită, iar acesta este proiectul meu pentru viitorul apropiat. În prezent, ajutorul meu pentru comunitate constă în a oferi produse de calitate și crearea, deocamdată, a trei locuri de muncă.“

Beatrice Alexandra MODIGA

agricultura, agronomi, HoReCa, restaurante, Oglinzi

Alte articole: