Protecție pentru pădurile din județul Ilfov
Fundația „Alex Găvan“ a adus în lumina reflectoarelor, la jumătatea lunii aprilie, un subiect care ne privește pe toți, poluarea pe care o respirăm și soluțiile pe care le avem la îndemână pentru a diminua din riscurile la care ne expunem trăind într-un mediu atât de nociv. „Împreună pentru Centura Verde“ este o platformă civică prin care inițiatorii ei speră să schimbe legea în favoarea pădurilor din județul Ilfov și a protecției lor. În acest sens a fost lansată în mediul public o petiție care are nevoie de 7.000 de semnatari care sunt de acord cu crearea unei centuri verzi în județul Ilfov. Proiectul de lege propus de platforma civică „Împreună pentru Centura Verde“ presupune punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului și constituie piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov. El a fost întocmit alături de deputatele Diana Buzoianu și Oana Cambera și pe 12 aprilie a fost depus în Parlament.
Ce se solicită prin această petiție
Inițiatorii acestei petiții, Alex Găvan și Florin Stoican, au lansat câteva teme pentru sprijinirea înființării Centurii Verzi, respectiv:
- Înaltul patronaj al Președintelui României, Excelența Sa Klaus Iohannis, pentru platforma civică „Împreună pentru Centura Verde“;
- Adoptarea și promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov;
- Un plan integrat al Primăriei Municipiului București și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării, plan care să includă și Centura Verde București-Ilfov;
- Includerea centurii verzi în Planul de Dezvoltare Regională București-Ilfov 2021-2027;
- Un calendar asumat pentru implementarea Centurii Verzi
- București-Ilfov;
- Includerea subiectului legat de poluarea aerului din București în agenda CSAT – Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Cei trei piloni ai inițiativei
- Punerea sub protecție a puținelor păduri rămase în Ilfov
Prima regulă a conservării este protejarea a ceea ce încă ai, a patrimoniului rămas. Pentru asta, am redactat special un proiect de lege care a fost deja depus la Parlament pe 12 aprilie 2023. Este singurul mod în care ne putem asigura că aceste păduri ne vor bucura și în viitor.
- Împăduriri și reîmpăduriri
Împreună cu Ministerul Mediului, cu cel al Agriculturii, cu Primăria Municipiului București, cu primăriile localităților din preajmă, cu Consiliul Județean Ilfov, precum și cu alte instituții și organizații relevante se vor identifica soluții realiste pentru a face disponibile suprafețe de teren pentru plantări, astfel încât să (re)conectăm (cât mai mult posibil) pădurile deja existente.
În același timp, se vor replanta păduri tăiate care nu au mai fost, între timp, regenerate conform legii.
- Deschiderea pădurii către oameni
Considerăm că accesul în pădure pentru recreere, sport sau educație și pentru toate celelalte daruri pe care pădurea ni le oferă necondiționat și cu infinită generozitate este un drept al nostru fundamental. În acest moment, conform legislației actuale, accesul în orice pădure din țară, altfel decât pe trasee marcate și omologate, este interzis și constituie contravenție. Acest lucru nefiresc și abuziv trebuie să se schimbe.
Ce se schimbă dacă se va concretiza
După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București. Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor.
De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde euro.
Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.
Tăierile legale din județul Ilfov însumează anual echivalentul a 5.000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ. Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581.287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale.
Laura ZMARANDA
- Articol precedent: Strategia de Dezvoltare SDR30, aprobată de Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva
- Articolul următor: Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri au marcat împreună Ziua Silvicultorului