Romania

Cum putem scăpa de insomnie cu tratamente naturiste

Cum putem scăpa de insomnie cu tratamente naturiste

Una dintre problemele tot mai frecvente este insomnia, anumite studii arătând că aproape jumătate din populația lumii se confruntă cu așa ceva. Și tot la nivel mondial, aproximativ 20% din populație acuză că nu doarme suficient. Practic, doar 30% din semenii noștri nu se confruntă cu insomnia.

Un organism obosit va deveni vulnerabil în fața bolilor, astfel că, în cazul în care insomnia este de durată, este bine să apelăm la medic. Iar dacă apar semne ale depresiei, insomnia ducând la o astfel de afecțiune, putem apela la un ajutor specializat. Un exemplu este terapia cognitiv-comportamentală, psihologii fiind cei care ne-ar putea ajuta. O altă variantă este dată de Maria Treben în cartea sa Sănătate din farmacia Domnului, un ceai din plante care a dat rezultate în cazul unui pacient care nu reușea să doarmă, deși lua somnifere puternice. „În ciuda somniferelor foarte puternice, nu putea dormi. Neurologii din Linz și Viena nu l-au putut elibera de acest calvar. Când se întinde seara în pat, mort de oboseală, îl cuprinde o durere de parcă i-ar stinge cineva o țigară aprinsă pe partea anterioară a labei piciorului. Din această cauză este fizic și sufletește la pământ și în pragul disperării. I-am spus că știu un ceai excelent contra insomniei. Dar va avea el oare efect imediat din pricina administrării îndelungate a unor somnifere dintre cele mai puternice? A încercat. Am făcut cunoștință pe 7 decembrie 1976. Șapte zile mai târziu am mers în vizită la niște amici de-ai lui care mi-au comunicat încă din ușă bucuria că prietenul nostru comun își recăpătase somnul. În același timp îi dispăruse și durerea din laba piciorului. Ceaiul îl ajutase să-și regăsească sănătatea în cel mai scurt timp, înlăturând și toate tulburările nervoase“, scria Maria Treben în cartea sa devenită bestseller.

Ceai vs somnifere chimice

Ceaiul ar trebui să înlocuiască toate somniferele chimice deoarece, acestea „distrug sistemul nervos, pe când ceaiul înlătură toate tulburările nervoase“, mai notează Treben în cartea sa. De altfel, fitoterapeuta mai povestește în aceeași carte că mama sa obișnuia să culeagă în fiecare primăvară ciuboțica-cucului deoarece știa din bătrâni ce influență liniștitoare are asupra inimii și a nervilor. Pentru a fi leac în astfel de cazuri, se adună întreaga umbrelă florală superioară.

Atenție! Lipsa somnului are efecte mai grave decât credem

Poate părea greu de crezut, dar lipsa de somn ne poate afecta sănătatea mai mult decât am crede. Somnul și odihna sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului și pentru menținerea energiei în timpul zilei, dar la fel de benefice sunt și pentru sănătatea inimii. De altfel, medicii recomandă câteva reguli pentru un somn odihnitor. În primul rând, programul zilnic trebuie să fie bine organizat, astfel încât ora de culcare și cea de trezire să fie relativ fixe. Totodată, la fel de importantă este evitarea consumului de alcool cu 3-4 ore înainte de culcare și a consumului de cafea cu 6 ore înainte de culcare. La insomnie ar putea duce și ceaiul verde sau negru, unele băuturi carbogazoase energizante și ciocolata. De aceea este bine să le evităm înainte de a merge la somn. Și mâncarea grea, condimentată sau dulciurile ar trebui evitate cu 3-4 ore înainte de culcare, acestea fiind înlocuite cu o gustare ușoară sau cu un iaurt ori chefir. Deși benefice, sportul și exercițiile fizice nu trebuie efectuate înainte de culcare. Recomandările mai includ și îndepărtarea de capul patului în timpul somnului a aparaturii electronice, inclusiv a telefonului mobil, a smartwatch-urilor (excepție făcând acele device-uri ce monitorizează  pulsul în somn, de pildă). Ideal ar fi ca înainte de a ne culca să citim câteva pagini dintr-o carte, în niciun caz să privim la televizor sau să adormim cu televizorul deschis. Mai mult decât atât, este bine să înlăturăm orice sursă de zgomot și de lumină, mai ales cea albastră deoarece lumina diminuează secreția fiziologică de melatonină, hormonul implicat în inducerea somnului normal.


Ceai recomandat în special contra insomniei

  • 50 grame de ciuboțica-cucului
  • 25 grame de flori de levănțică
  • 10 grame de sunătoare
  • 15 grame de con de hamei
  • 5 grame de rădăcini de odolean

Cum se prepară acest ceai? Ei bine, potrivit Mariei Treben, se opărește o linguriță (cu vârf) din acest amestec de plante cu ¼ litru de apã și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, în înghițituri mici, chiar înainte de culcare. După preferințe, acesta se poate îndulci cu miere sau se poate consuma și așa.


Cine a fost Maria Treben?

Născută Günzl, în 1907, Maria Treben a fost o botanistă și scriitoare austriacă. Considerată o specialistă în domeniul medicamentelor pe bază de plante și a altor metode alternative de tratament în tradiția lui Sebastian Kneipp, Treben a sintetizat puterea plantelor în cartea sa Gesundheit aus der Apotheke Gottes (Sănătate din farmacia Domnului), publicată în peste 20 de limbi străine, în mai mult de opt milioane de exemplare. În ianuarie 1947, în urma expulzării germanilor din Cehoslovacia, Maria Treben a fost adăpostită într-o tabără de refugiați din Wülzburg (Bavaria), scrie Wikipedia. Acolo a avut o erupție cutanată și, după o ședere de trei săptămâni, s-a îmbolnăvit de febră tifoidă. A fost transferată din tabără la un spital, unde, din cauza războiului, nu existau prea multe medicamente și nu era nicio perspectivă de salvare. Surorile i-au dat să bea suc de rostopască, iar starea ei de sănătate s-a îmbunătățit imediat. Această experiență cheie a determinat-o să înceapă să studieze herbalismul. În următorii ani, Treben a studiat ca autodidactă medicina pe bază de plante (fitoterapie). A practicat în Austria și Germania, fără a fi o practicantă recunoscută. Recomandarea folosirii bitterului suedez („ierburile suedeze“) a devenit deosebit de cunoscută, această practică bazându-se pe redescoperirea unei rețete a medicului suedez Claus Samst, care la rândul său a atribuit-o lui Urban Hjärne (1641-1724).


Simona Nicole DAVID

tratamente naturiste, insomnii, insomnie

Alte articole: