Romania

World Vision România a lansat campania ”Mândru să fiu fermier!

World Vision România a lansat campania ”Mândru să fiu fermier!
Distribuie:  

Fundaţia World Vision România a lansat la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși, campania Mândru să fiu fermier, care face parte din programul naţional Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii.

Mândru să fiu fermier este o campanie de informare dedicată educației agricole, campanie ce va reuni într-un singur loc informațiile destinate tinerilor care intenționează să devină fermieri sau să se formeze într-o meserie din domeniul agricol. Campania cuprinde 8 licee agricole din localitățile Miroslava, Huși, Brănești, Slatina, Salonta, Turda, Ciumbrud, Prejmer.

Lansarea campaniei marchează un an de experiență practică pentru 19 tineri de la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși, care au devenit apicultori în 2016. Ei au participat la un cerc de apicultură care a inclus zece sesiuni teroretice și un stagiu de practică de două săptămâni la ferma apicolă Solești, județul Vaslui. La absolvirea stagiului, cei 19 elevi au primit din partea fundației World Vision România câte 4 stupi complet echipați pe care i-au instalat în curtea casei și de care se ocupă singuri sau cu ajutorul familiei.

”Astăzi ne confruntăm cu o acută lipsă de profesionalism în meseriile agricole, ceea ce face ca statutul de agricultor sau fermier să fie considerat inferior și, deci indezirabil pentru tineri. Nu e de mirare ca tinerii nu vor sa rămână la țară. Atât campania Mândru să fiu fermier, cât și programul din care face parte, au fost concepute pentru veni în ajutorul liceelor agricole astfel încât ele să poată oferi programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe învățarea practică, pe dezvoltarea de afaceri”, a declarat Crenguța Bărbosu, Manager programe agricultură și dezvoltare rurală World Vision România.

Cristinel Bodescu, administratorul fermei apicole de la Solești, care le-a oferit celor 19 tineri apicultori de la liceul din Huși stagiul de practică de 2 săptămâni, a povestit despre experiența sa de apicultor, relatând cum a ajuns în câțiva ani de la un roi de albine la peste 400 de stupi. El i-aîncurajat pe copii să continue drumul pe care au pornit și să învețe de la albine despre hărnicie și răbdare pentru a reuși să aibă propria lor afacere.

”Sunt superbi copiii! Au fost excelenţi în cadrul proiectului. Am început cu 25, dar am rămas cu 19, cei care și-au dorit cu adevărat să fie apicultori. Pentru mine, în calitate de coordonator, a fost o muncă făcută cu drag, pentru că, atunci când îţi place ceea ce faci, lucrurile merg foarte bine. Am avut și noroc de niște copii buni, care s-au încadrat în cerinţe și totul a evoluat perfect. Au primit fiecare câte 4 stupi gratuit, complet echipaţi și, iată, au știut să facă apicultură cu stupii lor. Este frumos și interesant acest program și îi felicit pe toţi cei care s-au ocupat de el”, a declarat profesorul Eugen Partenie, coordonatorul Cercului de apicultură, de la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” Huși.”

Mandru sa fiu fermier

Programul Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii este implementat de un consorţiu de organizaţii format din Fundaţia World Vision România, Junior Achievement România (JAR), Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educaţie Economică și Dezvoltare din România (CEED) și Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), în parteneriat cu Romanian-American Foundation. Obiectivul general al programului este sprijinirea liceelor agricole pentru ca acestea să poată oferi programe educaţionale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători mici și mijlocii din agricultură, cu accent pe învăţarea practică și în strânsă cooperare cu comunitatea locală.

Loredana Larissa SOFRON

World Vision Romania

Alte articole: