Romania

Confesiuni agrosilvopastorale…

Confesiuni agrosilvopastorale…
Distribuie:  

Este titlul cărţii recent apărute la editura Universităţii Transilvania din Braşov, lucrare prin care autorul, eminentul om de ştiinţă dr. ing. Teodor Maruşca, dorește să pună în evidenţă starea pajiştilor naturale după aproape treizeci de ani de neglijenţă, abandonare şi nepăsare manifestată de către cei îndrituiţi să apere şi să valorifice eficient acest imens patrimoniu.

Nu încape îndoială şi nu surprinde faptul că autorul, ca urmare a vastei sale experienţe în domeniu, priveşte cu un oarecare dramatism realitatea din zonele consacrate creşterii animalelor, generat de imaginile dezolante ale pajiştilor României, abandonate, neîngrijite, invadate de vegetaţie forestieră şi golite de ceea ce ar putea pune în valoare aceste bogăţii.

Parcurgând paginile acestei cărţi, constaţi că este cum nu se poate mai nimerită folosirea sintagmei confesiuni, autorul aşternând pe hârtie de această dată mărturisiri ale unor fapte, gânduri, precum şi realizări în domeniul în care domnia sa şi-a dedicat întreaga carieră profesională, ştiinţifică. Şi nu este singura lucrare în care Teodor Maruşca se… confesează ori prezintă soluţii tehnice şi organizatorice pentru adu­cerea acestui domeniu la adevărata sa potenţă economică, zecile de cărţi scrise stând mărturie în acest sens. 

Lucrarea de faţă aduce în atenţia potenţialilor cititori şi alte aspecte, cu referire specială la păstoritul tradiţional, legătura între calitatea pajiştilor şi producţia animalieră – calitate, nivel etc. –, dar şi la tehnologii specifice domeniului, dotări, eficienţă economică.

Autorul readuce şi de această dată în atenţia autorităţilor, dar şi a utilizatorilor pajiştilor naturale importanţa şi necesitatea amenajamentelor silvopastorale şi a modernizării sistemului de creştere a animalelor pe pajişti permanente. Oferă, totodată, informaţii despre modul de utilizare a pajiştilor pe alte meleaguri, meridiane, cercetătorul Teodor Maruşca fiind printre puţinii „cutreierători“ ai zonelor silvopastorale ale lumii de unde culege şi transmite idei din care am putea şi noi învăţa câte ceva.

Lucrarea de faţă este de o deosebită importanţă practică şi de mare valoare ştiinţifică, motiv pentru care vă sfătuim să-i parcurgeţi cele aproape 250 de pagini.

Ion Banu

carte confesiuni agropastorale

carti, carti tehnice

Alte articole:

O altfel de școală

Opinie de adolescent - Internet

Incursiune lingvistică prin vechea viticultură din Moldova

S-a lansat cartea cu poveștile copiilor din Delta Dunării

Legumicultura pentru toți

Cartea viei şi a vinului

O istorie vie a epocii noastre

Evoluţia cărţii de agricultură în ţara noastră

49 de milioane de latino-americani suferă de foamete (FAO)