Ovidiu Bojor - „Cel mai important lucru în viață este dăruirea“

Manipularea genetică, hrana îndoielnică și îndepărtarea față de natură și de creator sunt principalii factori care ne distrug ușor, dar sigur. Aceasta este părerea părintelui fitoterapiei românești, Ovidiu Bojor. Cu toate acestea, putem să rămânem în formă dacă învățăm să iubim și să respectăm creația, să gândim pozitiv și să ne hrănim cu alimente de calitate, susține doctorul în farmacie.
– Cunoașteți limbajul și tainele plantelor mai bine ca oricine. La ce vârstă ați descoperit că sunteți pasionat de natură?
– Încă din copilarie am fost atras de acest subiect. Convingerea că tot ce este viu pe planeta noastră și din univers face parte din natură m-a determinat să studiez și mai mult acest domeniu. Tatăl meu era profesor de științe ale naturii și mi-a insuflat dragostea și pasiunea pentru frumusețea naturii.
– Aveți o energie debordantă și sunteți mereu în formă, în ciuda programului încărcat pe care îl aveți. Cum reușiți să faceți atât de multe lucruri, fără prea mult efort?
– Încă de mic copil am plecat cu o concepție extraordinară. Din moment ce în sângele meu a intrat dăruirea, nu am cum să nu reușesc să termin ce mi-am propus să fac. Mai mult de atât, dintre cele trei virtuți teologice ale credinței, am pus mereu pe primul plan iubirea față de creator și creație. Acest lucru mi-a călăuzit toate concepțiile în domeniul terapiilor.
– În studiile și articolele pe teme de sănătate se folosește, în ultima vreme, un termen la mare „modă“: medicina holistică. Cât de eficientă este ea?
– Noi, astăzi, nu mai putem separa terapiile în bucățele așa cum face medicina alopată. Ne îndreptăm spre medicina holistică care înseamnă medicina integrativă. Pentru a face un diagnostic și un tratament trebuie să apelam la absolut toate ramurile medicinale. Începând de la cele mai simple, precum meloterapia, până la cea mai înaltă terapie care vindecă absolut toate bolile: sacroterapia, terapia prin rugăciune. Concepția noastră traco-geto-dacică era foarte veche, credeam în două lucruri elementare, într-un singur Dumnezeu, Zalmoxis, și în viață veșnică. Or, perenitatea sufletului este esențială. Dacă sufletul este bolnav, corpul nu poate fi altfel! De aceea trebuie să apelăm și la această terapie.
– Să înțeleg că sacroterapia contribuie la longevitatea vieții noastre? Mai sunt și alte secrete?
– În primul rând alimentația, care este foarte importantă! Calitatea alimentelor s-a degradat în ultimul timp foarte mult din cauza manipulării genetice. De unde a plecat manipularea genetică? „Să schimbăm natura“, un slogan diabolic. Deci ne-am negat creația și nu am făcut nimic altceva decât să distrugem natura prin manipularea asta genetică. Am creat soiuri hibride care nu au absolut nicio importanță, poate doar teoretică, nu biologică, și dăunează foarte mult corpului uman.
– Să dezvoltăm un pic subiectul alimentației. Ce nu ar trebui să lipsească din meniul nostru?
– În concepția mea alimentația cea mai indicată, la stadiul actual al evoluției în care suntem, este cea omnivoră. Trebuie să mâncăm absolut tot ceea ce ne oferă natura. Hrana este complexă, nu avem ciur ca ierbivorele, să paștem iarbă și să o înmagazinăm, iar după să o trimitem înapoi și să o rumegăm.
– Să înțeleg că, dacă dorim să devenim vegetarieni, nu este o alegere tocmai corectă?
– Nu este deloc corectă pentru că sunt foarte multe exemple care au demonstrat contrariul. Sunt anumite secte religioase care, din momentul în care copiii nu mai sug lapte de la mamă, sunt trecuți direct pe un meniu format numai din vegetale și absolut nimic de origine animală. Din această cauză acești copii pot deveni retardați, în special mental. Se fac mari greșeli. Noi avem nevoie și de proteine animale, cel puțin până la 18-20 de ani, când omul s-a format complet intelectual, spiritual și fizic. Explicația este foarte clară! În proteinele de origine vegetală, precum cea din soia lipsesc 5 aminoacizi esențiali pe care noi îi găsim doar în carnea roșie. Aceștia contribuie la dezvoltarea celulei nervoase, cerebelului și creierului. Varietatea hranei trebuie să fie aleasă și după climă, sezon, altitudinea și latitudinea geografică în care trăiește omul. Să-i dăm alimentației importanța cuvenită, iar cheia în alimentație este cumpătarea, din toate câte puțin.
– Este adevărat că atunci când preparăm hrana trebuie să avem o stare pozitivă și să nu fim nervoși și supărați pentru că altfel riscăm să „intoxicăm“ mâncarea transmițând aceste stări?
– Da, fizica cuantică a dovedit acest lucru, că toate sentimentele se transformă în materie. De asemenea, dacă aceeași hrană de calitate este mâncată cu nervi sau supărare ne dăunează sănătății.
– Pentru că tot am adus în discuție starea emoțională, care sunt cele mai nocive sentimente?
– Invidia, ura și frica sunt cei mai mari dușmani ai omului, nici nu aveți idee ce rău ne fac. Spre exemplu, invidia roade trupul precum rugina care atacă fierul.
– Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante lucruri în viață?
– Cel mai important lucru în viață este dăruirea. Dumnezeu dăruiește celui care dăruiește. Dumnezeu se dăruiește celui care I se dăruiește. De asemenea, să ne gândim de unde venim, ce trebuie să facem și unde vom pleca. În primul rând, trebuie să fim conștienți că venim de undeva din minus infinit. Ne este dat un stagiu de existență materială pe Pământ, mai scurt sau mai lung, și încet-încet ne îndreptăm spre plus infinit. Asta înseamnă că, după toate misiunile noastre pe care le-am îndeplinit pe Pământ, începem să intrăm în adevărata viață, veșnicia. Nu există un sfârșit!
Ruxandra HĂBEANU
- Articol precedent: Din Maramureş la Suceava cu o căruţă „omologată“ conform unei legi din 1939
- Articolul următor: Aromaterapia, tratamentul viitorului în zootehnie?