33 de comune s-au înscris în programul Antreprenorești
Programul Antreprenorești – Adoptă un sat! pornește de la observația că, în mediul rural, există oportunități și resurse care nu sunt utilizate. De multe ori, resursele locale nu sunt conștientizate sau nu există capacitatea instituțională (training, informații, acces la oportunități, spirit antreprenorial) pentru a le valorifica. În alte cazuri, actorii relevanți din comunitățile locale nu cooperează sau nu pot accesa instrumente financiare adecvate pentru a valorifica potențialul satului românesc. Antreprenorești propune un model de dezvoltare economică și socială în mediul rural, pornind de la nevoile reale ale comunităților și de la resursele existente.
„O țară fără sate își pierde din identitate. Cum fiecare om are povestea lui, așa fiecare sat are povestea lui. Este important ca fiecare comunitate să-și identifice povestea autentică. Și astfel, satele pot deveni branduri. Avem exemple de localități rurale a căror poveste a devenit brand – Săpânța, Pleșcoi, Viscri, Putna și multe altele. Dincolo de asta, cred că e important ca autoritățile și clasa politică să înțeleagă că satele au nevoie de o atenție specială. Lansez ideea unui Minister al Satului care să abordeze integrat satul prin supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovarea satului românesc”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul din inițiatorii proiectului Antreprenorești.
- 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova şi Vâlcea au aflat care sunt criteriile de selecție și s-au înscris în programul Antreprenorești – Adoptă un sat!
- Aplicațiile pentru comunele din județele menționate sunt deschise până pe 7 iulie.
- Antreprenorești – Adoptă un sat!, programul prin care Romanian Business Leaders își propune să sprijine zece comune din România prin strategii de dezvoltare pentru perioada 2017 – 2020, a debutat pe 14 iunie, la Pitești, în prezența a peste 100 de participanți.
- Membrii RBL propun ca soluție un Minister al Satului care să trateze satul dintr-o perspectivă integrată: supravegherea lanțului de retail alimentar, managementul resurselor naturale și promovarea satului românesc.
Gospodari și reprezentanți ai autorităților din 33 de comune din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova şi Vâlcea s-au înscris în progamul Antreprenorești – Adoptă un sat! pentru a beneficia de planuri strategice elaborate de Romanian Business Leaders, organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România, împreună cu partenerii săi.
„De cinci ani, RBL e implicată în proiecte care ajută în mod real mediul de business românesc: de la educație antreprenorială, la valorizarea Diasporei, de la mentorat pentru tineri, până la educație financiară. Anul acesta, când am văzut statisticile referitoare la satul românesc, ne-am propus să mergem și în direcția aceasta. După ore de muncă alături de echipa de voluntari din RBL, putem prezenta azi un proiect concret care dorim să devină model replicabil de dezvoltare a satului românesc”, a spus Mihai Marcu, Preşedintele Consiliului Director Romanian Business Leaders și Președinte CA MedLife.
Liderii RBL care au inițiat proiectul au organizat un eveniment la Pitești unde au prezentat criteriile de participare în program: proximitatea față de București, curba demografică - numărul tinerilor să fie în media demografică a țării –, potențialul economic local și interesul liderilor locali pentru proiect. După o selecție preliminară a localităților înscrise, urmeză turul comunităților, în perioada 20 iunie - 19 august, și selecția finală.
comune, Programul Antreprenoresti
- Articol precedent: SCRISOARE DESCHISĂ ÎN VEDEREA SUSȚINERII PROMULGĂRII LEGII PENTRU COMERCIALIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE
- Articolul următor: De Ziua Universală a IEI, LUMEA SATULUI se îmbracă în IE