Fertirigația la speciile pomicole
Pomicultura modernă se străduiește continuu să-și îmbunătățească tehnologiile de producție pentru realizarea anual de producții mari și de calitate. Ca în orice alt sector al agriculturii, trebuie să ne conducem după principiile fermierilor din vestul Europei (ca pentru a fi de neînlocuit trebuie să fii mereu diferit), unde piața concurențială este nemiloasă și de aceea comanda socială este cu producții mari și de calitate, cu costuri mici pe kilogramul de produs fermieri, care în ultimii 30 de ani au primit din partea Uniunii Europene un puternic sprijin financiar pentru modernizare și remodernizare, dotări în mașini agricole și depozite frigorifice.
Tendința actuală în pomicultura modernă are la bază conceptul de dirijare de către fermier a factorilor de producție, dintre care irigarea și aplicarea concomitentă a îngrășămintelor chimice sunt cele mai importante. 2020 se preconizează a fi un an excesiv de secetos și fertirigarea devine veriga de bază a tehnologiei de producție în pomicultură.
Noua orientare în pomicultura clasică, intensivă și superintensivă, în acest segment tehnologic, este de a aplica apă + îngrășăminte în fiecare zi din luna martie până în luna noiembrie, asigurând consumul de apă și îngrășăminte diferențiat pe fazele de vegetație. Acest principiu are la bază cercetările specialiștilor din Olanda și Italia, care au calculat cu ajutorul funcțiilor de producție pentru X producție ce consum de azot, fosfor, potasiu și elemente nutritive este necesar.
Principiul acesta de hrănire a fiecărui pom zilnic „cu lingurița“ I-am aplicat timp de 10 ani la ferma din Însurăței-Brăila, și îl recomand acum celor care au sisteme de fertiirigare cu picăturare pentru a obține producții mari și constante pentru principalele specii pomicole, la nivelul condițiilor climaterice din țara noastră în anul 2020 cu mare deficit de apă.
Fertirigarea la specia măr, 2.500 pomi/ha
La o producție estimată de 45 t/ha, avem un consum anual de apă de 6.000 metri cubi/ha, din care 30% din precipitații și 70% din irigații și care trebuie să se aplice în mod obișnuit, începând din toamnă, cu o irigare de aprovizionare + îngrășământ Starter o irigare, una primăvara și de două ori în vegetație. Așa se obișnuiește, să ținem seama de nevoile pomului în fiecare zi. lrigarea prin picurare se face zilnic, apă și elemente chimice în care azotul este îngrășământ de referință 0,12 g/pom/zi, aplicarea ținând cont de starea de vegetație după următoarea schemă: cercetarea a stabilit că pomul are nevoie zilnic de apă și azot (0,12 g), diferențiat pe luni de vegetație.
Îngrășămintele chimice substanțe active aplicate în 30 de zile (norma pe zi este a 30-a parte/kg/ha)
Îngrășământul starter se aplică odată cu apa de irigat toamna.
Fertirigarea la specia cireș, total pomi 1.250/ha
La o producție estimată de 20 t/ha, necesarul de apă de irigat pe perioada de vegetație este de
2.500 mc/ha, din care prin fertirigare 1.300 mc/ha. În livezile cu sistem de irigație prin picurare irigăm zilnic după următorul program (pentru NO 0,12g/zi).
Îngrășămintele chimice substanță activă aplicate în 30 de zile (norma pe zi este a 30-a parte/kg/ha)
Sintetic, pentru alte specii consumul zilnic de apă pe pom va fi următorul:
Consumul de elemente nutritive substanță activă kg/ha la o producție estimată:
(vezi tabel în revista tiparita)
Cantitatea de îngrășăminte recomandată va fi aplicată la irigarea din prima parte a zilei. Este posibil ca acolo unde apa este mai dură să fie necesar să irigăm și după-amiază, împărțind norma de apă pe pom.
Pentru asigurarea și a microelementelor necesare în anumite perioade de vegetație vom folosi fertilizarea odată cu aplicarea insectofungicidelor.
Petre EREMIA
pomicultura, specii pomicole, fertirigatia
- Articol precedent: Peste 190 de pomicultori au participat la Conferința Națională a Pomiculturii 2020
- Articolul următor: Situația pagubelor provocate în pomicultură de înghețurile târzii